İşte yeni 301 | " /> İşte yeni 301 | "/>

En Sıcak Konular

İşte yeni 301

7 Ocak 2008 10:53 tsi
İşte yeni 301 Bakanlar Kurulu’nun bugün ele alacağı yeni TCK 301’de önemli değişiklikler yapıldı. ‘Türklük’ yerine ‘Türk Milleti’ ifadesi getirilen maddede, soruşturma için ‘kasıt’ şartı aranacak. Savcılar dava açmadan ön

Düşünce özgürlüğüne sınırlama getirdiği gerekçesiyle yoğun eleştiriler alan TCK’nın 301’inci maddesinin son şekli bugün yapılacak. Bakanlar Kurulu’nda ele alınacak. Yeni 301’in maddede ‘Türklük’ yerine ‘Türk Milleti’ ifadesi yer alırken, suçun oluşmasında ‘kasıt’ şartı getirildi. Türklüğü aşağılamanın yurtdışında işlenmesi halinde cezanın üçte bir oranında artırılmasını öngören hükmün çıkartıldığı yeni düzenlemede, bu suçtan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılması ise Adalet Bakanı’nın iznine tabi tutuldu.

Adalet Bakanlığı ve AK Parti’yi yoğun eleştirilerin hedefi haline getiren TCK’nın 301’incimaddesi üzerinde değişiklik için yürüttükleri çalışma sonuçlandı. 301’inci maddeye ilişkin yeni taslak bugünkü Bakanlar Kurulu’nda görüşülecek.

KASIT KOŞULU ARANACAK

YENİ taslakta suçun oluşması için ‘kasıt’ şartı aranırken, 6 aydan 3 yıla kadar olan hapis cezasının üst sınırı ise 2 yıla çekildi. Suçların kural olarak, ancak kasten işlenebileceği belirtilen maddenin gerekçesinde, ayrıca ‘kasten’ ibaresine yer verilmesinin ‘failde suç kastının olup olmadığının’ özellikle araştırılmasını sağlamak olduğu kaydedildi.

Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde verilecek cezada üçte bir oranında artış öngören 3’üncü fıkra ise yeni düzenlemede yer almadı.

‘TÜRK MİLLETİ’ TANIMI

MADDENİN gerekçesinde ‘Türk Milleti’ kavramından neyin anlaşılması gerektiği de ifade edildi. Gerekçede Türk Milleti kavramı şöyle tarif edildi:

‘Millet, geçmişten beri bir arada yaşamış, şimdi de bir arada yaşama inancında, irade, istek ve kararında olan; aynı vatana sahip, aralarında kültür, tarih ve ülkü birliği olan insanların oluşturduğu toplumdur. Millet olma özelliğini taşıyabilmesi için; bir toplumun üzerinde hayat sürdürebileceği vatanının bulunması, bireyleri arasında kültür ve tarih birliği ile aynı devlet çatısı altında yaşama arzusunu ifade eden ülkü birliğinin bulunması gerekir. Madde metninde kullanılan Türk Milleti ibaresinden anlaşılması gereken budur.’

BAKAN iZNi ŞART

301’inci maddeden soruşturma için Adalet Bakanı’nın iznini gerektiren düzenlemenin gerekçesinde ise, Adalet Bakanı’nın ‘izin talebi’ni değerlendirirken, ‘sözle veya yazılı olarak yapılan açıklamanın, toplum kesimleri üzerinde bir tedirginlik meydana getirip getirmediği ve bu suretle toplum barışını bozma yönünde somut bir tehlikeye neden olup olmadığı’ gibi hususları göz önüne alacağı belirtildi.

Çalışana hakaret kurumu aşağılamaz

301’İNCİ maddenin gerekçesinde dikkat çeken bir başka konu ise TBMM, Hükümet, yargı, askeri veya emniyet teşkilatında görev yapan kamu görevlilerinin eleştirilmesinin kurumlarının saygınlığını zedeleyici olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin ifade edilmesi oldu. Gerekçede, bu kurumlarda çalışan kişilere hakaret edilmesinin zorunlu olarak bu kurumları aşağılandığı sonucunu doğurmayacağı belirtilerek, ‘Bu durumda TCK’nın kamu görevlisine hakaret suçuna ilişkin hükümlerinin göz önünde bulundurulması gerekir’ denildi.

Eski metin

Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama

Madde 301- (1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

Yeni 301 metni

Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama

Madde 301-(1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti’ni, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni, devletin yargı organlarını, 1 askeri veya emniyet teşkilatını alenen ve 2- kasten aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları 3- suç oluşturmaz.

(3) Bu suçtan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılması 4- Adalet Bakanı’nın iznine bağlıdır.

Star



Bu haber 241 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,230 µs