En Sıcak Konular

Hastalıklar sizi yakalamadan ...

9 Ocak 2008 16:07 tsi
Hastalıklar sizi yakalamadan ...

Yaşam tarzınız sağlığınızı nasıl etkiliyor, genleriniz hangi hastalıklara davetiye çıkarıyor? Yapılan testlerle bunları öğrenip , önlem alabilirsiniz. Pek çok kişi bir hastalığa yakalandığında son çare olarak doktora gidiyor, sağlığını ihmal etmenin bedel

Oysa günümüzde ''İleri Önleyici ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları' hastalıklara yakalanmadan önce alınabilecek önlemleri sıralıyor, böylece hem fiziksel gen de maddi anlamda önemli bir yükten kurtarıyor. Kadıköy Şifa Sağlık Grubu İleri Önleyici ve Tamamlayıcı Tıp Bölümü Medikal Direktörü Uzm. Dr. Cenk Oğurtanı, hastalıkların ortaya çıkmasının ardından vücutta oluşacak hasarları tedavi etmek yerine, henüz hiç hasta olmadan önlem almanın, bireyin vücut sağlığını korumak için çok daha etkili bir yöntem olduğunu belirtiyor.

SİGARANIN ETKİSİ

Bu kapsamda beslenme, uyuma, genel yaşam alışkanlıkları ve çalışma şartları ayrıntıları ile saptanıyor. Yakın akrabaların sağlık durumları ve kalıtsal olabilecek hastalıklar kaydediliyor. Yaşamı ciddi şekilde kısalttığı bilinen sigara, obezite, hipertansiyon, damar sertliği, diyabet gibi beş ana etken de özellikle soruşturuluyor. Bu aşamanın ardından, genel tıbbi rutin muayene yapılıyor, bu rutin muayene erkeklerde prostat, kadınlarda ise meme muayenesini de içeriyor.

KORUYUCU ÖNLEMLER

Genetik araştırmalar ve kişiye özgü koruyucu tıp uygulamaları ile bireylere günümüzün son bilgileri ışığında, kompleks hastalık risklerinin değerlendirilmesi açısından önemi olan genetik tarama testleri uygulanıyor ve gelecekle ilgili kişiye özel öneriler ve tedavi yaklaşımında bu testlerin sonuçları da dikkate alınıyor.

 Yaşam kalitesinin, genler ile birlikte diyet, egzersiz, stres, sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketimi gibi etmenlerin etkileşiminin sonucu olduğunu belirten Dr. Cenk Oğurtanı: 'Son yıllarda İleri Önleyici ve Tamamlayıcı Tıpta, GentestVital analizlerini uygulamaya başladık. Yapılan analizin sonucunda; kronik ve kompleks hastalıklara olan kişisel yatkınlık belirlenebiliyor. Bu analiz sonrasında, beslenme şekli, fiziksel aktivite ve yaşam tarzının nasıl düzenleneceğine yönelik detaylı bilgiler veriliyor.

Göz muayenesi de yapılmalı

Kişinin gerçek takvim yaşı ile hali hazır biyolojik yaşı arasındaki farkları anlamaya yönelik bazı fizyolojik testler ve yine özel cihazlarla yapılan kemik yoğunluğu ölçümü, bazal metabolizma hızı, vücut kompozisyon analizi (Vücut yağ oranı ölçümü) ve göz muayenesi de özel testler kapsamında.

 Üzerinde durulması gereken bir diğer konu da göz ve gözdibi (retina) muayenesi. Bu muayene genel damar sağlığı ve diyabet, damar sertliği gibi bazı sistemik hastalıkların varlığının ve erken belirtilerinin tespit edilmesinde büyük önem taşıyor. 'İleri Önleyici Tıp Uygulamasının' temel taşlarından biri de check-up. İstenecek testler kişiye göre dizayn ediliyor, yaş, cinsiyet, geçirilmiş hastalıklar dikkate alınıyor.
 



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,195 µs