Bu son şans | " /> Bu son şans | "/>

En Sıcak Konular

Talat'tan BM'ye: Bu son şans

12 Ocak 2008 14:13 tsi
Talat'tan BM'ye: Bu son şans Kıbrıs sorununun sonsuza kadar süremeyeceğini belirten Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM'nin yeni girişiminin son şans olabileceği uyarısında bulundu. Talat'a göre, KKTC'ye tecritlerin kaldırılması, Rumları masaya getirir.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Yönetimi'nde 17 Şubat'taki başkanlık seçimi sonrası BM'nin yeni çözüm girişimi başlatacağını söyleyerek bunun 'son şans' olacağı uyarısı yaptı: "Çözüm olmazsa ayrılık pekişir ve iki taraf içinde iyi olmaz."

Talat, dün gazetelerin dış haberler müdürleriyle sohbet toplantısında son gelişmeleri değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün New York'ta BM Genel Sekreteri Ban ki Mun ile görüşmesinde yeni girişim başlatma sözü alamamasına karşın Talat umutlu. "Uluslararası toplum seçimin sonucuna göre Rum tarafından siyasi çözüme bağlı olduğunu duymak isteyecek. Girişim sonra başlatılacak" diyen Talat, BM Sekreteryası'nın kendilerini bu yönde bilgilendirdiğini belirtti. Seçimden sonra adayı ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns ile BM Genel Sekreteri'nin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe'nun ziyaret edeceğini aktaran Talat, yeni girişimin Pascoe'nin hazırlayacağı raporla başlatılmasını beklediklerini belirterek bunun 'son şans' olacağı uyarısı yaptı: "Papadopulos 'Kıbrıs'ta son diye bir şey yoktur' der. Yani sonsuza dek oyalama anlamına gelir. Ben bunun artık yutulmayacağını herkes anlamıştır sanıyorum. O nedenle artık bu bir son şanstır." Çözüm için 9 bin sayfayı bulan Annan Planı'nın yok sayılamayacağını vurgulayan KKTC lideri, Ankara temaslarında da ortaya konulan ve 'müktesebat haline gelmiş' dediği temel çözüm ilkelerini ise şöyle saydı: "İki halkın siyasi eşitliği, iki kurucu devletin eşit statüsü, Türkiye'nin garantörlüğünün devamı ve yeni ortaklık devleti kurulması." "Tarif edilen federal yapıdır" saptaması yapan Talat, "Yeni ortaklık devletiyle 'bakir doğum' aynı şeydir. Yani iki devletin devamı olmayacak yeni yapı. Hazreti İsa'nın doğuşu gibi" diye ekledi.

'Tecrit kalkarsa Rumlar masaya gelir'
KKTC liderine göre Rumları masaya getirmenin en kolay yolu ise başta doğrudan uçuşlar olmak üzere tecridi kaldırmak: "Doğrudan uçuşlar başlarsa, tecrit kalkarsa, Rum tarafı masaya oturur." Bunu sadece Kıbrıslı Türklerin rahat yaşaması için değil çözümde oynayacağı stratejik rolden ötürü istediğini vurgulayan Talat, Rum seçiminde gönlünün hangi adaydan yana olduğunu 'müdahale' olarak algılanabileceği için açıklamadı.

radikal



Bu haber 210 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,140 µs