En Sıcak Konular

Ülkücü reisle Dev-Genç lideri 35 yıl sonra dost oldu

8 Ocak 2008 10:21 tsi
Sağ-sol çatışmasının sokaklara hakim olduğu dönemdi. Sivas'ta birisi Ülkü Ocakları başkanı, diğeri de Dev-Genç lideriydi. Birbirlerine 'vatan haini' diyorlardı. Askerî darbeyle ikisi de hapse girdi, işkenceden geçti. 35 yıl sonra karşılaştıklarında ara

Birisi Ülkü Ocakları başkanı, diğeri Dev-Genç lideriydi. Birbirlerini vatan haini görüyor ve ilk fırsatta öldürmek istiyorlardı. Bu uğurda birbirlerine silah çekmiş, pusu kurmuşlardı. Birinin Alevi, diğerinin Sünni olması inanç çatışması isteyenler için bulunmaz bir fırsattı. Aradan 35 yıl geçti, iki eski düşman Sivasspor'un düzenlediği gecede bir araya geldi. Düşmanlıkla geçen yılların muhasebesini yapan Ürgüp ve Genç, "Zaman, kendimizi kullandırmadan farklılıklarımızı zenginlik kabul edip birbirimizi sevme zamanıdır." diyor.

Bütün Türkiye'de olduğu gibi Sivas'ta da sağ-sol kutuplaşması zirveye çıkmıştı. Radyolarda her gün onlarca gencin ölüm haberi veriliyordu. 70'li yılların bu kavgalı günlerinde Sivas'ta Doğan Ürgüp, Ülkü Ocakları başkanı; Hasan Genç, Dev-Genç lideriydi. 1980 yılının 12 Eylül gecesi askerî darbe yapıldı ve anarşi bir anda durdu. Ürgüp ve Genç, darbeyle birlikte gözaltına alındı. Kendi tabirleriyle 12 Eylül üzerlerinden silindir gibi geçti, işkence gördüler.

Nihayet yargılanıp 5'er yıl hapis cezası aldılar. Hapis sonrası yeni bir hayat onları bekliyordu. Hasan Genç, İstanbul'a; Doğan Ürgüp, Ankara'ya yerleşti. İkisi de bir üniversitede okuyorlardı; ama artık üniversite hayatları sona ermişti. Ürgüp, aynı anda okuduğu eğitim fakültesi ve iktisat fakültesinden atılmış; Ankara Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi'ni bitiren Genç de 12 Eylül'de diploması iptal edilen 60 kişiden biri olarak tarihe geçmişti. Ürgüp ve Genç, yeniden eğitim hayatını göze alamadı. Zaten yaşları da ilerlemişti. İş hayatına atıldılar. Sosyal faaliyetlere başladılar. Ürgüp, küçük bir dernekle başladığı işe Ankara Sivaslı Dernekler Federasyonu'nu (ASİDEF) kurarak devam etti. Hasan Genç ise Divriği Kırkgöz Köyü Derneği başkanlığı ile başladı. Siyasete atılan Genç, CHP il yönetimine kadar yükseldi. Halen CHP il genel meclis üyeliği yapan Genç, İstanbul'da 700 civarındaki Sivas derneğini bir araya getiren Sivas Platformu'nun ikinci başkanı oldu.

Etnik ve mezhep kavgası istiyorlar

Doğan Ürgüp ve Hasan Genç'i, 35 yıl aradan sonra Sivasspor bir araya getirdi. Ankara'da 1 ay önce yapılan toplantıdaki karşılaşma, Ürgüp ve Genç'i, hem şaşırttı hem de hüzünlendirdi. Yaşadıklarını film şeridi gibi hatırlayan ikili, şimdi geçmişin muhasebesini yaparak "Zaman, kendimizi kullandırmadan farklılıklarımızı zenginlik kabul edip birbirimizle diyalog kurma ve birbirimizi sevme zamanıdır." dediler. Önceki gün İstanbul'da Sivasspor için yapılan yardım toplantısında yan yana oturan Genç ve Ürgüp, Türkiye'nin bu tür kutuplaşmalar yaşamaması temennisinde bulundu.

Yaşanan kavgaların çoğunlukla 'diyalogsuzluktan' kaynaklandığını ifade eden Hasan Genç, 70'li yıllarda gençlerin, kendi çıkarları için ülkeyi kaosa sürükleyenlerin kurbanı olduklarını söylüyor. Halen etnik veya mezhep kavgası çıkmasını arzu edenler olduğuna dikkat çeken Genç, "Birileri bize yanlış yaptırdı; ama onların kim olduğunu hâlâ çözemedik." diyor.

18 yaşındayken Sivas Ülkü Ocakları başkanlığına getirilen Doğan Ürgüp de 80 öncesinde solcularla mücadeleyi vatan savunması gibi gördüklerini anlatıyor. Ülkenin en iyi yetişmiş gençlerinin çatışmalarla ve kavgalarla yok edildiğini kaydeden Ürgüp şöyle konuşuyor: "Zaman, kendimizi kullandırmadan, farklılıklarımızı güzellik kabul edip birbirimize tahammülün ötesinde birbirimizi severek ve kardeş gibi görerek ülkeye hizmet etme zamanıdır."

zaman



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,001 µs