En Sıcak Konular

Yahudilere bu söylenmez!

9 Ocak 2008 12:25 tsi
Yahudilere bu söylenmez! Cumhurbaşkanı Gül’ün ABD gezisinin ana ayağı Beyaz Saray görüşmesi bitti. Hatta Amerikan hükümeti ile üst düzey görüşmeleri de bitti. Ama gezi bitmedi. Cumhurbaşkanı şimdi ‘kamuoyu oluşturan’larla biraraya geliyor. Ve burada “denge

Bu toplantılarda, içeride söylemediklerini söylüyor. Bunlar resmi temaslarda dillendirilmediği-veya belirtildiyse de-sızmadığından “buralara” pek yansımıyor.

Oysa bu konuşmalarda üzerinde durulması gereken sözler de ediyor Cumhurbaşkanı. İşte bunlardan birini, Washington’daki Woodrow Wilson Uluslararası Düşünce Kuruluşu’nda ve Yahudi dinleyicilerin de kulak kesildiği bir topluluğa, “özlü” İran analizi yaptı.

Gül tam olarak şunları söyledi; “Türkiye ile İran ilişkileri, ABD ile Türkiye ilişkilerinden daha eskidir. İki ülke farklı rejimlerle yönetiliyorsa da halkları birbirine yakındır.”

Tabi bu cümleler bir durum tespiti gibi duruyorsa da anlamları daha derin. İlişkilerin “daha eski” olması aslında daha oturmuş ve “bozulmaya da niyeti yok” olarak okunabilir. Ve iki ülke arasında duygusal da bir ilişki vardır.

Yani iki ülkeyi yönetenenleri yanlış veya doğruları halkları çok etkilemez. Kuşkusuz bu açılımdaki ifadelerin kullanılması, Beyaz Saray’da özellikle İkinci Başkan Dick Cheney ile yapılan görüşmenin “temel” konusu düşünüldüğünde oldukça manidar.

Zira Cheney’in ABD yönetimi içindeki en güçlü profillerden biri olarak İran konusuna kafasını taktığı biliniyor. Doğal olarak görüşmede Gül’ün önüne biteviye bir İran dosyası geldiğine şüphe yok.

Bir de bu sözlerin İran konusuna asıl kafayı takan kesim olan ve ABD’de etkin Yahudi simaların yüzüne söylenmesi daha da farklı anlamlara geliyor.

Şimdi kulislerde Gül ABD’ye giderken doğalgazı kesen Tahran’ın, “bu sıralarda” aşamalı da olsa vanayı açtığı bilgisi var! Yani Cumhurbaşkanı süpergüç ile ilişkileri tazelemiş ve pekiştirmiş durumda ama bölgesel dengeleri de gözettiği görülüyor.



Bu haber 1,108 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,858 µs