Antibiyotik lobisi iş başında! | " /> Antibiyotik lobisi iş başında! | "/>

En Sıcak Konular

Antibiyotik lobisi iş başında!

11 Ocak 2008 15:56 tsi
Antibiyotik lobisi iş başında! Son aylarda ciddi miktarlarda artan antibiyotik kullanımına karşı hekimlerden tepkiler geliyor. İngiliz Sağlık Bakanlığı da antibiyotiğe savaş açarak, öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına karşı bile antibiyotik kullanılmasının hastalığı geçirmediğin

Antibiyotik kullanımı giderek yaygınlaşırken Türkiye ve dünyada çeşitli doktor ve sağlık kuruluşlarından tepkiler artıyor. Özellikle bazı doktorlar ve antibiyotik üreticilerinin gizli anlaşmalarıyla hastaların en ufak şikayetinde antibiyotik verilmesi, hastalıkların tedavilerini giderek güçleştiriyor. Zira vücut antibiyotiğe karşı da bağışıklık kazanıyor, mikroplar güçleniyor. İngiliz Sağlık Bakanlığı da antibiyotik kullanımının bu türlü yaygınlaşmasına karşı savaş açtı.

Vatan'ın haberine göre; İngiltere Sağlık Bakanlığı, dünyada en çok tüketilen ilaçlardan olan antibiyotiklerin aşırı kullanımına karşı savaş açtı. Fazla antibiyotik kullanımının mikropları daha dirençli hale getirdiğini ve ölümcül hastalıkların işini kolaylaştırdığını belirten bakanlık, doktorları, öksürük, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda hastalara aşırı antibiyotik yazmaktan uzak durmaları konusunda uyardı.

Uzmanlara göre, aşırı kullanılan antibiyotikler virüslerin direncini artırdığı gibi, vücudu zayıf düşürerek ölümcül virüslere açık hale getiriyor. Antibiyotiklerde en çok kullanılan maddelerden olan “amoksisilin”in eskisi kadar etkili olmadığı belirtilen açıklamada, ilaç şirketlerinin de yatırım yapmaktan kaçındığı belirtildi.

 Türkiye'de de antibiyotik kullanımının giderek yaygınlaştığı bilinen bir gerçek. Özellikle bazı doktorların, ilaç firmalarıyla yaptıkları gizli anlaşmalar neticesinde satılan ilaç bazında komisyon aldıkları, bu sebeple de reçetelerde bolca antibiyotiğe yer verdikleri, hastaların da bu durumdan ciddi zarar gördükleri vurgulanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın da bu konuda halkı bilinçlendirmek adına bazı çalışmalar yaptığı, önümüzdeki haftalarda bunları yayınlayacağı gelen bilgiler arasında.

Bu konuyu danıştığımız uzman doktorlar, antibiyotiğin en ufak bir rahatsızlıkta bile kullanılıyor olmasının hastalarının tamamen aleyhine olduğu, vücudun bu ilaçlara karşı da bağışıklık kazandığı ve mikropların güçlendiği konusunda birleşiyorlar. Böylece gerçekten antibiyotik kullanılmasının gerektiği durumlarda da, madde vücut tarafından tanındığından, istenilen ölçüde etki etmediği, yüksek dozda antibiyotik kullanımında da karaciğerin ciddi zarar gördüğü belirtildi.

Doktorların yetersiz uyarısı sonucu yapılan bir diğer hata da, antibiyotiğin gerekli süre boyunca kullanılmayıp, hastalık geçtiğinde bırakılması. Uzmanlar, antibiyotiğin doktorun belirlediği sürelerde kullanılması gerektiği, hastalık geçse de bu süre bitmeden bırakılmasının çok sakıncalı olduğunun altını çiziyor.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,024 µs