En Sıcak Konular

Mahkeme arıyor, TOBB ihale veriyor

10 Ocak 2008 14:52 tsi
TOBB'un ticari iştiraklerinden, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret'in (GİT), 24 Aralık'ta yaptığı ''Kapıkule Gümrük Kapısı Yeni Hizmet Binaları'' ihalesinin 86.750 milyon YTL'ye Öztaş'ta kaldığı açıklandı. Milliyet Gazetesi yazarı Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz / Milliyet

İhale şartnamede belirtilen kritere göre en düşük fiyatı verene verilmedi; gizli saklı pazarlıkla indirim yapıp polis tarafından aranan patronun şirketine verildi.
TOBB'un ticari iştiraklerinden, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret'in (GİT), 24 Aralık'ta yaptığı "Kapıkule Gümrük Kapısı Yeni Hizmet Binaları" ihalesinin 86.750 milyon YTL'ye Öztaş'ta kaldığı açıklandı.
Açık söyleyelim, doğalgaz krizine yol açanlara, Öztaş'a "ihale vererek" teşekkür ettik!

Mavi mavi masmavi
Kapıkule ihalesindeki iddialar internet siteleri ve Hürriyet'te Yalçın Bayer'in köşesinde dile geldi. Sessizlik sürüyor, tepki büyüyor.
Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi ihalesindeki kayıtların yol açtığı, "Mavi Hat-3" operasyonunda aranan 17 kişi arasında yer alan Öztaş Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Özkoç'a ihale vermek, etik midir, yasal mıdır?
Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in Yüce Divan'da yargılanmasına yol açan, Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Samsun-Ankara hattını, Öztaş'ın içinde olduğu OHS konsorsiyumu yapmıştı.
Yaptığı işler listesi baştan sona "kamu" ihalelerinden ibaret olan Özkoç, ANAP döneminin il başkanlarındandı. Özkoç, Türkiye-Yunanistan Çanakkale Geçişi (ortağı Erhan Peker de aranıyor), Nazilli boru hattı, Çorum kompresör ihalelerine fesat karıştırmak, rüşvet toplamak ve dağıtmaktan dolayı aranıyor!
İhale komisyonu soranlara, "Özel şirketiz, ihale yapmamız bile gerekmezdi. Öztaş'ın soruşturması, suçlu olduğu anlamına gelmez, savcılıktan temiz kâğıdı var" diyor.

Fiyat açık, pazarlık gizli
Kapıkule ihalesinde, "ekonomik fiyat" kriteri tartışmalı biçimde uygulanıyor.
İhaleye, Kaya 115.1, Kocoğlu 110.9 milyon YTL teklif vererek, öngörülen 93 milyon YTL yapım bedelinin üzerine çıkıyorlar.
Boz İnşaat'ın 87.7 YTL, Öztaş'ın ise 89.3 milyon YTL kapalı zarf teklif veriyor.
26 Aralık'ta Boz, 100 bin dolar indirim yaptığını bildiriyor. Öztaş da bu arada fiyatını Boz'un seviyesine çekmiş ama ihale komisyonundan başka kimsenin haberi yok!
2 Ocak'ta ise komisyon Boz'a ihalenin 27 Aralık'ta sonuçlandığını bildiriyor.
Boz son dakikada 2 milyon YTL daha iniyor, böylece fiyatı 84 milyon YTL'ye kadar düşüyor.
İhaleyi yapan GİT'in Yönetim Kurulu Başkanı, Nevşehir Ticaret Odası Başkanı Arif Parmaksız. Ancak gözler büyük patronda. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na sorun götürülüyor.

Önceden bilenler var
Hisarcıklıoğlu 31 Aralık'ta "İnceleriz" diyor ama 28 Aralık'ta Öztaş'ın ihaleyi aldığı, Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı tarafından "Lojiport" internet sitesinde açıklanıyor.
Yardımcı aynı demecinde Kapıkule'nin hakedişinin artırımlarla 132 milyon YTL'ye çıkacağını da söylüyor.
En büyük sınır kapısı olan Kapıkule'nin ihalesini yapan GİT; İpsala, Habur ve Cilvegözü gümrük kapılarının modernizasyonunu bitirdi, Nusaybin, Hamzabeyli, Dereköy çalışması sürdürüyor, Sarp'ın ise devam ediyor.
Gümrükleri "elek gibi" diye eleştirdikten sonra, özel sektöre verilen gümrük kapılarının modernizasyon ihalelerinin "mahkemelik" olması da ayrı bir hikâye.

 

 



Bu haber 931 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,226 µs