En Sıcak Konular

Geriye işkenceler kaldı

12 Ocak 2008 16:16 tsi
Geriye işkenceler kaldı Dünyayı ayağa kaldıran Ebu Gureyb skandalının sorumlusu olarak askeri mahkemece suçlanan Amerikalı yarbay Steven Jordan suçsuz bulundu. Böylece Ebu Gureyb hapishanesinden geriye sadece işkence fotoğrafları kaldı.

ABD, Irak'taki Ebu Greyb cezaevi skandalından askeri mahkemece suçlanan Amerikalı subay Yarbay Steven Jordan'ı akladı. ABD ordusunun, Irak'ta 2003'teki Ebu Gureyb cezaevi skandalı yüzünden askeri mahkemece suçlanan tek Amerikalı subay Yarbay Steven L. Jordan'ın aklandığı bildirildi. ABD ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Washington bölgesi askeri komutanı tümgeneral Richard Rove'un, Yarbay Jordan'ın skandalla ilgili davada cürüm işlemediğine karar verdiği kaydedildi.

YALNIZCA KINAMA CEZASI

Skandalla ilgili 4 yıldır yürütülen soruşturmaya son noktayı koyan bu kararda Yarbay Jordan'a yalnızca sicilinde bir leke olarak yer alacak kınama cezası verildi. ABD askeri mahkemesi geçen yıl Ağustosta, Irak'taki Ebu Greyb cezaevi ile ilgili davada, Jordan'ı, 2003'te cezaevindeki mahkumlara işkence ve kötü muamele yapmakla suçlanan askerleri kontrol edememe suçundan aklamış, ancak soruşturmayla ilgili kimseyle konuşmaması emrine itaatsizlikten suçlu bulmuştu.

9 ASKER MAHKUM EDİLDİ

Ebu Gureyb davası ile ilgili şimdiye dek 9 asker hakkında mahkumiyet kararı verildi. İşkencenin başsanığı olarak yargılanan Charles Graner adlı asker, mahkeme tarafından 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış, “tasmacı asker” olarak ünlenen ABD'li kadın er Lynndie England da üç yıl hapis cezası almıştı. İşkenceye maruz kalan Iraklıların önünde poz vererk dünya kamuoyunun nefretini toplayan diğer kadın asker Sabrina Harman ise Teksas'taki askeri mahkemede 6 ay hapse mahkum edilerek ordudan ihraç edilmişti. İşkence skandalında haklarında mahkumiyet kararı verilen diğer askerlerin isimleri ise şöyle: Jeremy Sivits, Ivan Frederick, Megan Ambuhl, Armin Cruz, Roman Krol Javal Davies.

Gitmo'ya 6. yılında lanet yağdı

ABD'nin terör zanlılarını tuttuğu Guantanamo Üssü'nün açılmasının altıncı yıldönümü nedeniyle dünya genelinde dün protesto gösterileri düzenlendi. Uluslararası Af Örgütü tarafından organize edilen protesto gösterileri ilk olarak Avustralya'nın Sydney kentinde başladı. Guantanamo tutsaklarının giydiğine benzer turuncu tulumlar giyen ve beyaz maske takan yüzlerce gösterici, Sydney'deki yürüyüşleri sırasında üssün kapatılması çağrısında bulundu. Guantanamo'daki insanlık dışı uygulamalar, Türkiye'de de yedi sivil toplum kuruluşu tarafından protesto edildi. Fatih-Saraçhane Parkı'nda toplanan 7 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve yaklaşık 30 kişilik grup Guantanamo'yu protesto etti.

yeni şafak

 

 



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,086 µs