En Sıcak Konular

Gül, Rice ile biraraya geldi!

8 Ocak 2008 17:51 tsi
Gül, Rice ile biraraya geldi! Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret gerçekleştirdiği ABD'de temaslarına başladı. ABD'nin sabah saatlerinde Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ı kabul eden cumhurbaşkanı Gül, öğle saatlerinde Başkan George W. Bush ile görüşecek. İkili görüşmenin ar

Gül, konakladığı Willard Inter Continental Oteli'nde Rice ile kahvaltıda bir araya geldi.
 
Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'in Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu ve Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Gül, Rice'ı kabulünün ardından ABD Başkanı George W. Bush ile Beyaz Saray'da Türkiye saatiyle 18.10'da bir araya gelecek.
 
Gül ve Bush görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.
 
Daha sonra Bush, Cumhurbaşkanı Gül'ün onuruna öğle yemeği verecek.
 
Cumhurbaşkanı Gül, Bush ile görüşmesi öncesinde ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile bir araya gelecek.
 
Cumhurbaşkanı Gül, Beyaz Saray'daki temaslarının ardından konakladığı otelde Türk gazetecilere yönelik basın toplantısı düzenleyecek.

Ziyaret sırasında PKK ile mücadele, enerji konusunda işbirliği, Ermeni iddialarına ilişkin tasarı, Irak'ın geleceği ve Kerkük meselesiyle birçok bölgesel ve uluslararası konu ele alınacak.
 
Bu çerçevede, terör örgütü PKK ile mücadelede işbirliğinin gözden geçirilmesi, Irak'ın geleceği ve Kerkük meselesi, Ortadoğu konuları, Annapolis süreci sonrası işbirliği, İran, enerji yolları, Ermeni iddialarına ilişkin tasarı, Afganistan, Balkanlar, Kosova, Kafkaslar, Azeri-Ermeni ihtilafı, Kıbrıs meselesi gibi konuların Gül'ün resmi temaslarında gündeme gelmesi bekleniyor.
 
Dünkü temasları

ABD'deki gezisine başlayan Cumhurbaşkanı Gül, dün ilk olarak Washington'da ABD ve Türkiye Merkez Bankaları işbirliği ile açılan "20'nci Yüzyıl Türk Ressamları Resim Sergisi"ni gezdi.
 
Gül, serginin düzenlendiği Federal Merkez Bankası binasına gelişinde, ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Donald Kohn tarafından karşılandı.
 
Gül ve Kohn, ABD Merkez Bankası amblemi önünde el sıkışarak gazetecilere poz verdi.
 
Cumhurbaşkanı Gül, resim sergisini gezerken, eski İstanbul evlerinin resmedildiği bir tablo önünde, "Bu evler gerçekten var mıydı?" diye soran Kohn'a, "Biz eskiden buralarda yaşardık" diye cevap verdi.
 
Cumhurbaşkanı Gül'e, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da eşlik etti. 
 
Gül'ün yarınki temasları
 
Cumhurbaşkanı Gül, yarın ise sabah saatlerinde Washington'dan New York'a hareket edecek. Aynı akşam saatlerinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile yemekte bir araya gelecek Gül, New York'taki temaslarını 10 Ocak Perşembe günü de sürdürecek.
 
Gül, 10 Ocak'ta, Amerikalı ve Türk İşadamları ve finans çevreleriyle kahvaltıda bir araya gelecek.
 
Dış Politika Konseyi'nde Türk-Amerikan ilişkileri konusunda konferans verecek olan Gül, Ermeni iddialarına ilişkin tasarının ABD Dış İlişkiler Komitesi'nde görüşülmesi sırasında sergilediği tutumla dikkatleri çeken Anti-Defamation League'un de aralarında bulunduğu bazı Yahudi örgütlerin temsilcileriyle ve Ahıska Türkleri'nin liderleriyle görüşecek.
 
Gül'ün, demokratların seçimi kazanması halinde dışişleri bakanı olması olasılığı bulunan eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke ve eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile de görüşmesi öngörülüyor.
 
Cumhurbaşkanı Gül, temaslarının ardından 11 Ocak'ta ABD'den ayrılacak.
 
Kimler eşlik ediyor?
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5 günlük bir ziyaret için geçtiğimiz pazar günü ABD'ye gitmişti. 
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi Anna Şimşek, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı Tuğamiral Alaaddin Sevim eşlik ediyor.

Son olarak Demirel ABD'ye gitmişti
 
Bu yolculuk ile birlikte 12 yıl aradan sonra, Türkiye'den Amerika Birleşik Devletleri'ne ilk kez 'cumhurbaşkanı' seviyesinde bir ziyaret gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'den ABD'ye 12 yıl aradan sonra resmi ziyaret düzenleyen ilk cumhurbaşkanı oldu. ABD'ye cumhurbaşkanı düzeyinde son resmi ziyaret, 1996 yılında 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından yapılmıştı.

Haber7



Bu haber 214 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,463 µs