En Sıcak Konular

İşkolik olmanın 4 kötü işareti

11 Ocak 2008 09:20 tsi
İşkolik olmanın 4 kötü işareti
Kapitalizmin imkanları insanlara daha bol ve rahat kazanma imkanı sunuyor gibi görünse de aslında insanları daha çok çalışmaya zorlayarak çalışma hastası haline getiriyor. Amerikan psikologları bu sorunun çözüm yollarını tartışıyor.

Amerikan psikologları, kişi ve aile danışmanları kapitalizmin insanları işkolik hale getirmesini araştırıyor ve sorunun çözüm yollarını tartışıyor.

Kalforniya Berkeley Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Robert Reich, Süperkapitalizm adlı kitabıyla; insanların, küreselleşmenin imkanlarından yararlanırken tutunabilmek ve genişlemek uğruna büyüyk çaba sarf ederken özel hayata ihanet ettiklerini savunuyor.

İşçi sınıfında olanların yerlerini teknoloji ya da ucuz iş gücüne kaptırmamak için daha çok çaba sarf etmek zorunda kaldığını belirten Prof. Reich, yöneticilerin de tüm engeller kalktığı için rekabetin çetinleşmesinden dolayı müşteri ya da yatırım imkanı kaybetmemek için daha yoğun çaba sarf etmek zorunda kaldığını ifade ediyor.

Reich sorunun çözümün şu sorunun cevabında saklı olduğunu söylüyor: İnsanlara sadece iş ve tüketimden oluşmayan bir yaşam sunabilmek için mevcut piyasa kuralları değiştirlebilir mi?

4 kötü işaret

Ekonomistler ve sosyologlar bu soruya yanıt araya dursun, psikolog ve birey danışmanları işkolik hastalığına kapılanların sıkıntılarına çare arıyor.

Bu isimlerden bir olan Psikolog, yönetici koçu ve yazar Debra Condten, "toksik" işkolikler için dört kırmızı çizgiye işaret ediyor. Fortune Türkiye dergisinin yaptığı çeviriye göre, bu dört çizgiyi aşan işkoliklerin durumu oldukça vahim:

1. Eşinizle çalışma saatleriniz konusunda tartışıyorsunuz. "İyi" bir işkolik çok çalıştığı zaman ailesinin daha rahat edeceğini düşünerek uzun mesai saatlerinin gerekçesini açık bir dille ifade eder.

2. Çocuklarınız sizi doğum günü partilerine davet etmiyor. Aile üyeleri en önemli günlerde bile toksik işkolikleri hesaba katma;. Condren, pek çok işkoliğin Şükran Günü'ne katılmadığını ya da nezaketen şöyle bir uğrayıp gittiğini söylüyor.

3. Çalışanlarınız işten kaytarmaya çalışıyor. Toksik patronlar herkesi canından bezdirir. Condren, "Çalışanlarınız sürekli söyleniyorsa, bu kötü bir işaret" diyor.

4. Hastayken bile çalışıyorsunuz. En ağır vakalar, işyerinde olmamaları halinde hiçbir şeyin hallolmayacağını düşünerek feci hastayken bile işlerini ihmal etmez.

Haber7
 



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,537 µs