Devlet sırrı nedir? | " /> Devlet sırrı nedir? | "/>

En Sıcak Konular

Devlet sırrı nedir?

8 Ocak 2008 17:39 tsi
Devlet sırrı nedir? Bugüne dek sıkça adını duyduğumuz 'Devlet sırrı' tanıma bağlanıyor. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan bir yasa tasarısıyla artık öyle her istediğimizden 'devlet sırrı' diye bahsedemeyeceğiz! Bundan sonra bilgi ve belgelerin 'Devlet sırrı' olduğuna

Devlet sırrı tanımlanıyor. Kanun tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tasarıyla devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgelerin nasıl belirleneceği , korunacağı ve açıklanacağına ilişkin hükümler düzenlenecek. Bilgi ve belgelere devlet sırrı niteliği verme yetkisi, başbakanın başkanlığındaki "devlet sırrı kurulu"na veriliyor.

'Devlet sırrı' tanımlanıyor!

Hükümetin demokratik açılım olarak nitelediği devlet sırrı kanun tasarısı kısa süre içinde Meclis’e sevk edilecek tasarı ile devlet sırrı tanımlanıyor.

Buna göre, devletin dış ilişkilerine, savunma ve güvenliğine zarar verebilecek gizli kalması gereken bilgi ve belgeler devlet sırrı kapsamına girecek.

Tasarıya göre, bilgi ve belgelere devlet sırrı niteliği verme yetkisi Başbakan'ın başkanlığında oluşturulacak Devlet Sırrı Kurulu'na ait olacak. Kurul Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanları’ndan oluşacak.

Cumhurbaşkanı doğrudan yetkili

Herhangi bir belgenin devlet sırrı niteliği taşıyıp taşımadığına ilişkin kurula, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Bakanlar ve Milli Güvenlik Kurulu teklif sunabilecek. Kurul onaylarsa belge devlet sırrı niteliğini taşıyacak.

Cumhurbaşkanı ise doğrudan yetkili olacak. Kurula başvurmaksızın bilgi ve belgenin devlet sırrı niteliğine karar verebilecek

Devlet sırrı niteliği, süreli ve süresiz olarak verilebilecek. Süreli olan belgeler en fazla 75 yıl açıklanamayacak. Süresiz devlet sırları ise 50 yıl sonra bu niteliğini kaybedecek.

Devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgelerin mahkemeler tarafından istenmesi halinde yine kararı kurul verecek. Bu belgeler mahkemeye gerekçe gösterilerek verilmeyebilecek.



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,864 µs