En Sıcak Konular

Radara yakalanmıyor, sudan ucuz!

11 Ocak 2008 15:55 tsi
Radara yakalanmıyor, sudan ucuz! Hindistan'ın ünlü otomotiv firması Tata Motors, otomotiv dünyasında bir ilke imza atarak, bir çok insanın araç sahibi olabilmesine olanak tanıyan dünyanın en ucuz otomobil modelini yarattı. Nano adındaki bu model, ufak olmasına rağmen 4 kişi taşıyabiliyo

Hindistan'ın dünyaca ünlü otomotiv şirketi Tata Motors, gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca insana araç sahibi olmanın yolunu açacak, dünyanın en ucuz otomobilini tanıttı.

Nano adı verilen dört kişilik ve 635 cc motor hacimli aracın bayi satış fiyatı 100 bin rupi (2 bin 500 dolar) olacak. Vergi ve kâr marjlarıyla yükselse bile bu fiyat, bugün dünyanın en ucuz aracı olarak bilinen, Maruti Suzuki'nin 25 yıllık bir modelinin maliyetinin yarısı kadar. Türkiye'ye ithal edilmesi halinde fiyat 4 bin 200 doları bulacak. Kaportanın yarısı plastikten, yarısı alüminyumdan oluşan araç, 33 beygir gücünde olacak ve saatte en fazla 70 kilometre hız yapabilecek. 3,1 metre uzunluğundaki minik araba sadece 1,5 metre genişliğinde ve 1,6 metre yüksekliğinde. Klima ve radyosu olmayan aracın göstergelerinde sadece hız yer alıyor.

Tata'nın başkanı Ratan Tata, Yeni Delhi Oto Sergisi'nde aracın tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, petrol fiyatlarının varil başına 100 doları bulduğu ve düşük yakıt tüketimli araçlara talebin arttığı bir dönemde yapılan Nano'nun, bir litre benzinle 20 kilometre yol yapacağını ve bir temel iki de lüks model olarak üretileceğini söyledi. Tata, "Hepinizi ve bizi eleştirenleri de temin ederim ki tasarladığımız otomobil, her türlü güvenlik normlarına ve yabancı çevre kriterlerine uygun olacaktır." dedi. Tata Motors, ilk aşamada 250 bin Nano üretecek; ancak talebin zaman içinde bir milyona çıkmasını bekliyor.

Dünyanın dört bir tarafından Nano'yu görüntülemek üzere Yeni Delhi'deki 9. Otomobil Fuarı'na gelen basın mensupları, aracı görüntülemek için birbiriyle yarıştı. Yüzlerce basın mensubunun yer aldığı tanıtım sırasında zaman zaman izdiham yaşandı. Tanıtıma katılan Hindistan Ticaret ve Endüstri Bakanı Kamal Nath, Hintli bir firmanın dünya çapında ses getirmesinden gurur duyduklarını dile getirdi. Hindistan'ın en büyük aile şirketlerinin başında gelen Tata Grubu, dünyanın en zengin aileleri arasında yer alıyor. 75 milyar dolarlık pazar hacmine sahip grubun geliri 28,8 milyar dolar. Otomotiv sektöründen kimyasallara, gıdadan enerjiye kadar birçok sektörde faaliyet gösteren Tata Grubu, son yıllarda özellikle enformasyon teknolojileri ve otomotiv sanayiinde atılıma geçti. Firmanın birçok pikap ve station modeli geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de de satışa sunuldu. Tata'nın çıkışından hemen sonra yine Hindistan'da özellikle ağır yük taşıyan araç üreten Bajaj ile Mahindra & Mahindra Motors da 2010 yılında seri üretime başlayacağı küçük şehir araçlarının tanıtımını yaptı. Fuarda çok sayıda binek aracın yanı sıra küçük ve lüks cipler de tanıtıldı. Tata'nın 2 bin 500 dolarlık küçük otomobiline karşı, Bajaj ve Mahindra 3 bin dolarlık, Çinli Cherry QQ3 Modelini 3 bin 800 dolarlık, Çinli Gelly HQ S-RV modelini 4 bin 300 dolarlık fiyatları ile Hindistan pazarına sunmaya hazırlanıyor. Hindistan'da büyük binek araçlardan ziyade küçük şehir araçları piyasada daha çok kullanılıyor.

Hintli Tata, Jaguar'ın peşinde

Nano'yu tasarlayan Tata, aynı zamanda Ford şirketinden lüks model Jaguar ve Land Rover markalarını satın almaya çalışıyor. Ford'dan yapılan açıklamada, Tata Motors ile daha ayrıntılı düzeyde müzakerelerin sürdürüleceği bildirildi. Ford'un açıklamasında 'henüz nihai anlaşmaya varılmadığı ve iki tarafı da memnun edecek bir anlaşmaya varmak için daha yapılacak çok iş, görüşülmesi gereken pek çok husus bulunduğu' bildirilse de, sektör kaynakları Jaguar ile Land Rover'in satışının bu yıl başlarında tamamlanmasını bekliyor. Tata'nın iki klasik marka için Ford'a, 2 milyar dolar civarında bir para ödeyeceği kaydediliyor.

 

Zaman



Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,946 µs