En Sıcak Konular

"Bizim tek petrol kuyumuz vergi"

10 Ocak 2008 15:11 tsi
60. Hükümet'in Ekonomik Eylem Planı'nı açıklayan Erdoğan, kömür eleştirilerine cevap verdi ve "Kimseden icazet almayacağız" dedi.

60. Hükümet'in Ekonomik Eylem Planı'nı açıklayan Erdoğan, kömür eleştirilerine cevap verdi ve "Kimseden icazet almayacağız" dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 30 yıldır yüksek enflasyonla yaşamak zorunda bırakıldığını belirterek "Son 3 yıldır Türkiye tek haneli rakamlarda. Enflasyon oranlarının yüksek olduğunu söyleyenlere ben bir şey demiyorum" dedi. Faiz oranlarının yüksekliğini kabul eden Erdoğan, "Ancak yüzde 16 yüzde 64'ten büyük değildir" diye konuştu.

İhracat rakamlarına da değinen Başbakan Erdoğan, Türkiye ihracatının 30 milyar dolardan 100 milyar dolarlar seviyesine ulaştığını söyledi. İMF'ye borçlara da açıklık getiren Erdoğan iktidara gelikleri dönemde Türkiye'nin İMF'ye borcunun 23 milyar dolar olduğunu bugün ise 7.2 milyar dolara gerilediğini hatırlattı.

KİMSEDEN İCAZET ALMAYACAĞIZ
Türkiye ekonomisinin 23 çeyrektir büyüdüğüne işaret eden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Geldiğimizde kişi başı milli hasıla 2 bin 400 dolarken, bugün 7 bin dolarlar seviyesine ulaşmıştır."

Kömür yardımlarıyla insanları dilenci durumuna düşürüyorlar eleştirilerine de cevap veren Başbakan Erdoğan, "Biz iktidara geldiğimiz de 18 milyon insanımızın zor durumda olduğunu gördük. Oksijen bekleyen bu insanlara hiç bir şey yapmayacak mıydık. Bu bize Anayasa'nın yüklediği bir görev. Bunlara bir şey yapmayacak mıyız? Bunun için kimseden icazet almayacağız. Bu sosyal devlet olmanın bir gereğidir" diye konuştu.

79 YILDA 184 MİLYAR DOLAR'A 3 YILDA 308 MİLYAR DOLAR KOYDUK
Türkiye'nin GSMH artışına da dikkat çeken Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 79 yıl sonunda GSMH'nın 184 milyar dolar olduğunu 5 yıllık kendi dönemlerinde Türkiye'nin GSMH'sının 489 milyar dolara çıkacağını açıkladı. Borç eleştirilerine cevap veren Erdoğan, dünyanın büyük ülkelerinden ABD'nin Almanya'nın da büyük borçlarının olduğunu hatırlattı ve "Borç yiğidin kamçısıdır ortada yiğit var" dedi.

Mali disiplinin sürdürülerek yapısal reformlara devam edileceğinin altını çizen Erdoğan, özelleştirme uygulamaları ve enflasyonla mücadelenin devam edeceğini kaydetti.

GAP BÖLGESİNDE YENİ PROJELER
GAP Bölgesi'nde önemli bir proje çalışması yapıldığını açıklayan Başbakan Erdoğan, 4-5 ay içerisinde yapılan hazırlıkların tamamlanacağını söyledi. "Bunu buradan ilk defa açıklıyorum, önemli bir vaaddir" diyen Başbakan Erdoğan, "Bundan birinci derecede sorumlu olan Nazım Ekren Bey ve diğer görevli arkadaşlardır" dedi.

TÜRKİYE HIZLI TRENLERLE DONATILACAK
Marmaray Projesini tamamlamak için çalıştıklarını belirten Erdoğan, Ankara-Konya, Ankara-Sivas arasında hızlı tren çalışmalarının da bu dönemde tamamlanmasını hedeflediklerini açıkladı.

Doğalgaz kullanımının Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını dile getiren Erdoğan, iktidara geldikleri dönemde doğalgaz kullanımının çok sınırlı olduğunu şimdi 54 ilde doğalgaz kullanıldığını söyledi ve daha da yaygınlaştırılacağını söyledi.

İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ YÜKLER KALDIRILACAK
Başbakan Erdoğan, istihdam üzerindeki yüklerin de 2008'de indirileceği müjdesini verdi. İStihdam üzerindeki vergi yüküne yönelik işverenlerin eleştirilerine de cevap veren Erdoğan, "Bize bu yönde şikayetlerde bulunuyorsunuz da siz kayıtdışı konusunda ne yapacaksınız?" diye sordu.

GÜNEYDOĞU'DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Gazetecilerin Güneydoğu'ya yönelik sosyal çalışmaların devam edip etmeyeceği yönündeki sorusuna Başbakan Erdoğan, "Çalışmalar hala devam ediyor. Ilısu Barajı'nı bitireceğiz. GAP Bölgesi'nde en önemli sorun sulama sorunudur. Bu sorunları 5 yıl içerisinde çözeceğiz. Yapacağımız bu yatırımlarda terörün önlenmesi konusunda önemli işlev görecektir." şeklinde konuştu.

ANAYASA TASLAĞINDA SONA GELDİK
Bir gazetecinin Yeni Anayasa Taslağı'nın son durumuyla ilgili sorduğu bir soruya cevap veren Erdoğan, taslakta sona geldiklerini söyledi. "Önümüzdeki günlerde açıklanacak" diyen Erdoğan, taslağa son şeklinin verilmesinin ardından hazırlanacak kitapçığın kamuouyuna tanıtılacağını açıkladı.

BİZ DIŞARIDAN ALMADIĞI HİÇ BİR ŞEYE ZAM YAPMAYIZ
Elektirik ve benzin zamlarına yönelik eleştirilere cevap veren Erdoğan, "Biz dışarıdan almadığımız hiç bir şeye zam yapmadık. Elektriğe 5 yıldır zam yapmamak için direndik. Biz iktidara geldiğimiz zaman petrolün varili 22 dolardı, şimdi 100 dolar. Bunu ne yapacağız. Devlet mi versin, bu devlet kimin devleti? Bizi eleştirenler iktidarda oldukları zaman zam yapmadılar mı? Bunu 40-50 milyona dağıtmak başka devletin kasasına yüklemek başka. Biz evliyiz, bizi eleştirenler daha evlenmediler" diye konuştu.

ENFLASYONDA HEDEFİ TUTTURAMADIK
Enflasyon hedefini tutturamadıklarını kabul eden Başbakan Erdoğan, enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğunu, esneme payıyla yüzde 7 olduğunu ancak hedeften 1.3 oranında saptığını kabul etti. Türkiye'yi yüzde 30 enflasyonlardan bu noktaya getirdiklerini hatırlatan Erdoğan, bu yıl hedefleri gerçekleştirmek için çalışacaklarını da söyledi.

MERKEZ BANKASI TAŞINACAK, KİMSEYE SORMAYIZ
Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına yönelik son durumun sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası ve tüm kamu bankalarının İstanbul'a taşınacağını açıklayan Erdoğan bunların yerlerinin bile tespit edildiğini açıkladı. "Bunu kimseye sormayız, kanunsa kanunu çıkarırız" diyen Erdoğan, ekonominin merkezinin İStanbul olduğunu ve taşınmanın bir gereklilik olduğunu kaydetti.

Vergilerin yüksek oldup olmadığı yönündeki soruya Başbakan Erdoğan, "Bizim petrol kuyularımız yok, bizim tek petrol kuyumuz vergi" şeklindeki cevabı dikkat çekti.

8 SÜTUN
 



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,017 µs