En Sıcak Konular

RTÜK'e 'acil durum' yetkisi

6 Ocak 2008 13:00 tsi
TV yayıncılığını yeniden düzenleyecek tasarı, RTÜK'e kriz dönemlerinde toplumu infiale sevkedecek yayınları geçici olarak durdurma yetkisi veriyor. RTÜK Başkanvekili Darendeli, mahkemenin kararı denetleyebileceğini söyledi.

RTÜK, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'a ilişkin tasarı taslağı için çalışmalarını tamamlandı. Taslakta RTÜK'e kriz dönemlerinde toplumu infale sevkedecek yayınları geçici olarak durdurma cezası verebilmesi öngörülüyor. Ceza 24 saat içinde karara bağlanmak üzere mahkemeye sunulacak.

Tasarıda savaşlar, terörist saldırılar, doğal ve insanlar tarafından oluşturulan afet durumlarının ortaya çıkardığı kriz zamanlarındaki radyo ve tv yayınlarına yeni düzenleme öngörülüyor. "Kriz dönemlerinde yayınlar" başlığıyla yapılan düzenlemede kriz zamanlarında ifade ve haber alma özgürlüğünün sağlanmasının esas olduğu belirtiliyor.

BAŞBAKAN'IN YETKİSİ

Mevcut yasada yer alan "milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetli ihtimal dahilinde olduğu durumlarda başbakan veya görevlendireceği bakanın geçici yayın yasağı getirebileceği" hükmü korunuyor. Taslakta, "Ayrıca, gecikmesinde sakınca bulunan haller ile toplumu infiale sevk edecek yayınların yapılması durumunda Üst Kurulca yayının geçici olarak durdurulmasına karar verilebilir. Bu karar en geç 24 saat içinde karara bağlanmak üzere yetkili sulh ceza hakimine sunulur" ifadesine yer verilerek RTÜK'e de geçici yayın yasağı hakkı veriliyor.

SÖZLEŞMELERE UYGUN

Taslağı değerlendiren RTÜK Başkanvekili Vahap Darendeli, RTÜK'e geçici yayın durdurma yetkisinin uluslararası sözleşmeler doğrultusunda verildiğini söyledi. Darendeli, “Cezanın denetimini 24 saat içinde hakimin kararına sunuyoruz. Bu önceden yoktu, en önemli yeniliğimiz bu" dedi. Yeni metinde kriz dönemlerinde dahi ifade ve haber alma özgürlüğünün teminat altına alındığını ifade eden Darendeli: “Başlık bile değiştirildi. 'Men etmek' başlığı vardı, bu agresif 'kriz dönemlerinde yayın' oldu. Kriz dönemlerinde yasaklama yerine özgürlük getiriyoruz" diye konuştu. Darendeli, haber almada gizli kamera ve diğer tekniklerin kullanılmasını yasakladıklarını, gizli kamera kullananlar hakkında müeyyide uygulayacaklarını söyledi. Darendeli, tasarıyla ilgili kamuoyuna detaylı açıklama yapılacağını belirtti.


SAYISALDA SON TARİH 2012

RTÜK Başkanvekili Vahap Darendeli, sayısal yayıncılığa geçiş için son tarih olarak 2012'yi belirlediklerini, sayısal yayıncılığa geçişte ihale yapacaklarını, yayıncı kuruluşların artık "legal medya sahibi" olacaklarını vurguladı. Darendeli, ihalede yeni yayıncı olmak isteyenlere olanaklar sağlanırken mevcut kanal sahiplerinin haklarının ise korunacağını ifade etti.

yenişafak



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,593 µs