En Sıcak Konular

Pakistan halkı islami yönetim istiyor

7 Ocak 2008 15:55 tsi
Pakistan halkı islami yönetim istiyor Amerikan Barış Enstitüsü'nün (USIP) Pakistan'da yaptırdığı kamuoyu araştırmasına göre, Pakistanlıların büyük çoğunluğu demokratik İslam devleti istiyor ve ABD hükümetine güvenmiyor

Araştırmanın, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in 6 hafta süren olağanüstü hal ilanından ve Benazir Butto'nun öldürülmesinden önce yapıldığı belirtildi.

Yaklaşık 3.3 oranında hata payı olduğu belirtilen ve 12-28 Eylül tarihleri arasında yapılan araştırmaya, 19 Pakistan kentinde yaşayan 907 yetişkin katıldı. Katılımcıların yüzde 49'unu kadınlar oluşturdu.

18 Şubat'ta yapılması planlanan genel seçimden yaklaşık 6 hafta önce açıklanan sonuçlar, Pakistanlıların büyük çoğunluğunun İslam temelli demokratik bir yönetime inandıklarını ortaya koydu.

USIP için araştırmayı yürüten kuruluşlardan "worldpublicopinion.org"dan Steven Kull, araştırmanın, Pakistan'da batıya yönelmiş laik bir kitlenin olmadığını gösterdiğini, halkın İslami bir yönetim istediğini ve dinin yeterince uygulandığını düşünmediklerini söyledi.

Kull, Pakistanlıların yaklaşık yüzde 64'ünü oluşturan ılımlı bir kitlenin, hükümetin "aşırı dinci şiddetin kaynağı olmakla suçlanan" medreselerle ilgili reformlarını desteklediğini kaydetti.

"Halkın 3'te 2'si ABD'ye güvenmiyor"


Araştırma, Pakistanlıların 3'te 2'sinin ABD'nin dünya için sorumlu politikalar üretmediğini düşündüğünü ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 70'i ise ABD'nin hedefinin kesinlikle "İslam'ı zayıflatmak ve bölmek" olduğuna inanıyor.

Pakistanlıların yaklaşık yarısının, Pakistan'ın ABD ile ilişkilerini onaylamadığı, Washington'ın ülkedeki neredeyse bütün gelişmelerin kontrolünü elinde tuttuğuna inandığı kaydedildi.

Katılımcıların yüzde 60'ı, El Kaide ve Taliban faaliyetlerinin, son 10 yıldır ülkenin önemli çıkarlarına zarar verdiği görüşünde. Halkın yüzde 80'inden fazlası ise ABD'nin Asya ve Afganistan'daki varlığının aynı şekilde zarar verdiğini düşünüyor.

Araştırmaya göre, katılımcıların 3'te 1'i El Kaide terör ağının lideri Usame Bin Ladin'le ilgili olumlu düşüncelere sahip. Yüzde 19'u ise Bin Ladin'le ilgili "karışık hisler içinde olduğunu" ifade ediyor.

Katılımcıların dörtte üçünden fazlası, yabancı güçlerin ülke içinde El Kaide üyelerine ya da Taliban militanlarına müdahale etmesine karşı çıkıyor.


Pakistanlıların yüzde 30'u, Taliban militanlarının Afganistan'da düzenlediği saldırıları onaylarken, yüzde 18'i bu konuda emin olmadığını belirtiyor.

cnntürk



Bu haber 197 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,943 µs