Kıbrıs, Tayvanlaşma yolunda! | " /> Kıbrıs, Tayvanlaşma yolunda! | "/>

En Sıcak Konular

Kriz Grubu: Kıbrıs, Tayvanlaşma yolunda!

11 Ocak 2008 09:49 tsi
Kriz Grubu: Kıbrıs, Tayvanlaşma yolunda!
Milletlerarası Kriz Grubu (ICG), KKTC'nin Tayvanlaşma yolunda olduğuna işaret ederek, 2008'de yeni BM sürecinin başlatılmaması durumunda Ada'nın bölünebileceği uyarısı yaptı.

Rapor, Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için Brüksel'in Türkiye'ye gerçek bir AB perspektifi verilmesini 'anlaması' gerektiğine vurgu yapıyor. Rum tarafını uyaran rapor, Rumların AB üyeliğini Türkiye'ye karşı kullanmaları durumunda Ada'nın daimi bölünmesine yol açacağı kaydediliyor.

ICG'nin dün yayınladığı "Kıbrıs: Bölünmeye Doğru Akıntıyı Geri Çevirme" isimli 34 sayfalık raporun Tayvanlaşma ve bölünme riskine işaret etmesi önem taşıyor. 2008'de BM'nin kapsamlı süreç başlatması, sürece AB, ABD, Türkiye ve Yunanistan'ın güçlü destek vermesi gerektiğine işaret eden rapor, yeni bir teşebbüsün olmaması durumunda statükonun devam etmeyeceği ve Ada'nın bölünmeye doğru yol alacağı uyarısı yapıyor. Rapor, hem Türk hem de Rum tarafına tavsiyelerde bulunuyor. 2004'ten bu yana ayrılmaya doğru hareketlenmenin hızlandığını vurgulayan rapor, 2008'de ciddi adımlar atılmaması durumunda 'Tayvanlaşma sürecinin kesinlikle ivme kazanacağını' vurguluyor. Rum Kesimi'nde şubatta yapılacak seçimlerin ardından Ada'yı birleştirme çabalarının hızlandırılması gerektiğine işaret eden rapor, öncelikle güven artırıcı tedbirlerle işe başlanmasını tavsiye ediyor. Rapor şubatta Rum Kesimi'nde yapılacak seçimlerden sonra yapılabilecekler konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor:

Türk ve Rum liderler, BM himayesinde kapsamlı çözüme hazır olduklarını duyurmalı, BM Ada'daki varlığını güçlendirmeli ve Ada'ya kıdemli bir yetkilisini göndererek durum tespitinde bulunmalı.

Rum Kesimi, Türklerin AB'ye doğrudan mal satışını teminen Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün onaylanmasını engellemekten vazgeçmeli.

Türkiye, 2005'te imzaladığı ek protokole uyumlu olarak limanlarını Rumlara açmalı. Askerî ve sivil liderleri, federal bir çözüme bağlı olduklarını ve kapsamlı bir çözümden sonra askerlerini çekeceklerini ilan etmeli.

Kıbrıs'taki her iki idare, AB'nin çalışmasını engelleyen kısıtlamaları kaldırmalı, Rum Kesimi Türk mallarına yönelik kampanyaları engellemeli, Türk sağlık, emniyet ve adli makamlarıyla işbirliği yapmalı.

Türk tarafı Rumlarla ticaret yapmak isteyen vatandaşlarını taciz etmeyi durdurmalı ve Rumlarla ortaklık kurmak için AB fonlarından faydalanmak isteyenleri teşvik etmeli.

Türkiye: a- Rumların bütün endişelerini gidermek için Yeşil Hat'a yakın bölgelerde askerî tatbikatlardan kaçınmalı ve milletlerarası kabul görmüş Rum ve Yunan hava sahasında uçuşlardan imtina etmeli. b- Müzakerelerin ciddiyet kazanması durumunda Ada'daki askerlerinin sayısına ilişkin milletlararası denetimi kabul etmeli, c- Müzakerelerde güveni artırmak için Rumlarla teması teşvik etmeli.

Yunanistan, Kıbrıs'ın muhtemel bölünmesinin mahzurlarını bütün AB üyelerine anlatmalı ve kendisinin 1999'da Türkiye ile ilan ettiğine benzer bir 'detente'ı Rumlara tavsiye etmeli.

AB kurumları ve üye ülkeler 2008'de kapsamlı bir BM girişimi için güçlü destek vermeli, muhtemel bir bölünme tehdidine karşı hazırlıklı olmalı ve Rusya'yı etkisini olumlu kullanma konusunda teşvik etmeli.

ABD, sorunun çözülmemesinin maliyetini AB başkentlerine ve BM Güvenlik Konseyi üyelerine anlatmalı.
 
zaman



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,113 µs