En Sıcak Konular

Müslüman gençlerde punk modası

7 Ocak 2008 16:18 tsi
Müslüman gençlerde punk modası K.Amerika'da kimlik sorunu yaşayan gençlerin arayışları farklı şekilde ortaya çıkıyor.

Eylül ayının başıydı ve Kuzey Amerika İslam Topluluğunun (ISNA), Chicago'da geleneksel toplantısı yapılmak üzereydi. Yaklaşık 400 Müslüman genç Hyatt otelin balo salonunda açılış gecesi için bir araya gelmişti, her büyük Amerikan şehrindeki, güneş battıktan sonraki kaçınılmaz durum.

İlk önce Kur'an okunması, usulüne uygun heyecan verici konuşmalar. Ama yaklaşık sabaha doğru üç sıralarında, asıl dinleyicilerin dörtte birinden daha az sayıda, tamamı kız olan Vancouver punkçu kızları sahneye çıktı. 25 yaşında kısa saçlı ve barda kavga eder gibi bir sesle bir kız kalabalığa sordu: "ISNA, sallanmaya hazır mısınız?"

ISNA hazır değildi. Secret Trial Five grubu gecenin ilk ve son parçalarını söylediklerinde- Orta Doğu Zombileri diye bir parça- insanlar kapılara akın etmeye başladı. Toplantıyı organize edenler de ışıkların altında şaşırmıştı.

Ama sonra bir şeyler değişmeye başladı. Geride kalanlar müzikle birlikte alkış yapmaya ve hareketlenmeye başlamıştı. İkinci bir parça daha yarılanmak üzereydi ki, genç kadınlar sersemlemiş bir şekilde "Nefrete son verin, Nefrete son verin!" diye koro halinde bağırıyorlardı.

Kuzey Amerikalı Müslümanların tarihindeki en tuhaf kültür olayı polislerin müdahale etmesiyle son buluyordu.

Bu "Taqwacore", takvanın özüyle alakalı bir şey: o Eylül gecesi Chicago'da kıtaya ilk kez böyle punkçu ve dindar karışımı kızgın bir topluluk adım atmış oldu. Orada olamayanlar için Kanadalı bir film yapımcısı Chicago'daki bu olayları sonuna kadar görüntüledi.

İsim- Arapçadan "Allah'tan korkmak olarak tercüme edilebilecek olan "takva" kelimesinden geliyor. Bu tür ilk kez sadece şimdi saygı görüyor, 2008 senesinin sonlarına doğru Kanada yapımı bir belgesel olarak karşımıza çıkması bekleniyor.

Sonradan Müslüman olan Amerikalı yazar ve bu türün mucidi Michael Muhammad Knight, "İnsanlara gerçekten de açıklaması zor bir konu. Batı medyasının bu tarz karışık bir Müslüman sesine alışık olduğunu düşünmüyorum- iyi ve kötü Müslümanların dünyası olarak ikiye bölüyorlar. Ama bu çocuklar her şeye kızıyor" diyor.

Knight, hayatında onu takvanın özünü ( taqwacore) meydana getirmeye iten şeyle ilgili konuşurken şunları söylüyor : " New York'un merkezinden uzakta büyüdüm. Beni annem büyüttü. Babam beyazların üstünlüğüne inanan biriydi. Şizofren tanılı bir ırkçı şairdi. Onunla ilk 15 yaşında karşılaştım. Alış veriş listesi okuyormuş gibi konuşuyordu, hiç de garip bir durum değilmiş gibi.

Takvanın özü (Taqwacore) Knight'ın kafasında belirdi. 2002 senesinde rap parçaları ve Malcolm X biyografileriyle İslam'ı tanımaya başladıktan yaklaşık on yıl sonra, 25 yaşındaki bu genç dogmayla hayal kırıklığı yaşadı. Koleje gitmeyi denedi, ancak kısa süre devam edebildi.

"Humeyni'nin giydiği büyüklükte bir türban takarak derslere gidiyordum. Arkamda oturan çocuklar göremedikleri için kalkmak zorunda kalıyorlardı" diyor.

Gece vardiyasında kapıcı olarak çalışan Knight, İslam'la olan diyalogunun sonuna geldiğini düşünüyordu. Mevcut olmasını istediği İslam kültürüyle alakalı bir kitap yazmaya başladı. Sonuç " Takva özleri (Taqwacores), Buffalo'da Müslüman punkçular kurgusu, oldu. Yazı, hafif bir saldırganlıktan Danimarka karikatür saldırısına ve ötesine uzandı.

Bir punk rock firması tarafından basılmadan önce, roman sadece Kinko'nun fotokopileri arasında yer aldı. Sonra, bir gün Knight'a, Takva özleriyle (Taqwacores), tanışmak isteyen San Antonio'lu, 15 yaşındaki Kourosh isimli bir çocuktan bir telefon geldi.

"Bunun gerçek olduğunu zannetti " diyor Knight. Ona hiç Takva özlerinin (Taqwacores) olmadığını söyledim. "Ama ben bir Takva özüyüm" dedi.

Böylece sahne gerçek oldu. Kourosh bir grup oluşturdu ve adını kitabın içinde geçen grup adlarından biri olan "Vote Hezbollah" ( Hizbullah'a oy verin) koydu. Kısa sürede daha çok grup oldu. Boston'daki Kominas gibi- ki bunlar en dikkat çekici parça olup, koro halinde söylenen " Suicide-bomb the Gap" parçasını yazdılar. " Bu bayrak altında bir araya gelen herkesin bir kavgasıdır bu. Bazıları diğerlerinden daha da dindar; Kominas üyelerinin bazıları Hindu."

Majeed, tek bir ortak noktalarının savaş çıkaran batılı politikacılardan, eşcinsellere karşı olan Mollalara kadar herkese meydan okuma arzularının olduğunu söylüyor.

Filmini çektiği çoğu insanların olduğu gibi Majeed de göçmen bir ailenin batılı çocuğu. Kuzey Amerika'da, İslam'la alakalı birçok kişinin yer aldığı bir belgesel hazırlarken Takva özüyle (Taqwacore) tanışıyor.

Takva özünün (Taqwacore) İslam'la bağlantısı çok köklü, ama dinlerin çoğunda yapılması gerekenlerle alakalı şeyler bellidir, Takva özünün (Taqwacore) yapmaya çalıştığı şey bunun önemini azaltmaktır" diye konuşuyor.

Bu yüzden Sena Hussain kendini evinde hissediyor punk rock yaşantısında bağırıp çağırdıkça. 25 yaşındaki kadının, Secret Trial Five grubunun bir üyesi olarak 2001 senesine kadar, ta ki batıda Müslüman olmak politik olarak yargılanmaya başlanana kadar, müzikle politik bir bağlantısı yoktu. Diğer dört arkadaşıyla bir Takva özü ( Taqwacore) grubu oluşturdu ve adını Kanadalı Müslüman mahkumlar yıllarca gizli delillere dayandırılarak hapiste kaldıktan sonra koydular.

Dinsel bir müzik olmaktan uzak, Hıristiyan rock müziğine de hiç benzemiyor" diyor Hussain. "11 Eylül sonrası Müslümanlarla alakalı, ben bu noktayı ele aldım. Çok politik ve alaycı".

ST5'in ilk sahneye çıktıkları zamanlardan bir tanesi geçen Eylül Chicago'da oldu.

Rahatsızlık vermemeyi ya da gözden kaybolmamayı başarırsa Takva özü (Taqwacore), Chicago'da Hyatt'da, tarzıyla ayakta durmayı ve çığlıklarını daha fark edilir bir hale getirmeyi başaracak.

Chicago'daki gösteriden iki hafta önce, Knight ve birkaç grup eBay'den 2000 dolara bir okul otobüsü aldı ve yeşile boyayıp Amerika'yı turlamaya başladı. Majeed de yolculuğu belgesel haline getirdi.

"Harlem'deki zenci Müslümanlarla beraber takıldık, Baltimore'daki beyaz sufilerle ve Ohio'daki kırsal bir yerdeki bir camide" diyor Majeed. "Oldukça hoştu, otobüs tümden doluydu."

İki hafta boyunca motellerde kızıldereli saç şekilleri ayarlayıp, burkalarla punk rock dansları yapıp, küçük kalabalıklara küçük barlarda çaldıktan sonra gruplar, turu ülkenin en büyük geleneksel Müslüman gençlik buluşmasında sonlandırmak istedi. Büyük Yeşil otobüs Chicago'ya gitti.

ISNA toplantısında olanlardan açıktan ya da gizlice başı dönmeyen bir tur üyesi bulmak çok zor. Her şey tür ayrımcılığıyla ortaya çıkıyor, polis tarafından yakalanıyorlar ve gece gitarın kırılması ve "Müzik haram" bağrışmalarıyla bitiyor.

Ama şimdi 30 yaşında olan Knight, kitabını yazalı beş yıl olduktan sonra Takva özünü(Taqwacore) sadece şok bir gösteri olarak görmüyor.

"Bizim burada yapmayı denediğimiz şeyi Müslüman bale trupuyla da yapabilirdiniz, değil mi? Bu sadece kızıldereli saç şekli ve zincirli cüzdan sahibi olmayla alakalı bir şey değil " diyor.

Dünya bülteni



Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,059 µs