En Sıcak Konular

Derin uçurumun anketi

8 Ocak 2008 23:59 tsi
Derin uçurumun anketi Marmara Üniversitesi'nce yapılan "Bilgi Toplumunda Okul ve Medya İlişkileri" konusundaki anket okulla medya arasındaki derin uçurumu ortaya koydu.

Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhsin Hesapçıoğlu danışmanlığında Eğitimci Nermin Yılmaz tarafından "Bilgi Toplumunda Okul ve Medya İlişkileri" geniş kapsamlı olarak araştırıldı.

Araştırma kapsamında toplam 1789 kişiye anket uygulandı. Ankete, İstanbul Avrupa Yakasındaki 21 ilçede bulunan 1343 okulun yöneticisi ile yazılı, görsel, işitsel ve internet medyadan 446 medya mensubu katıldı.

Uyum için değişen koşullar bilinmeli

Araştırmayı değerlendiren Prof. Dr. Muhsin Hesapçıoğlu, "Küresel/Postmodern toplumda medya bugün öğrenciler açısından diğer toplumsallaşma kurumları yanında çok önemli bir toplumsallaşma kurumu haline geldi. Batı ülkelerinde 'medya pedogojisi' adı altında pedogojinin/eğitim bilimlerinin bir dalı gelişti.

Yeni değişen koşullara göre eğitim uygun, uyumlu hale getirilmelidir. Bilgi toplumu olabilmek için önce bilgi insanı, bilgi yöneticisi, bilgi okulu olunması gerekir.

Okul kapılarını çevreye kapatmak yerine halka mesajlarını sistemli ve etkin bir şekilde iletip, görüş ve düşünce almalıdır. Okul ile medya arasında kaliteli, uyumlu, birbirini destekleyici kol kola çalışmanın nasıl sağlanacağını oldukça önemlidir. Vakit kaybetmeden okul ve medya yöneticileri bir araya gelerek eğitime dair sorunları paylaşmalı, çözüm önerileri sunmalı, çocuk adına en iyi eğitimi verme yolları aramalıdırlar" dedi.

Anket sonuçları belirgin

"Televizyon, gazete gibi medya yayınları ilköğretim çağı çocuklarını etkilemektedir" görüşüne okul yöneticileri yüzde 53.8 oranında "Kesinlikle evet" yanıtını verirken, medya mensupları 45.7 oranında kesinlikle evet yanıtını verdiler.

"İlköğretim çağındaki çocuklar televizyon, gazete gibi medya organlarının yayınlarından en çok eğitim yayınları ile ilgilenmektedirler" görüşüne okul yöneticilerinin yüzde 76'sı katılmıyor. Yüzde 11'i kararsız. Çocukların medyada en çok eğitim yayınları ile ilgilendiklerini düşünen yöneticilerin oranı sadece 11.9. Aynı soruya gazetecilerin 79'u katılmıyor. Katılıyorum diyenler yüzde 7.

Yöneticilere hizmet içi eğitim verilmeli

Okul yöneticileri medya ve iletişim konusunda kendilerini geliştirmek istiyor. Yöneticilerin yüzde 88'i bu konunun hizmet içi eğitim seminerleri kapsamına alınmasını istedi.

"Eğiitim kurumlarının kendi medya organı olmalıdır" sorusuna okul yöneticilerinin yüzde 15'i kesinlikle katılyorum yanıtı verirken, gazetecilerin ise yüzde 24'i bu görüşe kesinlikle katıldı.

"Televizyon ve gazetelerdeki yayınların çocuğun gelişimine katkıda bulunmayacak bilgi tüketimine yöneliktir" görüşüne okul yöneticilerinin yüzde 67'si katıldı. Gazetecilerin ise 69'u bu görüşe katıldığını belirtti.

Araştırma sonucunda, okul yöneticileri ile medya mensuplarının okul-medya ilişkileri konusundaki algılarının farklılaştığı ortaya çıkmıştır. Eğitim yöneticilerinin, medyanın eğitim sürecine katkısı konusunda çekinceleri bulunmakta medya mensuplarının ise okul-medya ilişkileri konusunda çekimser kaldıkları görülmektedir. Okul yöneticileri ve medya mensupları arasında okul ve medya ilişkilerinde bilgi ve iletişim eksikliği olduğu görülmüştür.
 

 



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,192 µs