En Sıcak Konular

'Ortak düşmanımız PKK'

9 Ocak 2008 09:14 tsi
'Ortak düşmanımız PKK' Cumhurbaşkanı Gül ile Başkan Bush'un dün yaptığı görüşmeden PKK'ya karşı işbirliğinde devam kararı çıktı. PKK için kullandığı 'ortak düşman' ifadesini yineleyen Bush, "Türkiye, Avrupa ve İslam dünyası arasında bir köprüdür." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ABD Başkanı George W. Bush'un dün Beyaz Saraygerçekleştirdiği görüşmeden, terör örgütü PKK'ya karşı işbirliğinde kararlılık mesajı çıktı. PKK için, 5 Kasım'da Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sonrası kullandığı 'ortak düşman' ifadesini yineleyen Bush, "PKK'ya karşı işbirliğimiz sürecek." dedi. 40 dakika süren görüşmenin ardından öğle yemeği öncesinde Beyaz Saray'ın bahçesinde basının karşısına çıkan liderler, Türk-Amerikan ilişkilerinin öneminin altını çizdi. "Türkiye, Avrupa ve İslam dünyası arasında bir köprüdür." diyen Bush, Türkiye'yi 'ABD'nin stratejik ortağı' olarak niteledi. Başkan Bush, "Türkiye demokrasinin İslam gibi büyük bir din ile demokrasinin birlikte yaşayabildiği bir yer olarak dünya ülkeleri arasında harika bir örnek." ifadelerini kullandı.

Daveti için Bush'a teşekkür eden Abdullah Gül de "Görüşmelerde, ortak düşmanımız PKK'ya karşı işbirliğimizden duyduğumuz memnuniyeti ve bunun devam edeceğini bir kez daha teyit ettik. Kararlılığımızı ortaya koyduk." şeklinde konuştu. George Bush, ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine desteğine ve enerji işbirliğine de vurgu yaptı.

Oval Ofis'teki görüşmeye Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in yanı sıra Genelkurmay İstihbarat Dairesi'nden Tuğamiral Alaaddin Sevim de katıldı. Gül'ün Bush randevusu öncesinde 15 dakika görüştüğü Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Oval Ofis ve öğle yemeğindeki müzakerelere de eşlik etti.

"Türkiye, ABD'nin stratejik ortağıdır. Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok önemlidir. Biz bu ilişkileri daha güçlü yapmak için çok çalışıyoruz." diyen Bush, Irak'ın kuzeyinde yuvalanan terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlara destek verdi. Amerikan başkanı şöyle konuştu: "Türkiye ile ortak düşmanımız PKK'ya karşı savaşta işbirliğimiz devam ediyor. PKK, Türkiye'nin, Irak'ın, ABD'nin ve barış içinde yaşamak isteyen herkesin ortak düşmanıdır. Biz, PKK'ya karşı savaşmaya devam edeceğiz."

George Bush, konuşmasında Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine muhalefet eden Fransa'nın başını çektiği Avrupa ülkelerine de mesaj verdi. "Ben kuvvetle şuna inanıyorum ki, Avrupa Birliği, Türkiye'nin üyeliğinden fayda görecektir. Türkiye, dünya üzerindeki milletler için muhteşem bir örnek oluşturuyor." ifadelerini kullanan Amerikan başkanı, Türkiye'nin demokrasi ve İslam dininin bir arada var olabileceğini gösterdiğini de vurguladı. Bush, "Türkiye, Avrupa ve İslam dünyası arasında bir köprüdür." diye ekleyerek, Ankara'nın barış konusundaki "yapıcı" rolüne dikkat çekti.

Basın toplantısında, Ortadoğu gezisine de değinen George Bush, Cumhurbaşkanı Gül ile Ortadoğu meselelerini de ele aldıklarını ve kendisinin İsrail ile Filistin'in yan yana olacağı iki devletli bir çözümü desteklediğini vurguladı. Türkiye ve ABD'nin çok eski müttefik olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de müttefiklik ilişkilerinin giderek daha da güçlendiğini ifade etti. İki ülkenin ortak vizyon ve çalışmaları olduğunu dile getiren Gül, "Bizim ilişkilerimiz iki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha ötesindeki ilişkilerdir ve ilişkilerimiz bölgesel ve küresel barışa çok katkı yapmaktadır. Bu ilişkilerimiz gelecekte de barışın, istikrarın ve refahın yayılması için kuvvetli bir şekilde devam edecektir." diye konuştu.

İki lider, daha sonra geçtikleri öğle yemeğinde ise Irak'la ilgili konular ve Balkanlar'daki gelişmeleri ele aldı. Oval Ofis'teki Gül-Bush görüşmesine Amerikan tarafından ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Avrupa Bürosu Şefi Judy Ansley, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve Amerikan Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir askerî temsilci de katıldı. Beyaz Saray'da yarım saat süren öğle yemeğinin ardından kaldığı Willard Intercontinental Oteli'nde Türk gazetecilere temaslarını değerlendiren Cumhurbaşkanı, "Bush ile yapılan görüşmelerde stratejik ortaklığımızın devamını bir kez daha tekrarladık. Terörle mücadeledeki kararlığımızı bir kez daha teyit ettik, PKK terörüne karşı mücadelenin de süreceğini konuştuk. İyi bir görüşme oldu, memnun ayrıldım.'' dedi.

'ABD'nin, işbirliği karşılığında hiçbir beklentisi yok'

Gül, PKK ile işbirliği konusunda Bush'ta 'bir tereddüt görmediğini' kaydetti. Görüşmede hava harekatına değinilmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin "ABD, işbirliği karşılığında Türkiye'den ne bekliyor?" sorusunu, "Bizden hiçbir beklentisi yok. Hiçbir şey istemiyor." diye cevapladı. Irak'ta birliğin korunması ve istikrarın sağlanması ile ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Gül, Bush'un Ortadoğu ziyareti öncesi başta İsrail-Filistin barış planı olmak üzere çeşitli meseleler üzerinde fikir beyan ettiğini de aktardı. Afganistan-Pakistan arasındaki işbirliğinin öneminden bahsettiklerini kaydeden Gül, Kosova'yı ve Kerkük'ü konuştuklarını kaydetti. Türk tarafı, Kerkük konusunda çıkabilecek potansiyel tehlikeleri Amerikan tarafına aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs konusunda Türkiye'nin attığı adımları hatırlatarak Başkan Bush'tan BM üzerindeki nüfuzunu kullanmasını talep etti. Enerji stratejisi ve güvenliği konularının da gerek Cheney gerek Bush ile görüşmelerde kapsamlı şekilde görüşüldüğünü anlatan Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin bu konuda Türkiye'nin öneminin farkında olduğunu kaydetti. Bush'a sözde Ermeni soykırımı tasarısının çıkmaması için sarf ettiği gayretlerden dolayı da teşekkür etti. Bu arada, Bush'un Gül'e ikram ettiği öğle yemeği mönüsünde mercimek çorbası, balık, yeşil sebzeler, çikolatalı süt ve yeşil fıstık-kiraz sosu gibi zengin çeşitli yiyecekler olduğu öğrenildi.

zaman



Bu haber 202 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,647 µs