En Sıcak Konular

80 darbesinin Türk mutfağına hediyesi

11 Ocak 2008 13:04 tsi
Osmanlı Mutfağından gelme tarihi bir tatlı olduğu zannedilen Sütlü Nuriye ile isminden dolayı batıdan ithal tatlı sanılan Profiterol'un foyası ortaya çıktı. İşte araştırmacı-karıştırmacı gazetecilik, işte uydurma tatlılarımız ve işte gerçek hikayeleri;

 
Rıfat Yörük'ün yazısı...

SÜTLÜ NURİYE: BİR DARBE TATLISI

1980'li yıllar. Ülkemiz henüz üçüncü darbesini yaşamakta. Başta; darbelere gelesi, nü resimler yaparken nüzul inesi Netekim Paşamız Cenan Kainat ve diğer dört darbekar paşanın oluşturduğu ve halkın da paşa paşa desteklemek zorunda kaldığı konsey var. Darbeci generallerin dedikleri dedik, çaldıkları düdük, kendileri hö... (Editörün notu: Sayın Yörük, burası okunamıyor)

Hal böyle olunca, çoğu emekli general, subay olan atama belediye başkanlarının da yardımlarıyla işi gıda fiyatlarına "narh" (tek fiyat) koymaya kadar vardırıyorlar. Bu yüzden esnaf perişan. Sonunda "narh" konulma sırası Yunanlıların çalmaya kalktığı milli tatlımız, gözbebeğimiz baklavaya kadar geliyor. Ancak konulan fiyata bırakın baklavanın kar etmesi, maliyetini bile karşılaması mümkün değil.

Muhatapların eli de armut toplamıyor tabii…Meşhur Karaköy Güllüoğlu baklavanın sahipleri, düşünüp taşınıp bu yasağı nasıl deleceklerini hesaplıyorlar. Sonunda baklavaya süt ve fındık katıp imajını değiştirerek "efendim. Bu tatlının adı Sütlü Nuriye'dir. Malzemesi baklavaya göre daha pahalıdır. Fiyatı daha fazla olmalıdır" diyerek konseyden onay alıyor ve baklavaya göre 4-5 lira (YTL hesabıyla) daha pahalı fiyatla satışını yapıyorlar. Yani zekalarıyla narhı deliyorlar. İyi mi yapıyorlar, kötü mü yapıyorlar bilemeyiz ama zengin mutfağımız güzel, hafif ve lezzetli bir tatlı daha kazanıyor.
Başka bir teze göre, şerbet yerine süt, fıstık-ceviz yerine de fındık kullanarak maliyeti düşürüyorlar. Ama yine "bir baklava türü" diye satarak kar elde etmeye başlıyorlar.

Bu tatlıyla ilgili başka bir söylentiye göre ise, ilk defa Diyarbakır'da "Nuriye Hanım" diye birisi yapıyor ve tatlıya onun adı veriliyor. Ama bu icat da yakın tarihlerde gerçekleştiği için "Sütlü Nuriye"nin bir Osmanlı tatlısı olmadığı tezi giderek daha güçleniyor.

Ekşi Sözlük'den tatlı yorumlar

Sanal alemin meşhur sözlüklerinden Ekşi Sözlük'te bu tatlı hakkında yapılan ilginç yorumlarsa şöyle;

-Bir 12 Eylül dönemi tatlısı. Rivayet o ki, boşuna şeker tüketimi olmasın diye İstanbul'daki askeri yönetimin başında bulunan komutan "zor bir dönemden geçerken boşuna şeker harcamayın" diyerek tatlıcıları uyarmış, tatlıcılar da sütle yapmış baklavayı, böyle doğmuş Nuriye...
-12 Eylül'den sonra belediyelerin pastane mamullerine bir süre için koydukları narh sebebi ile baklavanın maliyetini karşılamaz duruma gelmesi sebebi ile "keşfedilmiş" takiyye tatlıdır.
-Güllüoğlu'nun ülkedeki kıtlık zamanlarından kalma keşfidir. Maliyeti düşürmek için fıstık yerine fındık kullanılmış, şerbeti de sütle yapılmıştır. Bilinen en ucuz baklava çeşididir ayrıca ard arda 6-7 dilim rahatlıkla yenebilir.
-Darbe zamanında malzemesizlikten baklava yapamayan tatlıcıların "alın şimdilik bununla idare edin" düşüncesiyle ürettiği fakat tuttuğu için halen satılan tatlı.(bkz. türk icatları)

İnternette "özgür ansiklopedi" sloganıyla yayın yapan Vikipedi'de ise şu tanım yer alıyor;

" Türk Mutfağı 'ndan bir tatlı. İhtilal tatlısı veya ihtilal baklavası da denir. Yaratıcısının Nuriye isimli bir kadın olduğu söylenir. Süt, fındık, şeker ve un ile yapılır. Geçmişi, 12 Eylül'den sonra baklava fiyatlarında görülen ani artışların getirdiği, daha kolay erişilebilir malzemelerden bir tatlı üretme ihtiyacına uzanır."

Demek ki neymiş? Osmanlı tatlısı diye bilinen "Sütlü Nuriye" en fazla 28 yıllık bir darbe tatlısıymış. öyleyse, 12 Eylül'ün ülkemize katkı sağladığı nadir işlerden biri olarak bu tatlıyı da sayabiliriz.

NOT:Kısmet olursa yarın da "Profiterol" isimli tatlının gerçek yüzünü ortaya koyacağız. Az sonra…Pardon az sonra değil, çok sonra da değil yatıp kalktıktan hemen sonra...

HABERVAKTİM.COM

 



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,369 µs