DTP, PKK'ya tavır alırsa terör biter! | " /> DTP, PKK'ya tavır alırsa terör biter! | "/>

En Sıcak Konular

Öneş: DTP, PKK'ya tavır alırsa terör biter!

7 Ocak 2008 08:53 tsi
Öneş: DTP, PKK'ya tavır alırsa terör biter! TSK'nın Kuzey ırak'a yaptığı saldırılar, terör örgütü PKK'ya ağır bir darbe oldu. Yurtiçinde hal ayakta olduğu izlenimini vermeye çalışan PKK, bombalı eylemlere girişmeye başladı. Ecevit Kılıç'a konuşan, MİT'in emekli müsteşar yardımcısı Cevat Öneş,

Ecevit Kılıç/ Sabah

Sadece Güneydoğu halkı değil tüm Türkiye terörden bıktı. Halk bilinçlendi. Sorgulayan bir halk var artık

Bombayla PKK'nın siyasi hedefleri ortadan kalktı. Tipik bir terör örgütü görüntüsü. PKK tecrit ediliyor

Haftanın Sohbeti'nin bu haftaki konuğu emekli MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş. Kürt sorunu konusunda Radikal gazetesindeki yazıları ve geçen yıl düzenlenen Kürt Konferansı'na katılmasıyla dikkatleri çeken Öneş ile PKK'nın bombalı saldırıyı neden Diyarbakır'da düzenlediğini, niçin çocukların da hedef alındığını, operasyonların örgütü nasıl etkilediğini ve en önemlisi de örgütün içinde bulunduğu psikolojiyi konuştuk. Geçen haftaki konuğumuz teröre karşı çıkışıyla bilinen Kürt şair Bejan Matur, önceki hafta ise terörün en yoğun olduğu 1990'lı yıllarda Başbakan Tansu Çiller'in danışmanlığını yapan, eski ülkücü, Prof. Mümtazer Türköne'ydi. Böylece farklı çizgilerdeki üç isimle Kürt sorununu masaya yatırdık. MİT'te tam 41 yıl görev yapan Cevat Öneş, Psikolojik İstihbarat Daire Başkanlığı da yaptı. Müsteşar Yardımcısı olarak 2005 yılında emekli olan Öneş'e göre PKK, Diyarbakır saldırısıyla Güneydoğu'da kaybettiği toplumsal desteği yeniden elde etme peşinde.

DİYARBAKIR BİLEREK SEÇİLDİ

* PKK'nın saldırıyı Diyarbakır'da gerçekleştirmesini nasıl okuyorsunuz?

Sadece kendilerinin muhatap alınabileceği bir ortamı yeniden yaratma peşindeler. "Kürt kesimini sadece biz temsil ederiz, bizimle konuşulması durumunda adımlar atılabilir" mesajını vermeye çalışıyorlar. Amaç demokratik açılımları engellemek, barışçı yöntemlerin önüne set çekmek. Çünkü geçmişte silah zoruyla kurdukları yapı barışçıl arayışlarla zayıfladı. Tekrar otoriteyi toparlayabilmek için özellikle Diyarbakır'ı seçtiler. Baskı altına almak istedikleri kesim Diyarbakır'da Kürt kimliğini kullanan insanlarımız.

* Peki, çocukların hedef alınması?

Zaten az sayıda çocuğumuzun ölmesi bir şans. Saldırı için Diyarbakır'ın en kalabalık caddelerinden biri seçiliyor. Korku ve dehşet yaratma, yeni çatışmalar ortaya çıkarma çabasındaki bu eylemin emrini veren grup dağda kazandıkları otoriter imkânları kaybetmemenin arayışında.

PKK'NIN ETKİSİ AZALDI

* Bu saldırı bir kırılma noktası olabilir mi?

Eskiden örgüt istediğinde esnaf kepenkleri indiriyordu, şimdi örgütün eylemlerine karşı kepenk indiriliyor... Olayları tarihsel süreç içinde değerlendirirsek eskiden terör örgütünün talimatlarının yaratılan korku içinde mutlak şekilde uygulandığını görürüz. Ama bu etki giderek azaldı. Örgütün silaha dayanan eylemleri artık toplum tarafından destek görmüyor. Son saldırıdan sonra meslek kuruluşlarının, Diyarbakır Belediye Başkanı'nın, DTP'lilerin açıklamaları teröre karşı tepkili olduklarını gösterdi. Ama bu açıklamalarda PKK'nın isminin anılmamasını eleştiriyorum. Özellikle demokratik Kürt siyasetinin hedeflerini arkasına alan kişi, kurum ve partilerin bugün için artık teröre karşı tavırlarını ortaya koymaları gerekir.

PKK MARJİNALLEŞTİ

* Bomba PKK'nın sıkışmışlığının ifadesi mi?

Bu eylem kararını veren örgüt kadrosu, onların da bir bütünlük içinde olduğunu sanmıyorum, tamamen kendi geleceklerine ve çıkarlarına kilitlenen bir dünya içinde hareket ediyor. Ayrıca saldırı PKK'nın artık siyasi bir hedefinin olmadığını da gösterdi. Bu tipik bir terör örgütü görüntüsüdür. Çünkü silahlı mücadele belli siyasi amaçlarla yapılır. PKK'nın siyasi hedefleri ortadan kalkmış durumda. Bu saldırı yenilmişliğin, güç kaybetmenin ifadesi. PKK tecrit oluyor, marjinalleşiyor. Saldırı Kürt kimliğini kullanan bölge halkımızın örgüte verdiği desteği geri çekmesine duyulan tepkidir. Yeniden korku yaratarak toplumsal desteği kazanma arayışıdır. Ama saldırı sıkışan örgütün intiharı oldu.

DTP, PKK'ya tavır alırsa terör biter

* PKK'nın bu tarz eylemleri devam eder mi?

Edebilir. Ama giderek zayıflayacak, zamanla da yok olacaktır. Dış dinamikler bakımından PKK'ya verilen destek ortadan kalktı. Örgüt Irak'ta tasfiye ediliyor. Ortadoğu'da örgütü destekleyen ülke yok, AB tavır aldı. Terör örgütünün yaşayabilmesi için gerekli olan toplumsal desteğin kesilmesi ise öncelikli meseledir. Bu noktada barışçıl süreç ve planlanan topyekûn tedbirler devam ettirilmeli. Çünkü terör, Kürt sorununun yarattığı bir sonuç. Terör bitirilirken Kürt meselesini de toptan çözecek adımlar atılmalı.

* PKK bu tarz eylemlerle korku ve yeniden desteği oluşturabilir mi?

Sadece Güneydoğu halkı değil tüm Türkiye terörden bıktı. Halk bilinçlendi, sorgulayan bir halkla karşı karşıyayız. Çünkü terörün zararlarını halk gördü; eğitimsizliği, yoksulluğu, sağlık sorunlarını yaşadı. Örgütün arayışına karşın destek çıkmıyor. Bunu araba yakma olaylarında gördük. Araba yakmalarla kitlesel bir tepki yaratılamadı. Gerek PKK içinde gerekse PKK'nın etkilediği çevrelerde çözüm isteyenleri, bombalı eylem içine girenlerden ayırt etmek gerekir. Özellikle bugün çözümde önemli subjelerden biri olan DTP'nin barışı engelleyici eylemler karşısında kesin tavrını koyması gerekiyor. Ve böylesi bir tavır barış şartlarını çok kısa sürede oluşturacaktır. Bu tavır tarihi bir rol olacaktır.

* Saldırının üzerinden günler geçti ama DTP'den PKK'ya karşı ses çıkmadı...

Maalesef. Yine de bu konudaki umudum daha tükenmedi. Silahlı eylemlerden kopuş engellerle doludur. DTP'nin de bu engelleri aşarak, demokrasi çerçevesinde taleplerini yenileyeceğine inanıyorum. DTP'nin tavrıyla hükümetin ortaya koyduğu çözüm açılımları güçlenir, silahlı eylem yanlıları da tecrit edilir. Ama DTP'nin çelişkide olduğu bir nokta var; DTP'liler PKK'nın tamamen tasfiyesine karşı. Partide, PKK'nın varlığını siyasi hareket olarak sürdürebileceği yönünde anlayış var. Ama PKK'nın silahlı eylemliliğini ortaya çıkaran örgütsel yapısı dağılıyor, örgüt gerçekten tasfiye ediliyor. DTP, PKK'nın silahlı mücadelesine karşı durarak demokratik sürece ivme kazandırma çabasına girmeli. Hatta PKK'yı tasfiye edici kararlarda öncü olmalı.

* DTP'lilerin örgütle kamuoyunun tepkisi arasında kalma durumu yok mu?

Diyarbakır'daki saldırıyla DTP'nin arada sıkışmışlığı ortadan kalktı. Şimdi gelişen, demokratik Türkiye'nin yanında olmalarının zamanı geldi.

Öcalan'a 'örgütün lideri' diyemeyiz

Tabular ülkesiyiz

* Abdullah Öcalan'ın örgütü cezaevinden yönettiği söyleniyor. Bombalı saldırı stratejisinde payı var mıdır?

PKK'nın silahlı kadroları arasında farklı görüşler olduğu görülüyor. Ben bu eylemi de bu farklılıkların sonucu olarak görüyorum. Eylemin Öcalan'ın ortaya koyduğu teorik çözümlerle hiçbir ilişkisi yok. Ama Öcalan'ın son gelişmeler karşısındaki tavrını bilmiyoruz.

* Saldırı örgütle Öcalan arasındaki kopuşun göstergesi olabilir mi?

Örgüt içindeki kopuşlardan birinin göstergesi ama hangisi bilinmiyor.

* Bazen siyasetçiler de gündeme getiriyor. Terörün bitirilmesinde Öcalan'dan neden faydalanılmadı?

Öcalan, Kürt siyasi hareketinde önemli bir figür. Cezaevinde hükümlü olmasına rağmen silahlı terörün bitirilmesinde yönlendirici olabilirdi. Ancak bugüne kadar böylesine bir rolü ortaya çıkmadı.

* Gerçekten denildiği gibi PKK'yı cezaevinden yönetiyor mu? Bunu söylemek mümkün değil. Öcalan örgütü yöneten taraflardan sadece biri.

* Bu noktada Öcalan'a hâlâ örgütün lideri diyebilir miyiz?

1970'li yıllardan günümüze kadar uzanan böylesine komplike bir örgütün devam etmesinde manevi etkisi var. Ama artık örgütte hâkimiyeti yok. Önemsiz de değil ama lider değil diyebiliriz.

Tabular ülkesiyiz

* Sizin Kürt sorunundaki yaklaşımınız kamuoyunda MİT'le ilgili başka bir hava oluşturdu.

Benim söylediklerimi teşkilatla bağlantılı görüşler olarak anlamamak lazım. Bunlar kişisel görüşlerim. Ama MİT adı geçince ilgi çekiyor. 41 senelik meslek hayatımda gördüm en büyük sorun Kürt meselesi. Türkiye'nin enerjisini bitirdi. Ekonomimizin gelişmemesi, yoksulluğumuzun, eğitimsizliğimizin ve diğer önemli sorunlarımızın temel nedeni Kürt sorunu.

* Teşkilatta çalışırken de aynı görüşte miydiniz?

Bunlar benim yıllardır var olan görüşlerim. Ama önemli olan kurumsal görüşlerin ortaya çıkması. Onlar da devlet siyasetine bağlı. Emeklilikte tabuların yaşandığı bu ülkede nasıl tartışma ortamına katkı sunabilirim diye çabalıyorum. Bunun dışında teşkilatla ilgili hiçbir tartışmaya dahil olmuyorum.



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs