PKK'ya siyasi çözüm olmaz | " /> PKK'ya siyasi çözüm olmaz | "/>

En Sıcak Konular

PKK'ya siyasi çözüm olmaz

10 Ocak 2008 08:03 tsi
PKK'ya siyasi çözüm olmaz
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütünün, Irak topraklarından Türkiye'ye sivilleri ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar gerçekleştirdiğini belirterek, 'Böyle bir durumda 'dışarıdan gelen bir teröre karşı politik çözüm bulalım' denilebilir mi

Dışardan gelen bir teröre karşı politik çözüm olamayacağını belirten Gül, ABD ile yürütülen işbirliğine karşılık Washington'un bir beklentisi olmadığını da kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütünün, Irak topraklarından Türkiye'ye sivilleri ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar gerçekleştirdiğini belirterek, 'Böyle bir durumda 'dışarıdan gelen bir teröre karşı politik çözüm bulalım' denilebilir mi?' dedi. Gül, resmi ziyaret gerçekleştirdiği ABD'nin başkenti Washington'daki Woodrow Wilson adlı uluslararası düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Türkiye'nin siyasi yapısı ve uluslararası toplumdaki konumu hakkında bilgi veren Gül, Cumhuriyet'in ilanından sonra yaşanan modernleşme sürecini anlattı. Türkiye'nin laik, sosyal bir hukuk devleti olarak çağdaş değerleri benimsediğini belirten Gül, ülkenin günümüzde, dünyada ve bölgesinde önemli bir üs haline geldiğini söyledi. Gül, konuşmasında, tüm dünyayı tehdit eden terörizme karşı işbirliğinin önemini vurguladı.

TERÖRE POLİTİK ÇÖZÜM OLABİR Mİ?

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da cevaplandıran Gül, Türkiye'nin terör örgütüyle mücadelesinde politik çözüm arayıp aramayacağına ilişkin bir soru üzerine, “Türkiye ve ABD'nin terörizme karşı işbirliği yaptığı yer, merkezi yönetimin otorite sahibi olmadığı Kuzey Irak. Burada terör örgütünün kampları ve yerleşim yerleri var. Bu kamplardan, başka bir ülkeden Türkiye'ye karşı gerek siviller, gerek güvenlik güçlerine yönelik saldırı olacak” dedi.

Türkiye'nin kendi içindeki sorunlarını çözmek için ekonomik ve sosyal çok yönlü çalışmalar yapıldığını ve bu konuların tartışıldığını belirten Gül, bunun ayrı bir konu olduğunu kaydetti.

SADDAM İLE KIBRIS TÜRKLERİ BİR DEĞİL

Bush ile görüşmesinden Kıbrıs konusunun da ele alındığını bildiren Gül, Türk tarafının 2004 yılındaki referandumda üzerine düşeni yaptığını söyledi. Gül, ABD Başkanı'nın da BM sürecini desteklediğini ve BM zemininde çözüme inandığını kaydetti. Referandumdan sonra KKTC'ye uygulanan ambargonun haksızlığına değindiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Irak'ta Saddam Hüseyin rejimine uygulanan ambargonun Kıbrıs Türklerine uygulanamayacağı” yönündeki görüşüne Bush'un da hak verdiğini belirtti.


ABD bizden bir şey beklemiyor

Görüşmede hava harekatına değinilmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin “ABD, işbirliği karşılığında Türkiye'den ne bekliyor?” sorusunu, “Bizden hiçbir beklentisi yok. Hiçbir şey istemiyor” diye yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin terör listesine aldığı örgüte karşı mücadelede büyük sorumluluğu olduğunu ve Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin ABD'nin kontrolündeki Irak topraklarından geldiğine işaret etti.


Görüşmeden çok mutlu ayrıldım

ABD Başkanı George Bush ile görüşmesinden sonra Türk gazetecilere yönelik basın toplantısı düzenleyen Gül, “Gayet iyi bir görüşme oldu. Bu görüşmeden doğrusu çok mutlu ayrıldım” dedi.

Gül, “Benim ağzımdan çıkanlardan ziyade, bu konuda Bush'un ağzından çıkanlar önemliydi. Başkan Bush da terörle mücadele konusundaki işbirliğinde ben hiçbir tereddüt görmedim. Amerikan yönetiminin Türkiye'nin terörle mücadelesine destek karşılığında Türkiye'den hiçbir beklentisi yoktur. 'Ben bunu yapıyorum, sen de şunu yap' diye birşey söz konusu değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede “PKK terör örgütüne karşı ortak çalışmaların sonuna kadar devam edeceğini birkez daha tekrarladıklarını” söyledi.

TÜRKİYE'NİN KATKISI

Başkan Bush'un geniş kapsamlı bir Ortadoğu ziyaretine çıktığını anımsatan Gül, bu çerçevede tecrübe ve görüşlerini de aktarma fırsatı bulduğunu kaydetti. Bush ile barış planı başta olmak üzere, geniş bir şekilde Ortadoğu'nun güvenliğini konuştuklarını belirten Gül, gerek barış süreciyle ilgili, gerekse diğer konularla ilgili olarak Türkiye'nin yaptıklarını, katkılarını ve bundan sonra yapacaklarını anlattığını ifade etti. Görüşmeleri sırasında Afganistan'ın da gündeme geldiğini söyleyen Gül, Afganistan'ın Türkiye'nin çok iyi bildiği bir konu olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu konudaki tecrübe ve görüşlerini de anlattığını bildirdi.


Kerkük'e özel statü verilmeli

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Kerkük sorunu ve burada yapılması planlanan referanduma bakışının ne olduğu yönündeki soruyu yanıtlarken, Irak'ın tüm sorunlarının Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini ifade etti. Kerkük'ün potansiyel önemli bir problem olarak görüldüğünün altını çizen Gül, “Irak Ortadoğu'nun küçük bir modeli. Kerkük de Irak'ın küçük bir modeli. Gruplar arasında anlaşma sağlanmadan referandum yapılırsa etnik çatışmalar başlayabilir. Kerkük'ün statüsü Birleşmiş Milletler tarafından belirlendikten sonra referandum yapılmalı” diye konuştu.

PETROL YASASI MUTLAKA GEÇMELİ

Irak'ın doğal kaynaklarıyla ilgili yasanın Irak meclisinden bir an evvel geçmesi gerektiğini vurgulayan Gül, yasa geçtikten sonra Türkiye'nin sadece Irak petrolünün dünyaya taşınması için değil, petrol çıkarma faaliyetlerinde de Irak'a yardım edebileceğini söyledi.


Central Park manzaralı makam odası

Washington'daki temaslarının ardından New York'a geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü burada da yoğun bir program bekliyor. Cumhurbaşkanı Gül, temasları sırasında Central Park'ın hemen yanında bulunan dünyaca ünlü Ritz Carlton Otel'de kalacak.

yenişafak



Bu haber 271 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,617 µs