'Atatürk'ün sigarası silinsin mi?'
| " /> 'Atatürk'ün sigarası silinsin mi?'
| "/>

En Sıcak Konular

'Atatürk'ün sigarası silinsin mi?'

11 Ocak 2008 12:34 tsi
'Atatürk'ün sigarası silinsin mi?' Sartre’dan Che Guevara’ya kadar pek çok ünlü sigara yasağından nasibini aldı. Fotoğraflar değiştirildi, sigaralar silindi. Türkiye’de ise bu konuda Atatürk tartışması başladı. Peki fotoğraflardan sigaranın silinmesi tarihe müdahale sayıl

Sartre’dan Che Guevara’ya kadar pek çok ünlü sigara yasağından nasibini aldı. Fotoğraflar değiştirildi, sigaralar silindi. Türkiye’de ise bu konuda Atatürk tartışması başladı.
Bu fotoğraf Atatürk'ün çok bilinen fotoğraflarından biri. Parmaklarının arasındaki sigara, Kültür Bakanlığı'nın hazırladığı Atatürk albümüne, bilgisayar teknikleriyle silinmiş olarak yansıdı. Peki Atatürk'ün sigarası silinmeli mi?

Sigara yasağı ilk Red Kit’e uygulandı. Red Kit, ağzında yarım yamalak bir şekilde duran, tek eliyle sarıp, yine aynı eli ile yaktığı sigarasıyla meşhur bir karakterdi. Fakat daha sonra çocuklara kötü örnek olduğu için sigarayı bıraktı. Saman çöpü ile alışkanlığından kurtuldu. Artık onun demirbaşı, ağzındaki sigara değil saman çöpüydü...

 

 

 

 

 


Tarihin en önemli aydınlarından sayılan filozof Jean Paul Sartre’ın, 100’üncü doğum yılı nedeniyle hazırlanan posterlerdeki fotoğraflara müdahale edilmiş ve Sartre’ın parmaklarının arasından düşürmediği sigarası yok edilmişti. Le Figaro, sigara yasağını işlediği sayfalarında Che Guevara’nın meşhur Havana Purosunun yerine sarı bir çiçek yerleştirdi...

 

 


Türkiye’de ise sigara yasağı tartışılırken, Atatürk’ün sigara içtiği görüntülerinin yer aldığı belgesel filmlerle ilgili uygulamanın ne olacağı gündeme geldi. Bu, ‘tarihe müdahale etme’ tartışmalarını da beraberinde getirdi. Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, açıklama yaptı. Erdöl, belgeseller ve dokümanter filmlerin televizyonda yayımlanmasında, bu yasağın uygulanmayacağını ancak konunun yönetmelikle düzenleneceğini söyledi. Peki fotoğraflardan sigaranın silinmesi tarihe müdahale sayılır mı?

 

İşte bazı görüşler...

 


 

Onur Öymen / CHP Genel Başkan Yardımcısı
“Tarihe müdahaledir”

Atatürk’ün elinden sigarayı silmek bence tarihe müdahaledir. Şapka devrimini yaptığımızda fotoğraflardan fesi silmediğimiz gibi, sigara yasağı uygulandığı zaman da Atatürk’ün elinden sigarayı silmemeliyiz. “Atatürk sigara içmiyordu” diyebilir miyiz? Hayır. Tabii ki çocukları özendirmemek lazım. Ama çocukların da Atatürk’ü gördüğünde oradan sigarayı örnek alacaklarını düşünmek anlamsız bir şey.

Prof. Dr. Toktamış Ateş / İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi

“Bu kadarı ayıp”

Çıkan kanunu abartılı buluyorum. Ancak daha da kötüsü, Atatürk’ün fotoğraflarından sigarasını silmek. Bu yola başvurmayı ayıp görüyorum. Atatürk sigara içse ne olur, içmese ne olur? Atatürk sigara içiyor diye gençler de içecek değil. Bir yasayla uğraşırken daha ciddi olmak gerektiğini düşünüyorum. Bir kere tarihi anlatan bu fotoğraflarla bu şekilde oynamanın çok ciddi bir suç olduğu kanaatindeyim.

Orhan Koloğlu / Tarihçi

“Aslı nasılsa öyle...”

Bu, kesinlikle tarihe müdahaledir. Atatürk’ün o sırada yaptığı şeyi yapmıyormuş gibi göstermektir. Ayrıca Atatürk’ün bütün fotoğrafları sigaralı değil ki. Ya sigaralı olanları kullanmayacaksın ya da kullanıyorsan fotoğrafın aslı nasılsa öyle kullanacaksın. Bu tür konulara girmek, bizim toplumumuzdaki şaşkın ortamı yansıtıyor. Asıl konulara giremeyenler bu ayrıntılarla uğraşıyorlar maalesef.

Emre Aköz / Sabah Gazetesi Yazarı

“Sigarasızını kullanın”

Sigaraya karşı olmak başka, tarihi bir fotoğrafı tahrif etmek başka (…) Peki, gerçek nedir? Gerçek, Atatürk'ün sigara içmesidir. Mutlaka nikotinin de etkisiyle, iki kez kalp krizi geçirmesidir. (…) Çarpıtmalardan gına geldi! Peki, siz niye bir benzerini yapıyorsunuz? Niye tarihi fotoğraflara müdahale ediyorsunuz? Atatürk'ün sigarasız fotoğrafı mı yok Allah aşkına? Onları kullansanıza takvimde... (Sabah Gazetesi’ndeki yazısından)

Melih Aşık / Milliyet Gazetesi Yazarı

“Bu, bir nevi sansür”

Bu konu, sigara yasağı zamanında tartışıldı. Bunun tartışılması Kültür Bakanlığı’nın işgüzarlığıdır. Atatürk’ün elindeki sigarayı fotoğraftan sansürlemek bir sanat eserine, bir belgeye müdahaledir. Bir dönem de birileri çıkıp, Atatürk’ün elindeki sigarayı silmiş, yerine tespih koymuştu. Kısacası, Atatürk’ün elindeki sigara ne yasayla, ne başka bir gerekçeyle rötuşlanamaz. Bu, bir orijinal tarihi belgedir.

Tolga Örnek / Yönetmen

“Belgeler saptırılamaz”

Ben bir belgesel yönetmeni olarak bunun tartşılmasına bile karşıyım. Eğer Atatürk’ün sigarayla çekilmemiş bir fotoğrafı kullanılacaksa kullanılır zaten. Ama sinemada ya da belgeselde, bazen sigara bir aksiyonu tamamlar. Üstelik bu, tarihi bir belgedir. Belgelerin saptırılması düşünülemez bile. Bir fotoğrafın, özellikle de böyle bir belgenin üzerinde asla oynanmamalı diye düşünüyorum.

Haber 10

 




Bu haber 4,819 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,776 µs