En Sıcak Konular

Doğalgazdaki sıkıntı elektriğe sıçradı

8 Ocak 2008 23:09 tsi
Türkiye doğalgazda yaşadığı darboğazı atlatmaya çalışırken, elektrikte de sınırları zorluyor. Elektrik tüketimi, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Bunun üzerine Yunanistan’dan elektrik alımına başlanacak.

İran’dan gelen doğalgazın kesilmesiyle başlayan sıkıntı henüz aşılamadı. İran’la yürütülen temaslara rağmen gaz akışı halen sağlanamadı. Türkiye’nin elektriğin büyük bölümünü doğalgazdan üretmesi nedeniyle bu kez elektrikte de sıkıntı baş gösterdi.

Enerji Bakanlığı, doğalgaz santrallerinin alternatif yakıtlara geçmesini istedi. Ancak bu da elektrik üretim maliyetlerini oldukça yükseltecek.

Yetkililer şu aşamada doğalgazdaki sıkıntıdan kaynaklanan elektrik açığının kapatıldığını ancak İran ile ilgili sorunun sürmesi halinde sıkıntı yaşanacağını belirtiyor.

ELEKTRİK TÜKETİMİ REKOR KIRDI

Zorlu kış şartlarının yaşandığı son günlerde elektrik tüketimi de Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı. 29 bin 740 megavata çıkan tüketime karşılık, üretim en fazla 31 bin megavatı buluyor. Üretim-tüketim dengesi neredeyse sınırda gidiyor.

Bu nedenle Yunanistan’dan hafta içinde elektrik alımına başlanacak. Ocak ve Şubat ayları süresince günde 100 megavat elektrik alınacak.

ÇOK YAKAN ISITICIYI KULLANMAYIN’ UYARISI

Yetkililer ayrıca kullanımı yaygınlaşan elektrikli ısıtıcılar konusunda vatandaşları uyarıyor. Çok fazla elektrik tüketen ısıtıcıların özellikle akşam saatlerinde kapatılması ve günlük kullanımın 3-4 saati aşmaması öneriliyor. Yaklaşık yüzde 20’lik zamla birlikte Ocak faturasında da ciddi artışlar olabileceği belirtiliyor.

 

NTV
 



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,686 µs