En Sıcak Konular

Diyarbakır'ı vuran PKK'lının anatomisi

11 Ocak 2008 10:11 tsi
Diyarbakır'ı vuran PKK'lının anatomisi    
Diyarbakır'da öğrencileri vuran, 6 kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan bombayı koyan 24 yaşındaki terörist E.P'nin hikayesi Çocuk Mahkemesinde başlıyor.

Diyarbakır'da 3 Ocak perşembe günü 6 kişinin ölümü, 67 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırıyla ilgili yakalanan 24 yaşındaki E.P.'nin daha sonra kapatılan Diyarbakır 4 nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde, 2002 yılında 'PKK'ya yardım ve yataklık etmek' suçundan yargılandığı ortaya çıktı. E.P.'nin ardından yaşının küçük olması nedeniyle dosyasının görevsizlik kararıyla Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği ve burada beraat ettiği bildirildi.

Diyarbakır'daki bombalı saldırının faili olarak yakalanan E.P'nin Kulp İlçesi Özbek Köyü nüfusuna kayıtlı olduğu, 2002 yılında Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya yardım ve yataklık etmek suçundan gözaltına alındığı ve tutuklanıp hakkında 4 nolu DGM'de dava açıldığı ortaya çıktı. E.P'nin 5 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildiği ve dosyasının suç tarihinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle görevsizlik kararı verilerek Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği, burada yapılan yargılama sonucunda ise delil yetersizliğinden beraat ettiği kaydedildi.

Diyarbakır'ı kana bulayan saldırının bir nuramalı faili E.P'nin 2000 yılında bir tekstil atölyesinde çalışmak için İstanbul'a gittiği, burada Kulplu oldukları bildirilen Yusuf ve Fadıl adlı kişilerle ilişki kurup ikamet ettiği kapatılan HADEP'in Küçükçekmece ilçe binasına gidip geldiği belirlendi. Burada kendisine PKK propagandası yapıldığı, ardından Diyarbakır'a dönerek HADEP'in Bağlar Merkez İlçe Teşkilatı'na gidip gelmeye başladığı, ardından gençlik kollarında görev aldığı bildirildi.

HADEP İlçe binasında Mirze adlı kişinin kendisine yaptığı propagandalardan etkilendiği, 2002'de Diyarbakır'ın Mardinkapı Semti'nde Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği atıksu temel atma törenine katıldığı ve burada 'Dilimiz onurumuzdur, yaşasın demokratik Cumhuriyet', 'Özgürlük güneşi İmralı'da doğacak', 'Biji Serok Apo, Biji HADEP', 'Biji Aşiti', 'Anadil hakkımız', 'İdama hayır', 'Dile kelepçe vurulamaz', 'Barışın elçisi İmralı'da, başkana özgürlük' sloganları attığı için polis tarafından gözaltına alındığı, ardından tutuklanarak E Tipi Kapalı Cezaevi'ne konulduğu ortaya çıktı.

Bombacı E.P, ayrıca 25 Ocak 2002 günü yine HADEP'in Bağlar Semti'ndeki merkez ilçe binası önünde, Silopi HADEP İlçe Başkanı Serdar Tanış ile ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz'in gözaltında kaybolmasını protesto etmek amacıyla yapılan protesto eylemine katıldı. Bu eylemde de E.P, 'Barışın elçisi İmralı'da', 'Önderliksiz yaşam asla, yaşasın başkan Apo' diye slogan attığı, bu suçtan dolayı da gıyabi tutuklu olarak arandığı belirtildi. Yakalanan E.P'nin her iki gösteriyle ilgili dava dosyasının birleştirilerek Çocuk Mahkemesi'ne gönderildiği kaydedildi.
      

TÜM GÜVENLİK KAMERASI GÖRÜNTÜLERİ TEK KOPYA BIRAKILDI

Diyarbakır'da olay yerindeki işyerlerinde bulunan tüm güvenlik kameralarının görüntülerine el konuldu. Savcılığın talimatıyla bu görüntülerin birer kopyası soruşturma dosyasına delil olarak konulurken, diğer kopyalar spekülasyonları önlemek için imha edildi.

Diyarbakır Adliyesi önüne güvenlik gerekçesiyle personel dahil, araç parketmek yasaklandı.

Diyarbakır'daki bombalı saldırıyla ilgili soruşturmada yakalanan E.P.'nin verdiği bilgiler ışığında önemli bilgilere ulaşıldı. Halen gözaltında tutulan bombacı E.P ile L.P., M.P., M.P., F.P., F.A., V.Y.'nin Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorgulamaları devam ederken, ek gözaltı süresi alınması nedeniyle cuma günü nöbetçi savcılığa sevk edilecekleri belirtildi.
      
MUHTEMEL SALDIRILARA KARŞI ÖNLEM

Bu arada istihbarat birimleri, Diyarbakır'da olası ikinci bir terör saldırısına karşı tüm kamu kurum ve kuruluşlarını uyardı.

Özellikle terör davalarının görüldüğü Diyarbakır Adliyesi önüne savcılık ve mahkemelerde görevli personel dahil olmak üzere araç parkedilmesi yasaklandı. Bu çerçevede otomobil park edilen Adliye önündeki yollara çiçek saksıları bırakılarak araçların girişleri engellendi.

aktifhaber



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,158 µs