En Sıcak Konular

İşte organ pazarı

9 Ocak 2008 10:16 tsi
İşte organ pazarı
İhtiyaçlarını karşılamak için çalışmak yerine kolay para kazanmayı tercih edenler, böbreklerini internette satışa çıkarıyor. Böbreği için kimi 20 bin, kimi 130 bin YTL istiyor. Yasalarımıza göre organ ticareti suç. İnternette böbreğini satmak isteyen genç

Yıllardır önlenemeyen organ ticareti sonunda internet ortamına da düştü. Artık internette, ev, araba, iş ilanlarının yanı sıra "satılık organ" ilanları da yer alıyor. Böbreğini satışa çıkartanların büyük kısmını gençler oluşturuyor. İlanlarda ismini vermeyen bu kişilere email ya da telefonla ulaşılıyor.

Türkiye'de organ satışı suç olduğu için, ”böbrek" ilanları da diğer ev-araba ilanlarının arasına sıkıştırılıyor. Hatta bu ilanları verenler işi o kadar ileriye götürmüşler ki, böbrek tahlili sonuçlarını bile veriyorlar. Organlarını satanlar arasında İstanbul'dakiler ağırlıkta yer alıyor. Hemen hemen hepsinin bahanesi de aynı: Maddi sıkıntı... Kimi üniversite masrafını karşılamak için, kimi de borçlarını ödemek için böbreğini sattığını söylüyor.

15 YILA KADAR HAPİS VAR

Yasalarımıza gören organ satmak için ilan veren ve bunu yayınlayana 1 yıla kadar hapis cezası var. Organını satan, alan ya da aracılık edenlere ise 9 yıla kadar hapis öngörülüyor. Eğer organ ticareti örgütlü yapılırsa bu ceza 15 yıla kadar çıkabiliyor.

İŞTE İNTERNETTEKİ İLANLAR

Acil paraya sıkıştım. 22 yaşındayım en iyi teklifi yapanla el sıkışırım. Bu yaşa kadar ne alkol ve ne sigara kullanmışlığım yok. Böbreğimi 70 bin YTL'den satılığa çıkardım. 30 yaşındayım. İçki kullanmıyorum. Doku testinden geçtim. Ciddi kişiler arasın. n Borçlarımdan dolayı böbreğimi satıyorum. Başka çarem kalmadı. 22 yaşındayım herhangi bir sağlık sorunum yok. 0 RH+ kan grubum. Böbreğimi uygun bir fiyata satmak istiyorum. Ciddi olanlar arasın. Ocak'ın 23'üne kadar acil satmam gerekiyor.

ESNAF BiLE SATIYOR

İnternette böbreğini satmak isteyen gençlerle konuştuk. İşte anlattıkları:

Musa A. (Üniversite öğrencisi. 19 yaşında): Eğitimimi tamamlamak istiyorum. Fakat maddi sıkıntı çekiyorum. Birçok yere başvuru yapmama rağmen hiçbir yerden yanıt alamadım. Kimseye muhtaç olmadan yapabileceğim tek şeyin organlarımı satmak olduğuna karar verdim. Günde 15 kişi arıyor. Böbreğime 50 bin YTL istiyordum. Pazarlıkla 25 bine kadar indim. Bir tane daha organ satamayacağım için en yüksek parayı verene böbreğimi satacağım.

Serdar (Adana'da esnaf): Maddi sıkıntı içindeyim. Borçlarımı kapatmak için bu yola başvurdum. Suç işlemektense böbreklerimi satıp para kazanmak istedim.

Rumuz Genç (İTÜ'de öğrenci): 32 yaşındayım. Maden Fakültesi öğrencisiyim. Tek isteğim artık ödeyemez duruma geldiğim borçlarımı ve harcımı ödemek, okulumu bitirmek. Ancak içinde bulunduğum maddi sıkıntı buna müsaade etmiyor. Bu yüzden ihityacı olan birine böbreğimi satmak istiyorum. Bu konuyla ilgili birçok kuruluşa ulaşmaya çalıştım. Ama hepsinden kovuldum. Bu konuda ciddi olan herkesten mail istiyorum. Dayanacak gücüm kalmadı.

BUGÜN

 



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,946 µs