En Sıcak Konular

Yeni YÖK Başkanı: YÖK şeffaf ve hesap verebilir olmalı

8 Ocak 2008 14:55 tsi
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr.Yusuf Ziya Özcan, YÖK’ün şeffaf ve hesap verebilir olması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Özcan, Gaziantep ve Şanlıurfa gezilerinin ardından Adıyamanziyareti öncesi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gezileri sırasındaakademisyenler, rektörler ve öğretim üyelerine YÖK’te neyi yapmakgerektiğini ve neleri planladıklarını anlatarak, onların bu konudakidüşüncelerini öğrenmeyi amaçladıklarını belirtti.

Ziyareti esnasında rektörler ve öğretim üyelerine üniversitelerin problemlialanlarının başında gelen kadro ve özlük haklarıyla ilgili konulardan dabahsettiğini ifade eden Özcan, ayrıca araştırma görevlileriyle ilgili biriki düşüncesini paylaştığına işaret ederek, "Araştırma görevlilerinin TUSgibi genel bir imtihanla seçilmeleri. Bunların, kadro değil de burs şekline dönüştürülmeleri. Bu konuları görüştüm." şeklinde konuştu.

Araştırma görevlilerine verilen maaşın şu anda en fazla bin 81 YTL düzeyinde olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bu miktarı iyi bir seviyeye yükseltmek istediklerini de söyledi.

REKTÖR SEÇİMLERİ

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bölgedeki bazı üniversiteleri kapsayan gezisinde rektör seçimleriyle ilgili düşüncelerini de akademisyenlerle paylaştığını belirtti.

Rektör seçimleri sırasında öğretim üyeleri arasında bölünmeler yaşandığını,her seçimde rektör adaylarının sayısı kadar üniversitelerde grupların ortayaçıktığını anlatan Özcan, "Eğer üniversitede 3 rektör adayı varsa 3 grup ortaya çıkıyor. Bu 3 grup arasında daha sonra tamir edilemeyen kırgınlıklar ve huzursuzluklar oluyor" dedi. Bu kırgınlıkların hiç bir şekilde tamir edilemediğine işaret eden YÖK Başkanı, amaçlarının üniversitelerde huzuru sağlamak olduğunu dilegetirdi.

YÖK’TEN BEKLENTİLER

Yeni dönemde farklı bir YÖK imajı oluşturmaya çalışacaklarını aktaran Özcan,"Bir defa YÖK şeffaf ve hesap verebilir olmalı" dedi. YÖK’ün kara kutu olmaması gerektiğini, herkesin yapılanları alınan kararlarıgayet iyi bir şekilde anlaması gerektiğini bildiren Yusuf Ziya Özcan,herkesin yapılanların altındaki rasyoneliteyi ve niçin böyle bir kararverildiğini bilmesi gerektiğini ifade etti.

Hesap verebilir durumda olmaları gerektiğini vurgulayan Özcan, "Bizesorduklarında niye bunu yaptınız diye. Bizim verebileceğimiz çok iyicevaplar olmalı. Bu eski dönemde olmayan bir şey. Hiç kimse zaten YÖK’tenböyle bir şey de beklemiyordu. Ama şimdi ben herkesin böyle bir şey debeklemesini istiyorum. YÖK’ü hesap verebilir bir durumda görmelerini vehesap sormalarını da istiyorum zaman zaman" şeklinde konuştu.

YURT DIŞINDAN ÜNİVERSİTE AÇMA TALEBİ

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Özcan, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerin Türkiye’de üniversite açmak için müracaatlarının olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Özcan, Almanya ve İtalya’nın müracaatlarının olgunlaştığını ve protokol imzalama seviyesine geldiğini bildirdi.

ÜNİVERSİTELERDE ÖZGÜRLÜKLER

Üniversitelerde özgürlüklerin genişletilmesi konusunu önemsediklerinivurgulayan YÖK Başkanı Özcan, her türlü yasağa karşı olduğunu yineledi. Özcan, "Mesela benim karşı olduğum bir şey daha var. Bir öğretim elamanı, dekanınıtenkit edebilmelidir ama terbiye hudutlarını aşmamak kaydıyla. Beni tenkitedebilmelidir. Dışarıda konuşamayacağı şeyleri bile kampüste konuşur olmalıöğretim elemanı. Fikir ve özgürlük ortamları yaratılmalı. Üniversite budur.Üniversite, insanların kafalarının içindekine değer vermelidir." dedi.

milliyet



Bu haber 171 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,909 µs