En Sıcak Konular

DP Kongresi'nde neler oluyor?

6 Ocak 2008 17:02 tsi
DP Kongresi'nde neler oluyor? Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapılan Demokrat Parti 4. Olağanüstü Büyük Kongresi devam ediyor. Yeniden kurulan Demokrat Parti'nin ikinci başkanının belirleneceği seçimlerde Efkan Erkul ve Ali Şahin genel başkanlık yarışından çekildi. İşte kongrede

Demokrat Parti'nin (DP) 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde genel başkanlık seçimi için oylamaya geçildi.
    
Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapılan kongrede, genel başkan adayları Kani Aydoğdu, Hayrettin Özaydın, Ramazan Yazgan, Cemal Önez, Efkan Erkul, Eşref Ünal, Yılmaz Mümin Uçkan, İhsan Ateş, Ali Şahin'in de konuşmalarını tamamlamalarının ardından genel başkanlık seçimi için oy verilmeye başlandı.
    
Kongrede, Efkan Erkul ile Ali Şahin de genel başkanlık yarışından çekildi.
    
10 adayın yarışacağı seçimlerde, delegeler 14 sandıkta oy kullanacak.
    
Seçimde ilk turda kayıtlı delege sayısının salt çoğunluğu aranacak. İlk
turda salt çoğunluk sağlanamazsa, ikinci turda en çok oyu alan, genel başkan
seçilecek.

KONGREDE NELER YAŞANDI?

Ankara Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda saat 10'da  başlayan kongrede delegeler yerlerini alırken, adayların salona girişi beklendi.

İnternethaber.com ekibinin izlediği kongrede aday taraftarları karşılıklı sloganlar atıyor. Salonda çok büyük bir heyecan yok. DP lideri Mehmet Ağar salona girdi ve son konuşmasını yaptı. Ağar'ın konuşmasıyla birlikte, başkanlık divanı oluşturulacak ve adayların konuşmaları başladı.

DİVAN BAŞKANLIĞI İÇİN ORTAK TEKLİF

DP Olağanüstü Kongresi'nde Divan yarışı beklenirken, adayların ortak kararı ile İzmir İl Başkanı Turan Arınç Divan Başkanlığı'na seçildi.

Divan'ın seçilme inden sonra, bir sinevizyon gösterisi yapıldı. DP lideri Mehmet Ağar'ın eski konuşmaları ekrana getirilirken, delegeler tepki gösterdi.

Ve Ağar sinevizyon gösterisinden sonra salona girdi ve direkt salona geçti...

Olağanüstü kongrenin DP'nin zor günleri için ilaç olacağını söyleyen Mehmet Ağar, yarışın adaletle geçmesini istedi ve bütün adaylara başarı diledi:

"22 Temmuz'un hüznü var üzerimizde. Söylediklerimiz doğruydu bunlar anlaşılmadı. Milletin takdiri böyle olmuştur. Millete küsmek bizim eşrefimizde yoktur. Millet ne derse doğrudur. DP'nin bu kongresinde yenilenle ve yenilenle beraber yola çıkarak gerçekleri anlatmaktır."

NE OLDU?

DP lideri Mehmet Ağar, yenilgisinin nedenini Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağlayarak konuşmasına şöyle devam etti:

"Millet tavrını ortaya koymuştur. Şimdi mazaret yok.. Bundan sonra çözüm üretmesi gereken hükümete karşı, çözümleri koyduk ortaya. Biz üzerimize düşeni yaptık, terör meselesiyle ilgili Türkiye'nin meselesi Amerika'da değil, Ankara'da çözülür dedik.. Bunun neresi yanlış.. DP genç ekibiyle bundan sonra dimdik yola devam edecek.. Emanetçilik kavramı üzerinde kimse karalanmasın. Şahsi emanetçilik dönemi bitmiştir. Emenet milletin emanetidir. Haklarımız varsa helal olsun, hakkınız varsa helal edin. Yeniden yeni bir Türkiye, müreffeh Türkiye için Allah hepimizin yardımcısı olsun. Hepiniz Allah'a emanet olun"

ADAYLAR KONUŞTU

Divan Başkanlığı için tam 16 kişi genel başkan adayı olduğunu bildiren dilekçeyi verdi. Adaylar 10'ar dakika konuşacak. Kürsüye ilk çıkan aday Gazeteci Nevval Sevindi...

Sevindi Türkiye'nin muhalefetten yoksun olduğunu hatırlattı:

"Bu kongre muhalefetini belirleyecek.. Demokratlar bugün bu süreci iyi değerlendirecektir."

AK Parti'nin merkez sağ olmadığını vurgulayan Sevindi, politik kapkaççılık yüzünden merkez sağın başkasına kaptırıldığını anlattı.. Sevindi, seçim gecesi yeni bir süreç başlatılması gerektiğini belirterek, "Türkiye vizyonsuz politikacılara teslim edilecek kadar kötü bir ülke değil. DP bana kucak açtı, bana sahip çıkan bu partiye saygılarımı gönderiyorum. DP karanlık bir kuyuya atıldı. Karanlıktan nasıl çıkacağız. Benim bir hayalim var, Büyük Türkiye.. Bu DP'nin rüyasıdır.. DP'nin daha güzel günlere ihtiyacı var. Türküm Müslüman'ım, modernim.. Büyük Türkiye rüyası demokrat parti ile gerçekleştirelecektir. Uyanma zamanı, silkinme zamanı kendine gelme zamanı. Bugün yeni şeyler söyleme zamanı. DP yeniden merkezin adresi nasıl olacak.."

ACEMİ BİNİCİLER

Delegelere seslenen Nevval Sevindi, "DP'yi acemi binicilere teslim etmeyin" çağrısında bulundu. DP'nin değişmek zorunda olduğunu vurgulayan Sevindi şöyle devam etti:

-AK Parti merkeze kondu ama o sadece bir gecekondu. Hedefimiz 2009 yerel seçimleri olmalıdır, partimizin kapısını sonuna kadar kadınlara ve gençlere açalım. Büyük politikanın yolu kentlerden geçer. DP merkeze modernyleşmenin yeni adresi olmalı. Biz bunu yaparsak gençler ve kadınlar bu kapıdan girer. Türbanlı türbansız ayırımı yapmadan bütün kadınları kucaklaşmalıyız. DP böyle şahlanacaktır."

SÜLEYMAN SOYLU'YA DESTEK

DP'nin yeniden iktidar olması gerektiğini vurgulayan Nevval Sevindi, "Zaman birleşme zamanıdır.. O yüzden ben Süleyman Soylu ile elele bu seçime giriyorum.. Bu şerefli dava için bu kararımı verdim. Zaman kişisel kavgaların zamanı değil"

SOYLU ÇAĞRI ERHAN'LA KUCAKLAŞTI

Nevval Sevin'nin konuşmasından hemen sonra kongre salonuna adaylardan Süleyman Soylu girdi. Alkışlar ve Hatırla Sevgili şarkısı eşliğinde salona güçlükle girebilen Soylu, tur attıktan sonra, Çağrı Erhan'ın bulunduğu tarafa giderek, başarılar diledi. Çağrı Erhan'ı kucaklayarak, elele delegeleri selamlayan Soylu'nun bu davranışı büyük alkış topladı.

SOYLU KONUŞTU

Bir başka aday Aytun Çıray.. O da konuşmasını yaptıktan sonra adaylıktan çekildi.. Çıray, kongreyi demokratik bulmadığı için çekildiğini açıkladı.

Çıray'dan sonra Süleyman Soylu kürsüye geldi...

En güçlü genel başkan adaylarından eski İstanbul İl Başkanı Süleyman Soylu, yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik mesajı, parti yönetimine ise sert eleştirilerde bulundu.

DP’lilerin “iktidara ve sevinmeye” susadığını söyleyen Soylu, bir “beyaz yürüyüş” başlatacaklarını ifade etti.

Kongre süreci boyunca 25 bin kilometre yol gittiğini belirten Soylu’nun konuşması, sık sık, “Başbakan Süleyman” “Doğuştan Demokrat” sloganlarıyla kesildi.

22 Temmuz seçimlerinde partinin tabanı ile tavanı arasında iletişim kopukluğu yaşandığını ifade eden Soylu, “Süleyman sandıkta kime oy verdin” şeklinde salonda yükselen eleştirilere de, “Ömrüm boyunca kıratın mührüne bastım” karşılığını verdi.

DP’nin önceki kongrelerinin 30 binlerin katılımıyla gerçekleştiğini hatırlatan Soylu, bugün bu sayının yetersizliğinden yakındı. Soylu, “Tavanı ve tabanı kucaklaştıralım. Bu kopukluğa son verelim” dedi. Soylu, DP’yi yeniden inşa edeceklerini belirtirken, önseçim vb demokratik uygulamaların önünü
açacaklarını kaydetti. Konuşmasında emanetçi tartışmalarına da değinen Soylu, bu tartışmaların kimseye fayda sağlamayacağını belirtti ve “Hepimiz bu milletin adamayız, bugün birleşme zamanıdır. Bugün kongreden birlikte çıkmalıyız” dedi.

ÇAĞRI ERHAN KÜRSÜYE ÇIKTI

Soylu'nun konuşmasının ardından Mehmet Ağar'ın desteklediği bir diğer aday Çağrı Erhan kürsüye çıktı...

DP’nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi adayların konuşmaları ile devam ederken, adaylar arasında bulunan Çağrı Erhan, delegeden “Bugün buradan başbakan ve iktidar çıkaracaksınız” diyerek oy istedi.

Süleyman Soylu’nun ardından kürsüye çıkan genel başkan adayı Çağrı Erhan, konuşmasında, emanetçi tartışmalarını değerlendirerek “Emanetin kararını delege verecek” dedi.

Bugün DP olarak meşakkatli bir dönemden geçtiklerini kaydeden Çağrı Erhan, “Hepimizin açık yüreklilikle itiraf etmesi gereken bir şey var. Bu partinin meselesi son birkaç seçimdir aldığı sonuçlar değil. Seçim sonuçlarının milletimizde yarattığı umutsuzluktur. Bu meşakkatli süreçte misyonun yüklediği görevleri unutan bazı arkadaşlar, duracakları yeri bilememiştir. Çözüm arayışı altında siyasi rakiplerimizin ekmeğine yağ sürmüşlerdir, sürmeye de devam etmektedirler" diye konuştu.

ZORU GÖRÜNCE GEMİYİ TERK EDEN OLMADIK

Konuşmasında AKP hükümetini de sert bir dille eleştiren Erhan, “Bu hükümet ne adaleti ne hürriyeti becerememiştir.Sosyal politikayı asgari ücrete, kömür yardımlarına, ekonomiyi milletin mallarını satmaya ve adam kayırmacılığa endekslemiştir” dedi.

AKP’nin merkez sağ olma iddiasını da eleştiren Erhan, “Ülkeyi Sorosçuların insafına terk etmiştir. Merkez sağ bu mudur? Elbette merkez sağ bu değildir. Merkez sağın sahte temsilcisi AKP’nin izlediği politikalar her geçen gün milletimizi fakirleştirme politikalarıdır. Milletimizi kömür torbalarına mahkum etme politikalarıdır. Oysa bizim meşrebimizde, merkez sağın gerçek misyonunda millete hizmet vardır. AKP’nin cilalanmış söylemlerinin yarattığı hava ekonomide, siyasette, sosyal hayatta bozulmaya başlamış, milletimiz bu cilalı sözlerin havasından kurtulmaya başlamıştır” dedi.

Zoru görünce gemiyi terk edenlerden olmadıklarını da ifade eden Erhan, “Biz diğer partilerin genel merkezlerinde, lobilerinde ikbal aramadık” diyerek de rakiplerini eleştirdi.

Türkiye’nin gözünün DP kongresinden çıkacak sonuçta olduğunu belirten
Erhan’ın konuşması sık sık “Başbakan Çağrı” sloganları ile kesildi.



Bu haber 2,003 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs