Rekabet Kurulu’na mı dönecek? | " /> iyibi" /> Rekabet Kurulu’na mı dönecek? | "/> iyibi"/>

En Sıcak Konular

YÖK Rekabet Kurulu’na mı dönecek?

9 Ocak 2008 18:10 tsi
YÖK Rekabet Kurulu’na mı dönecek? YÖK Başkanı'nın tüm üniversiteler ücretli olsun önerisi gerçekleşirse YÖK'ün görevi ne olur? Başörtüsü ve diğer yasaklarla değil, birer şirket haline gelmiş üniversiteler arasındaki haksız rekabetlerle mi ilgilenir? iyibi

“Üniversitelerde tüm yasaklar kalkacak” diyerek üniversitelerin özgür bir ortama kavuşacağına dair umutları artıran yeni YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerin paralı olması gerektiğini söyledi.

YÖK Başkanı’na göre: “Amaç, sadece belli sayıda insanı üniversiteye taşımak olabilir. Herkes üniversiteye gitmek zorunda değil. Diğerlerini, yüksek teknik okullara ve yüksek meslek yüksekokullarına yönlendirmek. Okullar bedava. Bu hiçbir yerde görülmemiştir.”

Özcan düşüncesini şöyle temellendiriyor: “Üniversitelerin mali bağımsızlığı için paralı hale gelmesi gerekiyor. Devlet üniversitelere vereceği parayı öğrencilere vermeli. Parası olan öğrenci okul parasını kendisi karşılasa, olmayan ise devletten burs alsa bu daha iyi olur. Bu bursu da okulunu bitirdikten sonra ödesin.”

Birincisi bu “herkes eşit şekilde eğitim alma hakkına sahiptir” diyen Anayasa’ya aykırı.

Ama biz bunu bir kenara bırakalım. Niyetimiz kimse hakkında suç duyurusunda bulunmak değil.

Öncelikle YÖK Başkanı’nın bu çıkışıyla aslında insanların üniversite eğitimi sayesinde sınıf atlama, iyi bir hayata kavuşma yollarının tıkanmasını önerdiğini teslim etmemiz gerekiyor. Nihayetinde Yüksek Meslek okullarına yönlendirilecek olanlar yine aynı sınıfta kalacaklar.

Yani parası olmayan okuyamayacak ve okuyup, kolay kolay avukat, doktor, mühendis, yönetici olamayacak. Devletten burs alıp çalışırken ödese, cebinde kendisine para kalmayacak.

Ayrıca Meslek Yüksek okullarını güçlendirmek üniversiteleri zayıflatmaktan, paralı kılmaktan geçmiyor.

Ayrıca burs, kişiyi burs aldığı kuruma bağlı kılıyor. Kurum burslu üzerinde minnet duygusu sayesinde iktidarını kuruyor.

Eğitimi temel bir insan hakkı olarak değil, parayla alınan bir nesne olarak gören YÖK Başkanı’nın devletin mesela YURT-KUR burslarını ödeyemeyenlere haciz gönderdiğinden haberdar olması gerekiyor.
 
Tabi eğer YÖK Başkanı’nın önerisi gerçekleştirilirse, üniversiteler birer şirkete dönecekler. Ve bu durumda YÖK de Üniversitelerarası Rekabet Kurulu’na dönecek.

Belki de o zaman YÖK, başörtüsü ve diğer yasaklarla değil, bu eğitim şirketleri arasındaki haksız rekabetlerle ilgilenecek.

Fakat işin bir de şu yönünü düşünmek gerekiyor tabi:

Acaba üniversiteler devletin onlara aktardığı bütçeyi öğrenciler için kullanmıyor da, YÖK Başkanı üniversitelerdeki bu yolsuzluğun önüne geçmek için böyle “örtülü” bir önermede bulunuyor?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 996 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,496 µs