En Sıcak Konular

Türkiye'nin ilacı EGEGAZ olacak

7 Ocak 2008 21:19 tsi
Türkiye'ye gaz vermeyi kesen ülkelere karşı EGE GAZ çözüm oldı. Egegaz tam kapasiteyle çalıştırılırsa Türkiye'nin gaz ihtiyacının yüzde 35'ini karşılayacak.

İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan Egegaz Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) Terminali'nin düşük kapasiteyle çalıştığını belirten Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, İran'ın Türkiye'ye verdiği gazı kesmesiyle panik yaşandığına dikkat çekerek, "Egegaz tam kapasiteyle çalıştırılırsa Türkiye'nin gaz ihtiyacının yüzde 35'ini karşılar ve ülke olarak rahat bir kış geçiririz" dedi.

Egegaz LNG Terminali'nin yıllık 6 milyar metreküplük kapasitesi olduğunu belirten ALTO Başkanı Saka, Egegaz'ın tam kapasiteyle çalıştığı takdirde Türkiye'nin gaz ihtiyacının yüzde 35'ini karşılayabileceğini söyledi. Türkiye'nin yıllık gaz ihtiyacının 30 milyar metreküp olduğunun altını çizen Saka, "Eğer bu tesis tam kapasiteyle çalışabilirse Türkiye'nin gaz ihtiyacının yüzde 35'ini karşılayabilecek bir konumda. Ama maalesef şu anda düşük kapasiteyle çalışıyor. Çünkü Egegaz'ın tesisleri BOTAŞ adına çalışıyor. Ne kadar gaz alınacağını, nerelerden alınacağını BOTAŞ plandığı için onun belirlediği kapasitede çalışılıyor. Böyle bir tesisin de böyle günlerde kıymeti ortaya çıkıyor. Şu anda İran, kendi ihtiyacı olduğu için bir gaz kesintisi yaptığında biz telaşa düşebiliyoruz. Ama düşmememiz lazım. Çünkü elimizde hazır bir tesis var. Bu tesisi tam kapasiteyle kullanabildiğimizde Türkiye olarak kış aylarını rahatlıkla geçirebileceğiz" dedi.

Bu tür tesislerin alternatif olarak kullanılması gerektiğini savunan Saka, tesisin uzun yıllar atıl kalmasına rağmen, Aralık 2006'da çalışmaya başladığından bu yana çok faydalı olduğunu söyledi. Çelik fabrikalarının, Petkim'in bulunduğu ağır sanayi bölgesi olan Aliağa'nın Egegaz gibi bir tesise ihtiyacı olduğunu belirten Saka, Aliağa için Egegaz'ın tam kapasiteyle çalıştırılmasının bir zorunluluk olduğunu savundu. Doğalgaz fiyatlarında esneklikler olabildiğini belirten Saka, "Egegaz tam kapasiteyle çalışmaya başlarsa, fiyat yönünden de faydası olabilir. Başka ülkelere bağımlı kalınmaması konusunda etkisi olur ve çeşitlilik oluşur. Çeşitlilik de rekabet getirir" diye konuştu.

Çolakoğlu Holding tarafından İzmir'in Aliağa ilçesinde 2001 yılında kurulan ve kurulduğu dönemde dünyanın ikinci büyük depolama kapasitesine sahip terminali olan Egegaz LNG Terminali, her biri 140 bin metreküp olmak üzere toplam 280 bin metreküplük 2 tanka sahip. Yıllık gazlaştırma kapasitesi 6 milyar metreküp olan terminal, Türk işçi ve mühendisleri tarafından 400 milyon dolara yapıldı.

haber7



Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,984 µs