En Sıcak Konular

Sigara yasağı ilk mecliste uygulanacak

7 Ocak 2008 14:11 tsi
Sigara yasağı ilk önce Meclis'te uygulanmaya başlayacak. Toptan kararlı.

Sigara yasağı ilk önce Meclis'te uygulanmaya başlayacak. Toptan kararlı.
Meclis Başkanı Köksal Toptan, CNN Türk'te canlı yayınlanan Yavuz Oğhan'ın sunduğu Özel Röportaj programına katıldı. Toptan Türkiye'nin gündemine ilişkin birçok konuda fikir belirtti.

SİGARA İÇENİN CEZASI TOPTAN
Toptan, sigara yasağına ilişkin yasanın uygulanabilirliği konusundaki tartışmalara ilişkin bir soru üzerine, yasanın 4 ay sonra uygulanmaya başlayacağını, sigara içen milletvekillerinin kendilerini şimdiden yasağa alıştırmalarını istedi ve "4 ay sonra Meclis'te dea kesinlikle yasak olacak'' diye konuştu. Toptan, bazı milletvekillerinden 'biz içeriz' diye laflar çıktığına ilişkin soruya  "Yasaların bana vermiş olduğu yetkiyi kullanacağım.
Sigara içenin cezasını maaşlarından keseriz. Kim sigara içerse bizzat ben ceza yazarım. Bir milletvekili günde 5 sigara içerse ayda eder 150 sigara. 750 milyonu maaşından keseriz'' diye konuştu. 

KEŞKE DEMİRTAŞ TUTUKSUZ YARGILANSAYDI

Toptan, DTP'nin kapatılma davası ile Genel Başkan Nurettin Demirtaş'ın tutuklanmasına ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

''Kapatma iddianamesi gerekçelerine baktığımızda, bunun Parlamento dışı eylem ve söylemlere dayandığını görüyoruz. Anayasa Mahkemesinin son kararını olumlu karşılıyorum. Yargı sürecini bekleyeceğiz, göreceğiz. Türkiye demokratikleşme, hoşgörü noktasında önemli adımlar attı. Yargı kararını tartışmak doğru değil Mahkeme kararına saygı gösteriyorum; ama sanki (Nurettin Demirtaş) tutuksuz yargılansaydı daha iyi olurdu gibime geliyor.''

ANAYASA'DA TÜRBAN SERBESTTİR YAZAMAZ
 Toptan, Anayasa çalışmasının türban noktasına indirgenmesinin kendisini rahatsız ettiğini belirterek, ''Anayasa ile bana göre türban sorunu çözülmez. Anayasada, 'üniversitelerde türban serbesttir' diye bir hüküm olmaz. O zaten Anayasa tekniğine de uymaz'' dedi.

KÜRTÇE ANAYASAYA GİRMEMELİ

''Kürtçe eğitimin Anayasaya konulması veya Kürt meselesinin çözülmesinde Anayasanın etkili olabileceği konularında düşünceleriniz ne? Kürtçe seçmeli ders olmasına, Anayasada imkan tanınabilir mi?'' sorusunu yanıtlarken de Toptan, ''Anayasa ile bu tür düzenlemelerin yapılmasını tehlikeli ve yanlış buluyorum. Esas bizi ayrılığa götürecek olan husus o olur'' dedi.

301 ZARARLI BİR MADDE DEĞİL

Oğhan'ın, TCK çıktığında siz TBMM Adalet Komisyonundaydınız. 301. madde çıkalı çok olmadı. Kısa süre içinde değişikliği gündeme. Bir ara Türkiye'nin tek gündem maddesi hale geldi. Niye bu kadar zararlı bir maddeyi çıkardınız?'' sorusuna Toptan, ''Aslında 301. madde zararlı bir madde değil. Ancak Türkiye, uygulamanın başında, 301'in uygulanmasından kaynaklanan bir takım sorunlar yaşadı'' yanıtını verdi.

301. madde yapılırken, AB uzmanlarıyla da beraber çalıştık. AB'nin, 301 ile ilgili başlangıçta ilk taslağa dönük eleştirisi vardı. Orada 3 senelik hapis cezası öngörülüyordu, o indirildi. Uzlaşma sağlandı ve çıktı'' diye konuştu.


221 DEĞİŞİNCE TERÖR BİTMEZ

Toptan, 221. maddeye ilişkin de şunları söyledi:

''Türkiye, 221. maddeyle ilgili kelimeleri bile aynı olan 8 tane pişmanlık yasası çıkardı. Onlardan da zaman içinde yararlananlar oldu. Terörün devam etmesini sadece 221. maddeye dayandırılmasını yanlış buluyorum. '221. maddede bir değişiklik yapsak veya genel bir af çıkarsak, terör Türkiye'de ortadan kalkacak'... Yok öyle bir şey. (...) İşte 221. madde var. Yararlanmak isteyen bundan yararlanabilir. Suç işleyenler de yararlansın, bana göre Kanadoğlu'nun '221. maddede yapılan değişiklik, gelir sonra Apo'nun affına yol açar' demesi... TBMM'de böyle bir düzenlemenin geçmesi, hükümetin böyle bir düzenlemeye imkan vermesi, iktidarı, muhalefetiyle bu Meclisin böyle bir işin içinde olması düşünülemez. Önümüzdeki dönemde vatandaşımızı rahatsız edecek bu tür düzenlemeler, TBMM'den gelmez, gelse de buradan geçmez.''

''Esneme olabilir mi?'' sorusu üzerine de TBMM Başkanı Köksal Toptan, şunları kaydetti: ''Bu konuda ayak üstü bir şey söylemek tehlikeli olabilir. Ama 221. maddeye işlerlik kazandırılması anlamında, belki bir teknik düzenleme düşünülüyor olabilir. Onu bilemem. Adalet Bakanlığının bu konuda bir çalışması var mı? Onu da bilmiyorum, ama geniş şekilde af olarak yorumlanabilecek bir düzenlemeyi kimse aklından geçirmesin.''

 

 İnternet haber



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,702 µs