En Sıcak Konular

Kapalı kapılar ardında: Bush ve Gül neler konuştu?

9 Ocak 2008 09:09 tsi
Kapalı kapılar ardında: Bush ve Gül neler konuştu? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'deki gezisinde resmi temaslarını sürdürüyor. Gül dün, ABD Dışişleri Bakanı Condollezza Rice'ın ardından ABD Başkanı George W. Bush ile biraraya geldi. Toplantıdan sonra birlikte yemek yiyen ikili, bakın dün neler konuştu.

Dünya siyasetinin gündem maddelerinin konuşulduğu zirvede, iki ülke arasında 5 Kasım'da alınan işbirliği kararının PKK tümüyle ortadan kalkana kadar süreceği teyid edildi.

ABD Başkanı Bush'un resmi davetlisi olarak Washigton'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün Bush ile Beyaz Saray'da yaklaşık 40 dakika süren bir görüşme yaptı. İki lider yaptıkları görüşme sonrasında medyanın karşısına çıkarak ortak bir açıklama yaptı.

ABD Başkanı Bush, konuşmasına Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek başladı. Gül'ün ABD'ye geçmişte bakan olarak birçok defa geldiğini, bu kez de Cumhurbaşkanı olarak ziyarette bulunduğunu kaydeden Bush, "Türkiye ile ABD arasında çok iyi ilişkilerimiz olmuştur. İki ülkenin ortak düşmanı vardır. Bu da PKK'dır . PKK hem Türkiye'nin hem Irak'ın düşmanıdır. Türkiye barış adına mücadelesini sürderecektir" dedi.

TÜRKİYE DÜNYAYA ÖRNEK ÜLKE

Konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğine de değinen Bush, "Türkiye'nin, AB üyesi olmasının AB'nin de lehine olacak. Türkiye, hem demokrasinin var olduğu hem de bütün dinlerin bir arada yaşadığı bir ülkedir. Türkiye hem İslam dünyasının hem de hıristiyanlık açısından köprü konumundadır" dedi. Bush, Gül ile görüşmesinde enerji konusunu ile Ortadoğu konusunu da ele aldıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül de açıklamasında, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin çok köklü ilişkiler olduğunu söyledi. Bu ilişkilerin gelecekte de barışın istikrarın ve refahın yayılması için kuvvetli bir şekilde devam edeceğini kaydeden Gül, "Bu görüşmede kararlılığımızı teyid ettik ve Başkan Bush ile ortaya koyduk. Sayın Başkanın da söylediği gibi enerji konuları, Ortadoğu barış turu ve balkanlar ve başka konular var" diye konuştu.

İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLENECEK

Cumhurbaşkanı Gül, Bush ile yaptığı görüşmenin ardından Washington'da konakladığı Willard Intercontinental Otel'de Türk basın mensuplarına yönelik basın toplantısı düzenledi. Türk-Amerikan ilişkilerinin "50 yıllık sınanmış, denenmiş ilişkiler"olduğuna işaret eden Gül, ilişkilerin, "herhangi iki ülkearasındaki ilişkilerin ötesinde olduğunu" vurguladı. Gül, "ABD ile müttefikliğimize çok önem veriyoruz ve ilişkilerimizin önümüzdeki dönem içerisinde daha da güçlü ve gelişmiş bir şekilde devam etmesine dikkat ediyoruz" dedi. Terör örgütüne karşı hava operasyonları yapıldığını hatırlatan Gül, “Kararlılık devam ediyor. Başkan Bush da bu konuda hiçbir tereddüt görmedim. Bizegüvendiğini gördüm." diye konuştu.

KARGAŞA BİZİ RAHATSIZ EDER

Görüşmede terörle mücadeledeki kararlılığın bir kez daha karşılıklı olarak tekrarlandığını aktaran Gül, şunları kaydetti: "Bu işbirliğinin, özellikle PKK terör örgütüne karşı ortak çalışmaların sonuna kadar devam edeceğini bir kez daha tekrarladık ve gözden geçirdik. Irak ile ilgili vizyonumuz; Irak'ın birliğinin, beraberliğinin korunması, tek bir Irak ve Irak'ta istikrar ve güvenliğin sağlanması. Irak'taki istikrar ve güvenlik, her şeyden önce Türkiye'yi çok yakından ilgilendirmektedir. Kendisine de söylediğim gibi, orada bir ateş sözkonusu olursa bu önce komşuları ısıtır, rahatsız eder. O açıdan Irak'ın normalleşmesi, güvenliğinin korunması ve istikrarı için beraber çalışmaya devam edeceğiz"

TECRÜBELERİMİZİ AKTARDIK

Başkan Bush'un geniş kapsamlı bir Orta Doğu ziyaretine çıktığını anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede tecrübe ve görüşlerini de aktarma fırsatı bulduğunu kaydetti. Bush ile barış planı başta olmak üzere, geniş bir şekilde Orta Doğu'nun güvenliğini konuştuklarını belirten Gül, gerek barış süreciyle ilgili, gerekse diğer konularla ilgili olarak Türkiye'nin yaptıklarını, katkılarını ve bundan sonra yapacaklarını anlattığını ifade etti. Görüşmeleri sırasında Afganistan ve Pakistan'ın ile enerji güvenliğini ve Türkiye'nin bu konudaki rolünü geniş bir şekilde konuştuklarını söyledi. Görüşmede Enerji Bakanı Güler'in de bulunduğuna dikkat çeken Gül, “Bu konuyu da geniş bir şekilde konuştuk. Türkiye'nin Kafkaslardan, Orta Asya'dan, kuzeyden ve güneyden geçen büyük enerji hatları var. Ayrıca önümüzdeki dönemde Türkiye'de geniş enerji yatırımları olacak. Bu konuyu da konuştuk” diye ekledi.

 

Dünya haritası masadaOnuruna öğle yemeği verdi

Amerikan tarafından da ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Avrupa Bürosu Şefi Judy Ansley, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve Amerikan Genelkurmay Başkanlığından biraskeri temsilci katıldı. Görüşmenin adından ABD Başkanı Bush, Cumhurbaşkanı Gül onuruna Beyaz Saray'da öğle yemeği verdi.

 

Türkiye'nin rolü ABD için hayati önem taşıyor

Amerika'nın Sesi Radyosu, Türk-Amerikan İlişkilerinin iyileşme sürecine girdiği ve “Bush'un Ortadoğu'ya gitmeden önce Gül'le görüşmesi, bölgede Türkiye'nin gözardı edilemeyecek bir rolü bulunduğu değerlendirmelerine neden oldu” yorumunu yaptı. Türk-Amerikan ilişkilerinin iyileşme sürecine girdiği belirtildi. Yazıda Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerin daha iyiye gittiği işaret edilirken, gelinen sürecin özeti veriliyor. Amerika'nın Rusya'ya karşı bölgede alternatifler yaratmak istediği bilindiğinin belirtildiği haberde, “Türkiye de bölgesinde çıkan petrol ve doğal gazı Avrupa'ya ve ötesine taşıyacak boru hatları için bir istasyon olmayı amaçlıyor” denildi.

 

Cheney ile enerji zirvesi

Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile BeyazSaray'da bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Beyaz Saray'a gelişinde Beyaz Saray özel defterini imzaladı.Gül'e, ABD Başkan Yardımcısı Cheney ile görüşmesinde Dışişleri Bakanı veBaşmüzakereci Ali Babacan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Gülerve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy eşlik etti. Gül Cheney görüşmesinde özellikle enerji hatlarının gündeme geldiği belirtilirken, Kerkük sorunu ve Irak petrolünün geleceği konularının ele alındığı öğrenildi. Amerikalı kaynaklar, Türkiye ile İran'ın yaptığı doğalgaz anlaşmasının Cheney tarafından gündeme getirildiğini ve ABD'nin bu konudaki rahatsızlığının dile getirildiğini kaydetti.

 

Filistin'de çözüm için 2008 fırsatı

Bush'un 7 ülkeyi kapsayan Ortadoğu seyahati dolayısıyla Beyaz Saray'daki görüşmenin ana konularından biri Filistin oldu. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Ortadoğu, Filistin sorunun çözümü ve başlıca kriz konularına ilişkin bilgi, görüş ve önerilerini aktardı. Türkiye'nin Filistin sorunun çözümü için Annapolis sürecini desteklediğini belirterek, "Bush'un görevinin son yılında İsrail ve Filistin'e yoğunlaşmasının yararlı olacağını" ifade etti, "2008 çözüm için fırsat yılı olabilir" dedi. Gül ve Bush, Filistin'de 'iki devletli çözüm' önerilerini de ele aldı.

 

Rice ile kahvaltı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret gerçekleştirdiği ABD'de Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ı kabul etti. Gül, bugün Başkan George Bush ile de görüşecek. Gül, konakladığı Willard Inter Continental Oteli'nde Rice ile kahvaltıda bir araya geldi. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'in Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu ve Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

 

Geziye kimler katıldı

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davudoğlu, Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu, Genelkurmay İstihbarat Dairesinden Tuğamiral Alaaddin Sevim.

 

Hürriyet Video'larını izlemet için Flash 7 veya daha yüksek eklenti yüklenmeniz gerekmektedir. Yüklemek için tıklayınız!!!

Hürriyet



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,542 µs