En Sıcak Konular

Ağrı'da doğum öncesi gözlem evi

8 Ocak 2008 18:36 tsi
Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde ulaşımı zor olan bölgelerde yaşayan ve kış aylarında doğum yapacak hamileler, oluşturulan gözlem evinde doğumu bekleyecekler.

Ağrı Valisi Halil İbrahim Akpınar, Taşlıçay Devlet Hastanesinde oluşturulan ''Doğum Öncesi Gözlem Evi''nin açılışında yaptığı konuşmada, ilde geçmiş yıllarda kış mevsiminde kar ve tipi nedeniyle çok sayıda anne adayının doğum için getirilirken yolda hayatını kaybettiğini anımsattı.

Doğumun fizyolojik bir olay olduğunu, zamanının belli olduğunu ifade eden Akpınar, ''Bu ölümlere son vermek amacıyla doğumu aralık, ocak, şubat, mart aylarına rastlayan kadınların tespit edilerek, doğuma kısa süre kala il ve ilçe merkezlerine getirilmesi düşüncesi oluştuğunu'' söyledi.

Sağlık Müdürlüğünün bu konuda büyük gayret gösterdiğini ve gerekli alt yapı çalışmalarını yaz aylarında tamamladığını anlatan Akpınar, ''Ağrı'da bu yıl kış aylarında bin doğum bekliyoruz. Bu ilçede ulaşımı sıkıntılı köylerdeki anne adaylarımız, doğuma kısa süre kala açılan bu merkeze getirilecek.

Burada doğuma kadar gebelik, annelik ve çocuk bakımı hakkında bilgiler alırken, doğumlarını da bu merkezlerde yapacaklar'' dedi. Kendisine ait olan gözlem evleri fikrinin Sağlık Bakanlığı tarafından oldukça ilgi gördüğünü ve yaygınlaştırılmasına çalışıldığını belirten Akpınar, ''Bu kadar tutacağını bilseydim bu projenin patentini alırdım'' diye konuştu. Taşlıçay Kaymakamı Mehmet Şamil Horasanlı ise ilçenin şartları göz önüne alındığında, bu projenin hayati bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Proje çerçevesinde çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Horasanlı, ''Yaz mevsiminde yapılan araştırmalar sonucu kışın ulaşımı zor olan veya yolu kapanan köylerdeki hamile kadınlarımızı doğumdan 1 hafta önce ilçe merkezine getireceğiz. Gözlem evimiz doğum yapacak bir kadının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı'' dedi.

Açılış töreninde, geçen yıllarda 'Kızakta doğum yapan kadınların' konu edildiği haberlerden oluşan bir slayt gösterisi sunuldu. Taşlıçay Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan ''Doğum öncesi gözlem evi'' 8 kişilik kapasiteye sahip.

 

 



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,598 µs