En Sıcak Konular

Pilottan al kolesterol haberini!

12 Ocak 2008 11:26 tsi
Pilottan al kolesterol haberini! Reklamcılıkta yeni bir çığır açıldı. Bir margarin şirketinin, kalp sağlığına iyi geldiği iddiasıyla pazarladığı ürününün televizyon reklamı utanç verici. Artık kalp sağlığımızla ilgili tavsiyeleri pilotlar vermeye başladı. Yakında elektronik mühendislerin

Bir pilot, kolesterol hakkında duyduğu bilgileri bizimle paylaşıyor ve kolesterolümüzü ölçtürmemizi tavsiye ediyor. Bu tavsiyeden sonra ekrana kalbi koruma yalanıyla üretilmiş margarin-“foksiyonel” yoğurt ailesinin görüntüsü geliyor. Hepsinden daha da düşündürücü olanı, en son karede Türk Kalp Vakfı’nın ismini okumamız.

İlaç reklamı provası

Gelin, bu kıraathane sohbeti tadındaki reklamın neden utanç verici olduğuna biraz bakalım.

En çok utanç verici olan şey, tüketiciye ilaç reklamı yapmanın halen yasak olmasına karşın, ilaca giden yolun reklamının yapılması. İlaç şirketlerinin binbir kirli lobi faaliyetiyle Meclis’e kabul ettirmeye çalıştıkları “tüketiciye doğrudan ilaç reklamı”nın yavaş yavaş yeri yapılıyor. Yavaş ve sinsi…

Türk Kalp Vakfı bu oyuna alet oluyor. Bu tumturaklı ismi gören tüketicinin “pilotun tavsiyesine uyarak” ilaç çarkına girmesi hedefleniyor. Hedefteki yola göre tüketici korkacak, kolesterolünü ölçtürmeye gidecek, doktor “çok yüksek, şu ilaçları kullan” diyecek, para verilecek, ilaç alınacak. Bunun yanında belki margarin de yemeye başlayacak.

Kalbin dostu olarak pazarlanan şeyin bir margarin olması ayrıca üzerine sayfalarca yazılabilecek bir konu. Dünya margarinleri yasaklıyor, bizde kalp dostu diye tavsiye ediliyor. Böyle bir saçmalık olur mu?

Başka bir konu, “gulyabani” muamelesi gören kolesterolün kendi başına bir hastalık olmayıp, vücudumuzdaki birçok molekülden biri olması. Bu molekül vücutta aşırı miktarda fazla olduğunda yanlış yaşadığınızı, fazla yemek yediğinizi, kötü yemekler yediğinizi, hareketsiz kaldığınızı ve kendinize kötü davrandığınızı gösteren göstergelerden sadece biri.

Pilota değil, tıp profesörüne bak

Bir pilotun ağzına bakarak hareket etmek yerine Amerikalı 62 yaşındaki tıp profesörü Nortin Hadler’in kolesterol ile ilgili söylediklerini dinleyelim:

“Kolesterol rakamımı bilmek istemiyorum. Beni herhangi bir ölçüm ile damgalarsanız, kendimi iyi hissetmeme engel olursunuz. Benim bu tür ölçümlerden elde edeceğim bir yarar yok. Eğer bir doktor benden habersiz kolesterolümü ölçerse çok kızarım. Bana göre bu bilimin ihlalidir. Bu tür bir ölçüm gereksiz yere kendimi kötü hissetmeme neden olabilir.

Kolestrol düzeyi normal olan, 45 ile 65 yaşları arasındaki erkeklerde, gelecek beş yıl içinde ölme riski, yüksek serum kolesterollü aynı kategorideki erkeklere göre, yüzde 1 oranında daha azdır.

Bugüne dek yapılmış en kapsamlı çalışma yüksek kolesterollü 3 bin erkek üzerinde yapıldı. Bu denekler beş yıl boyunca her gün bir statin kullandılar. Diğer taraftar kontrol grubundaki benzer nitelikteki 3.000 erkek plasebo kullandı. Deneyin sonunda iki grup arasında kalp-damar hastalıklarından ölme riskinin aynı olduğu görüldü.

Statinler, ailesinde genç yaşta kalp hastalığı vakası görülen insanlarda kalp krizi riskini azaltıyor. Ancak bu çok küçük oranda bir hasta gurubunu işaret eder. Bu verilere bakarak kalp krizi geçirmiş hastalarda statinlerin yararlı olduğunu söyleyebilirsiniz. Ancak diğerleri için olası yarar çok marjinaldir ve klinik olarak anlamsızdır.”

Biri bu reklamları ve tacirlerin Meclis’ten izin çıkmasını beklediği ilaç reklamlarını durdursun!

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,126 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,910 µs