En Sıcak Konular

301'de beş değişiklik!

8 Ocak 2008 08:20 tsi
301'de beş değişiklik! Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, düşünce özgürlüğü açısından eleştirilen TCK'nın 301. maddesinde yapılacak değişikliklerle ilgili teklifin bu hafta içinde TBMM'ye gelebileceğini açıkladı. İşte değişiklikler:

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, düşünce özgürlüğünün önünde engel olduğu gerekçesiyle sıkça eleştirilen TCK'nın 301. maddesiyle ilgili Bakanlar Kurulu'na sunacağı teklifin hazır olduğunu açıkladı.
Şahin, dün düzenlediği basın toplantısında, teklif ya da tasarının bu hafta TBMM'ye verilebileceğini söyledi.


İşte değişiklikler
Şahin, değişikliğin içeriğiyle ilgili bilgi veremeyeceğini söylerken, teklifin 301. maddede 5 ayrı değişiklik öngördüğü öğrenildi. Değişiklik teklifi şöyle:
1) 301. maddenin 1. fıkrasındaki cezanın üst sınırı 3 yıldan 2 yıla inecek. Böylece, TCK'nın 51. maddesine göre, 2 yıl veya daha az süreli hapis cezaları paraya çevrilip ertelenebildiği için 301'den cezaevine girmek de zorlaşacak.
2) Maddenin "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi..." şeklindeki 2. fıkrasındaki "alenen" sözcüğünün başına "kasten" kelimesi getirilecek. Böylece her açıklamaya dava açmak zorlaşacak.
3) 301'den dava açmak Adalet Bakanı iznine tabi olacak. Böylece cumhuriyet savcıları, bakan izni olmadan dava açamayacak.
4) 301. maddenin ilk fıkrasındaki "Türklüğü" kelimesi, "Türk Milleti" olarak değiştirilecek.
5) "Suçun yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde verilecek cezanın üçte bir oranında artırılması"na ilişkin 3. fıkra, 301. maddeden tamamen çıkarılacak.


Toptan: 301 sorun açtı
TBMM Başkanı Köksal Toptan da dün CNN Türk Ankara Temsilcisi Yavuz Oğhan'ın 301. maddeyle ilgili sorularını yanıtladı. "301 çıkalı çok olmadı. Kısa sürede değişikliği gündemde. Niye bu kadar zararlı bir maddeyi çıkardınız?" sorusuna Toptan, şu yanıtı verdi:
"Aslında 301. madde zararlı bir madde değil. Ancak Türkiye, daha başında, 301'in uygulanmasından kaynaklanan birtakım sorunlar yaşadı. Başta AB olmak üzere Türkiye'ye dönük eleştiriler gelmeye başladı. Aslında madde dikkatle okunursa, bütün Avrupa'nın ceza hukukunda olan maddelerle çok fazla bir farklılığının olmadığı anlaşılır. Yanlış 1-2 uygulama bize ciddi sorunlar açtı."


'Uygulama hatası vardı'
İtalya ve Almanya'da, Türkiye'den daha çok uygulama yapıldığını anlatan Toptan, buna rağmen Türkiye'nin üstüne çok gelindiğini bildirdi. Oğhan'ın "Orhan Pamuk ve Hrant Dink davaları esas oldu" sözlerine Toptan, "İşte oralarda uygulama hatası vardı. Türkiye zorunlu olarak 301. maddeyle ilgili bir şeyler yapmak mecburiyetinde kendini hissetmeye başladı" karşılığını verdi.
Başbakan Erdoğan başkanlığında dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında TCK'daki 301. madde değişikliği tartışıldı. Toplantıda 301. maddeden soruşturma izninin Adalet Bakanı'na bağlanabileceği belirtildi. Ancak, buna eski Adalet Bakanı Çiçek karşı çıkarak 301. maddeden soruşturma izninin Adalet Bakanı yerine bir kurul tarafından verilmesi konusundaki düşüncesini dile getirdi. Erdoğan ise konunun AKP'nin yetkili organlarında da değerlendirilmesini istedi.

milliyet



Bu haber 170 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,267 µs