En Sıcak Konular

'Kürtçe marş' soruşturma açtırdı

9 Ocak 2008 14:55 tsi
Diyarbakır Yenişehir Çocuk Korosu'nun ABD'de katıldığı bir etkinlikte terör örgütü PKK'nın da kullandığı Kürtçe marş okumasının ardından korodaki çocukların ifadeleri alınırken, DTP'li Belediye Başkanı Fırat Anlı hakkında da soruşturma açıldı.

Diyarbakır Yenişehir Çocuk Korosu'nun ABD'de katıldığı bir etkinlikte terör örgütü PKK'nın da kullandığı Kürtçe marş okumasının ardından korodaki çocukların ifadeleri alınırken, DTP'li Belediye Başkanı Fırat Anlı hakkında da soruşturma açıldı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay adına, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in soru önergesine yanıt veren Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, olayla ilgili Anlı hakkında Valilik tarafından inceleme başlatıldığını, İl Emniyet Müdürlüğü tarafından da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti. Vali Mutlu, Yenişehir Belediye Başkanı hakkında görev yaptığı süre içerisinde benzer konularda şikayet ve duyumlar üzerine yine soruşturmalar açıldığını ve konuların yargıya intikal ettirildiğini bildirdi. MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in Kürtçe marşla ilgili yazılı soru önergesine, İçişleri Bakanı Beşir Atalay adına Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu yanıt verdi. Yenişehir Belediye çocuk korosunun ABD'nin California Eyaletinin San Francisco kentinde yapılan etkinlikte Kürtçe marş okunduğunun Yenişehir Belediye başkanlığı tarafından da doğrulandığını belirten Vali Mutlu, olay üzerine Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı hakkında valilik tarafından inceleme başlatıldığı, İl Emniyet Müdürlüğünce de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Önergeye verilen yanıtta ayrıca, Yenişehir belediye başkanı hakkında görev yaptığı süre boyunca benzer konularda şikayet ve duyumlar üzerine yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucunda konuların yargıya intikal ettirildiği de kaydedildi. MHP'li Çirkin'in, Yenişehir Belediyesi tarafından açılan ihaleleri kazananların 'PKK'ya yardım ve yataklık' yaptıklarına ilişkin iddialarla ilgili sorusuna ise Vali Mutlu "İhaleleri kazananlardan PKK'ya yardım, yataklık ve propaganda faaliyetlerinden ceza almış olanlar ile ilgili Emniyet Müdürlüğü'nde herhangi bir belge bulunmadığı belirtilmiştir" yanıtını verdi.

"8 DİLDE MÜZİK ESERİ SESLENDİRİLDİ" Valiliğin talebi üzerine olaya ilişkin bilgi veren Yenişehir Belediye Başkanlığı ise belediye çocuk korosunun 23 Eylül 2007-7 Ekim 2007 tarihleri arasında San Francisco'da düzenlenen "Uluslar arası kültürel ve sanatlar müzik festivali'ne Doordog Müzik Prodüksiyon'un daveti üzerine katıldığı belirtildi. Valiliğe gönderilen yazıda "Çocuk koromuz festival programı çerçevesinde sekiz dilde çeşitli müzik eserleri seslendirmiştir" denildi. Yazıda ayrıca çocuk korosunun "Çanakkale Marşı, Eidibağ, Güzel Günler Göreceğiz, Ventanas, İskilşirhan, Halayi Varşororo, Bethoven 9. Senfonisi, Memleket isterim, Taw, Seherde bir bağa girdim, Atasözü ve sevgi çiçekleri" isimli müzik eserlerini seslendirdiği kaydedildi.

ANLI HAKKINDA 7 DAVA AÇILDI Soru önergesine verilen yanıta göre, adı daha önce DTP Genel başkanlığı için geçen Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı hakkında ise benzer suçlamalarla açılmış 7 dava bulunuyor. Bu davaları ise "Tüm bel sen ile imzalanan toplu iş sözleşmelerine, çalışanların yerel dilleri öğrenmeleri için Kürtçe ve zazaca eğitim programı düzenlenmesi için hüküm konulması, 2006 yılında Türkçe ve Kürtçe bayram tebriği gönderilmesi, Yenişehir Belediyesi Stratejik Planlama araştırması kitapçığının Türkçe ve Kürtçe bastırılması, insan hakları haftasında yönelik astırılan Kürtçe afişler, reklam panolarına 'En iyi Temizlik kirletmemektir' anlamına gelen Kürtçe afişler astırılması, yine 'yeni yılınız kutlu olsun' ve 'bayramınız kutlu olsun' anlamına gelen Kürtçe afişlerin bastırılması' nedeniyle açılan davalar bulunuyor.

Haber 10



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,697 µs