En Sıcak Konular

‘Bu tür cinliklerle olmaz o işler!’

11 Ocak 2008 13:20 tsi
‘Bu tür cinliklerle olmaz o işler!’ ABD ziyaretinden ilginç 'enerji' sinyalleri geldi. Geldi ama bunlar ne kadar gerçek bilinmiyor. Zira içeriğe ilişkin resmi bilgi yok. Bu yüzden yazılanlar ne denli doğru belli değil. Ne olduğunu birisinin söylemesi gerekiyor. O 'birisi' iyibilgi okurl

Türkiye’de konu enerji olduğunda ilk akla gelen isimlerden biri, belki de birincisi Necdet Pamir. Pamir, çok uzun yıllardır bu meselenin içinde. Bir anlamda enerji gibi teknik boyutları çok olan geniş bir konuyu kamuoyuna “anlatan” kişi de denebilir onun için. Bu yüzden, konunun uzmanları da, akademisyenler de hatta çoğu zaman icraatın başındakiler de onun sözlerini dinliyor.


İyibilgi: Cumhurbaşkanı’nın ABD gezisinden enerji konusunda hallice bir şey çıkmış gibi duruyor. Gerçi resmi ve eksiksiz bir açıklama yok ama bazı yazarlar detay verecek kadar işi ileri götürüyor. Ne oluyor?

Pamir: Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, herkes biraz bu gözle okusun gerisini. Batı cephesinde yeni bir şey yok.

İyibilgi: Nasıl yok? Yazanlara bakarsanız ABD Türkiye’ye bölgenin enerji hattının vanasını veriyor gibi.

Pamir: Evet, hep öyle olur biliyorsunuz! Bakın bir kere şunu baştan söyleyelim. Bu görüşmelerin içeriği yok. Neyin üzerinde konuşulduğunu bilmiyoruz ve bu benim hiç sevmediğim bir şey. Yanlış yapma ihtimali var. Ha, ama ortada bir senaryo var. Bunun üzerine konuşalım. Birinci ve ana mesele ne söylenenler içinde? Irak’ta enerji üzerinden işbirliği meselesi. Öyle değil mi?

İyibilgi: Evet, işte gelirsiniz, Irak’ta hem petrol-gaz çıkarırsınız, hem de nakledersiniz deniyor.

Pamir: Tamam. İşte İran’dan uzak durun, Rusya’ya bağımlısınız ve bir de tabi Kuzey Irak meselesinin herkes tarafından bilinen hali bu konuda etken. Şimdi ben diyorum ki, bunların hiçbiri yeni değil. Bunların hepsi konuşulmuş ve neredeyse üzerinde söylenmedik kalmamış şeyler.

İyibilgi: İşte şimdi oluyor.

Pamir: Dur, öyle kolay değil o, geleceğiz oraya. Türkiye Petrolleri 12 yıldır Irak’ta hadi ismini de vereyim, Garaf bölgesinde 10 milyar metreküp rezervli işi bağlamaya çalışıyor. Tam 12 yıl ve bunun içine Saddam dönemi de dahil, Amerika’nın işgal dönemi de dahil. Yani ABD’nin hakim olduğu zamanlar da dahil. Sonuç? Yok. Niye? Niye vermiyolar?
Yeri gelince ağızlarından düşmüyor, yok siz işte enerji de Rusya’ya bağlısınız, İran’dan alıyorsunuz vesaire, e yapın o zaman, verin o zaman. Yok. Şimdi verecekler?

İyibilgi: Verseler kötü mü?

Pamir: Hayır değil elbette ama olmaz. Bakın bir kere ABD buna muktedir mi acaba?

İyibilgi: Değil mi?

Pamir: Bana göre değil. İşte Irak’ın durumunu hep birlikte görüyoruz. ABD böylesi bir sunumu yapmaya muktedir değil. Çocuk kandırmak gibi bir şey bu. Yeni de değil işlemesi de zor. Ve dediğim gibi bunu bizzat ben bir seri TV programında, röpürtajlarımda söylediğim gibi ABD’de yüzlerine de söyledim. “Sevgili Amerikalı dostlarımız” (!) dedim, bu meseleleri niye halletmiyorsunuz, cevap yok. Şimdi değişen ne?

İyibilgi: Değişen şu olabilir. Konjontür değişiyor. ABD Irak’tan çıkma arzusunda. İran ve Rusya ile dengeleri kurmaya çalışıyor. Irak’ın ve kuzeyinin korunmasını istiyor ve bunların hepsi için Ankara’ya ihtiyacı var.

Pamir: Çok güzel. Bir zahmet önce şunu yapsınlar o zaman, sonrasına bakalım. Bush bey, paramızı ödesin. İşgalden bu yana Kerkük-Yumurtalık boru hattı çalışmıyor. 1 Milyar doların üzerinde alacağımız birikti. Versinler o zaman görelim. Daha bunlar ortada duruyor, bir de üzerine diğerlerini verecekler? Bunlar palavra, bizi oyalıyorlar. Bu cinliklerle olmaz bu işler. Önümüzdeki engel zaten bunlar. Çekilsinler önümüzden o zaman.



Bu haber 2,267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,977 µs