En Sıcak Konular

Facebook reklamları sildi, süpürdü

11 Ocak 2008 09:28 tsi
Türkiye'de 1.5 milyonun üzerinde kişinin üye olduğu arkadaşlık paylaşım portalı 'Facebook'a şirketler reklam verme yarışına başladı.

Beko şirketi, Facebook'ta 'Hediyen burada' diye yer alırken, HSBC Bank da, Advantage kredi kartıyla Facebook'ta 'avantaj toplamaca' uygulamasına soyundu.

Tüm dünyada büyük bir hızla büyüyen ve son dönemin en popüler internet sitesi olan 'Facebook' Türkiye'yi de çok kısa bir sürede etkisi altına aldı. Türkiye'deki kullanıcı sayısı 1 milyon 542 bini (dün itibarıyla) bulan 'Facebook', dünyada yaklaşık 60 milyona ulaşan kullanıcı sayısıyla dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi oldu. Dünyada her gün 250 bin yeni üyesiyle sosyal internet ağı olarak dikkatleri üzerine çekmeye devam eden bu iletişim platformu etkili bir pazarlama aracı olarak kullanılıyor. Dünyada birçok şirket daha çok genç pazarı hedefleyen ürünlerin tanıtımını Facebook'tan da yapıyor.

488 bin kişiye ulaştı

Beko markası da Facebook üzerinden, 'Sürpriz Yılbaşı Hediyen Burada' uygulamasıyla tüketicilerine farklı ve popüler bir kanaldan ulaştı. Öyle ki; araştırmalar sonucunda, Türkiye'de ve yurtdışında yapılan markalı uygulamalar içinde Beko'nun 'Sürpriz Hediye' uygulaması açık ara fark ile en 'aktif, popüler' uygulama oldu. Beko markası, Facebook'ta, 17-31 Aralık 2007 tarihleri arasında yer aldı.

Arçelik, Facebook kullanıcılarının, Beko markasının sürpriz hediye uygulamasıyla birbirlerine yılbaşı hediyesi gönderdikleri, uygulamayı bilgisayarına yükledikten sonra, sorulan sorulara göre en hızlı ve doğru tahmini yapan kullanıcının sürpriz hediye olarak 'Beko miniBig' kazandığını açıkladı. Uygulama kapsamında 31 Aralık 2007'de 488 bin 694 aktif kullanıcıya ulaşıldığı kaydedildi. Toplam tahmin içindeki 200'e yakın doğru yanıt arasında, en kısa sürede doğru tahminde bulunan İstanbul'dan Yağmur Altıpat'ın 'Beko miniBig' ödülünü kazandığı belirtildi.

HSBC de atakta

HSBC, Advantage kredi kartı ile Facebook'ta 'avantaj toplamaca' uygulaması başlattı.

HSBC'den yapılan yazılı açıklamaya göre, avantaj toplamaca uygulamasını Facebook'una ekleyen kullanıcılara rastgele 10 adet 'avantaj plakası' veriliyor. Avantaj plakaları 1'den 10'a kadar numaralandırılmış dört ayrı renkte setten oluşuyor. Kullanıcılar çek-bırak yöntemiyle ellerindeki plakalarla sıralı diziler oluşturmaya çalışıyor.

Paylaşılan reklamlar

Oluşturulan diziler ne kadar uzun olursa alınan puanlar da o kadar artıyor. Avantaj toplamaca kullanıcılara, istedikleri diziyi elde edebilmeleri için arkadaşlarıyla avantaj plakası değiştirme şansı da veriyor. Kazandıkları puanlarla ilk on sıraya yerleşecek HSBC Advantage kredi kartı sahibi Facebook kullanıcılarını çeşitli armağanlar bekliyor. Facebook internet reklamcılığında da farklı bir boyut getrdi. İnternetin bilgi alma kısmında, eğer Nike'ı düşünüyorsanız, Nike'ın web sitesine gidersiniz. Facebook sosyal ağında ise, direkt olarak Nike'ın Facebook sayfasına girersiniz ve bunun sebebi de büyük ihtimalle bir sosyal etkileşim ya da Facebook reklamı vasıtasıyla uyarılmış olmanızdır.

Facebook'un patronu Mark Zuckerberg, Facebook reklamlarını kısaca şöyle özetliyor: "Kullanıcılar tarafından benimsenmiş ürün ya da hizmetlere, reklam mesajları eklemek. Bu konsepti insanlara açıklamak çok da kolay değil. İlk bölüm, marka ile ilgili kullanıcı tarafından gelen tavsiyeleri içeriyor. Kullanıcı bir işletmenin sayfasını ziyaret ettiğinde, markaya olan bağlılıklarını tüm ağ ile paylaşmak isteyebiliyorlar (bir fanatik olarak kayıt oluyor ya da duvarına yazı yazıyor). Ayrıca Facebook kullanıcıları Beacon programı ile bir markanın kendi web sitesinde de belirtmek istediklerini yazabiliyor.

Örneğin, kullanıcılar eBay'de bir şey satmakta ise, Blockbuster.com'dan bir film kiraladıysa ya da Amazon.com'dan bir kitaba oy verdiyse, bunu ağında yer alan kişilerle paylaşabiliyor. Facebook'ta asıl olan şu: İletişim artık markadan tüketiciye değil, tüketiciden onun arkadaşlarına ya da ailesine doğru ilerliyor. Paylaşılarak yayılıyor."

'Eklemeli' reklamlara sahip

Mark Zuckerberg Facebook'ta ödemeli reklam bölümünü şöyle anlatıyor: "Facebook markaların, kullanıcıların yaptıkları bu eklemelere, reklam mesajları eklemelerine de izin veriyor. Reklam verenler bunun için Facebook ile reklam anlaşması imzalıyorlar. Bu anlaşmaya göre reklam verenler kullanıcıları; yaşlarına, politik görüşlerine ya da ilgi alanlarına göre hedefleme imkânına sahip oluyorlar. Daha sonra Facebook, metin ve grafiklerden oluşan bu reklamları sunuyor. Reklamları yine insanların avuçları arasına koyuyoruz. Kullanıcı tavsiyelerinin yürüttüğü bir sistem kuruyoruz, böylece reklamlar reklam gibi görünmek yerine bir bilgi ve içerik sağlayıcı gibi görünüyor."

aktifhaber



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,062 µs