En Sıcak Konular

'Türkiye Avrupa'nın Çin'idir'

9 Ocak 2008 14:14 tsi
Alışveriş merkezleri inşa eden Multi Turkmall'un yönetim kurulu başkanı Hans Otto Nagel, 'Avrupa'da başı çeken ekonomilerin gelecek için bir fikirleri yok. Türkiye dünyanın bu bölgesinde geleceği olan tek ülke. Biz burada çok başarılı olduk. Türkiye'y

Nagel, uluslararası yatırımcıların Türkiye'yi yatırım yapılacak bir yer olarak gördüğünü ve Türkiye'nin başarısına yatırım yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin önemli kentlerinde 'Forum' ismiyle yaşam ve alışveriş merkezleri inşa eden Multi Turkmall Gayrimenkul'ün yönetim kurulu başkanı Hans Otto Nagel, "Şehir içinde katiyen gökdelen yapmıyoruz artık şehir içinde alışveriş merkezi de yapmıyoruz" dedi.

Urban Land Institute tarafından düzenlenen 'Dünden yarına gayrimenkul söyleşileri' seri konferanslarının ikincisi, 'Türkiye'de gayrimenkul sektörünün dünü ve yarını' anabaşlığıyla düzenlendi. Konferansta konuşan Nagel, Türkiye'de perakendecilik sektöründeki devrimi kendilerinin yarattığını savundu. 15 yıl önce böyle merkezler bulunmadığını ifade eden Nagel, Akmerkez'in açılmasının kendisi için ateşleyici olduğunu, Carrefour'un da hipermarket kurma deneyimi yarattığını anlattı.

'En büyük proje'
Türkiye'de muazzam yatırım fırsatı bulunduğuna dikkati çeken Nagel, "Mortgage Türkiye'de üç yıldır var. Bu ülkenin sıçrayışı inanılmaz, baş döndürücü. Türkiye Avrupa'nın Çin'idir" dedi. Avrupa'da başı çeken ekonomilerin gelecek için bir fikirleri bulunmadığını, herkesin elinde olanı tutmaya çalıştığını ifade eden Nagel, Türkiye'nin dünyanın bu bölgesinde geleceği olan tek ülke olduğunu kaydetti.

Nagel, "Biz Türkiye'de çok başarılı olduk. Türk şirketimizle Balkanlar'da yatırım yapıyoruz, Türk cumhuriyetleri ve Çin'de de varız. Ticari merkezlerin gelişmesi İstanbul kaynaklı oluyor ve Uzakdoğu'ya dönüyor. Türk şirketimizle Türkiye dışında genişlemek istiyoruz" dedi. Hans Otto Nagel, Forum İstanbul projesi ile ilgili olarak da, "Dünyanın bu kısmındaki en büyük projedir. Orada alışveriş ve eğlence merkezi kuruyoruz" diye konuştu.

5 milyar avroluk yatırım
Türkiye'de hali hazırda 2.5 milyar avrodan fazla yatırım yaptıkların ifade eden Nagel, 5 milyar avroluk yatırımın da geleceğini söyledi. Konuşmasında bir anısını anlatan Nagel şunları söyledi: "Türkiye'de 2004 yılının ağustos ayında finansman nasıl değişti, bir anekdotla anlatayım;
Commerzbank'tan bir yatırımcı ile Reina'da yemek yiyorduk. Yatırımcı, 'Nagel burada neyin varsa satın alırım' dedi. İşte bu Türkiye'de yatırımın patlamasıydı. Yatırımcılar, Arnold İstanbul mu dedi? Hemen İstanbul'a bakarlar, biz de onun yaptığını yapalım derler. O tarihten beri yatırımcı tsunamisi oldu. Ama ne yazık ki yeterli proje yok."

'Subprime vurmadı'
Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Nagel, Türkiye'nin bütün şehirlerinde odaklanma içinde olduklarını, alışveriş ve eğlence konseptiyle çalıştıklarını belirtti. Uluslararası yatırımcıların Türkiye'yi yatırım yapılacak bir yer olarak gördüğünü ve Türkiye'nin başarısına yatırım yaptıklarını söyleyen Nagel, "Subprime krizi Türkiye ve Yunanistan'ı vurmadı. Türkiye'de finansman bulabiliyorsunuz. Türk bankaları çok başarılı. Yatırım parası artık içeriden sağlanıyor. Devam edebilirsiniz. Türkiye'de yatırım fonu olacak ve bir sürü yatırımcıya fon verecek, çünkü Türkiye'de yeterli yatırım var" diye konuştu.

'Tanıtmak da geç kaldık'
Bir başka soru üzerine de Nagel, Türkiye'yi Orta Avrupa'ya tanıtmakta geç kaldıklarını, bunun hata olduğunu, Türk politikacıların da bu konuda kendilerine pek yardım etmediğini söyledi. Nagel, son iki-üç yıldır Avrupa ve ABD'nin uyandığını, Türkiye'nin gelişmesini anladıklarını belirterek, "Türkiye'de bütün dünyanın tanıdığı bir şey var. Vestel dünyadaki en büyük televizyon üreticisi. Otomobil lastiği üreticisi Goodyear Türkiye'de. En büyük otobüs firması Mercedes Türkiye'de. bunları Avrupa bilmiyor, bunların şovu yapılmadı. Türk ekonomisinin Avrupa'da etkinliğini artırmak için ben elimden geleni yapacağım, siz de yapın. Türkiye'yi bir an önce dünyaya tanıtmamız lazım" diye konuştu.

Radikal



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,567 µs