En Sıcak Konular

Emniyet'in MGK'ya sunduğu rapor

9 Ocak 2008 18:24 tsi
Emniyet'in MGK'ya sunduğu rapor Emniyet'in Milli Güvenlik Kurulu'na sunduğu raporda, "Hizbullah taktik değiştirerek yeniden dirilmeye çalışıyor" saptaması yer aldı. Rapora göre örgüt, yasal dernekler aracılığıyla yandaş toplamaya çalışıyor.

Emniyet'in Milli Güvenlik Kurulu'na (MGK) sunduğu raporda, ''Hizbullah taktik değiştirerek yeniden dirilmeye çalışıyor'' saptaması yer aldı. Rapora göre örgüt, yasal dernekler aracılığıyla yandaş toplamaya çalışıyor.

Derneklerde belli bir seviyeye ulaşanlar ise 5'er kişilik gruplar halinde gizli ev toplantılarında eğitiliyor.

Domuz bağıyla öldürülenler, adam kaçırmalar ve kanlı eylemler... Türkiye uzun bir dönem Hizbullah gerçeğini konuşmuştu. 2000 yılında İstanbul'da düzenlenen operasyonda sadece örgütün lideri Hüseyin Velioğlu öldürülmedi, örgüt de ağır darbe aldı.

Örgütten yıllarca ses çıkmadı. Ancak Emniyet'in son raporu Hizbullah'ın sessizliğinin ardında taktik değiştirme çabası olduğunu ortaya koydu.

Son Milli Güvenlik Kurulu toplantısına sunulan raporda, Hizbullah'ın geçmişindeki kanlı eylemleri unutturarak yasal faaliyetlere yönelmek istediği vurgulandı.

Hizbullah'ın faaliyetlerini Mustazaflar ile Dayanışma Derneği ve İnzar dergisi üzerinden yürüttüğü belirtildi.

Emniyet'in Hizbullah raporunda, "Dini duyguları istismar ederek yoksullara yönelik Ramazan'da yardım faaliyetleri, kurban organizasyonları, felaketlerde zarar görenlere yardım etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu kapsamda 2006 kurban bayramında 5 bin 2007'de ise 3 bin aileye yardım yapıldı" ifadesi yer aldı.

Emniyet Hizbullah'ın yasal faaliyet yürüttüğü dernekleri de suç çetesi olarak kullandığını belirledi. Rapora göre, dernekle bağı olan kişiler gasp ve sigara kaçakçılığı gibi suçlara karışıyor. Hatta dernekler kaçak mallar için depo olarak kullanılıyor.

Emniyet'in tespitleri arasında örgütün artık camilerden yandaş toplayamadığı bilgisi de var. Raporda, camileri kullanamayan örgütün, derneklerde Kuran kursu, fıkıh, siyer gibi din dersleri verdiği ifade edildi. Dernek eğitiminde belli bir seviyeye ulaşanlar gizli toplantılara alınıyor.

Raporda ayrıca, "5'er kişilik gruplardan oluşan ev toplantılarına alınanlar artık derneklere gitmemekte ve gizliliğe aşırı riayet edip, grup üyelerini kimseye söylememektedir. Toplantıda telefonlar kapatılıp başka odaya alınıyor ve evlere gelip giderken takip edilmediğinden emin olmak istiyorlar" denildi.

Rapor MGK'da ele alındı ve operasyonların artırılması kararı verildi. Emniyet Türkiye çapında örgüte yönelik operasyonları sürdürüyor.

 


CNN TÜRK
 



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,865 µs