En Sıcak Konular

Acil Eylem Planı'nda umut yok

12 Ocak 2008 16:30 tsi
Acil Eylem Planı'nda umut yok Ekonomistler Başbakan'ın açıkladığı Acil Eylem Planı ile ekonomide canlanma sağlanamayacağını düşünürken, Financial Times gazetesi programın 'iddialı ancak ayrıntısız' olarak yorumlandığını yazdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün büyük bir iddiayla açıkladığı 145 maddeden oluşan 'Acil Eylem Planı' hem yurtiçinde, hem yurtdışında yankı buldu. Planın ekonomide beklenen canlanmayı sağlayamayacağını öne sürenlere göre belirli bir takviminin bulunmaması, vizyon eksikliği, her konunun çok genel geçilmiş olması en önemli eksikleri.

Ayrıca kamu kurumlarından yapılacak işlerle ilgili istenen taahhüt listelerinde işlerin 2008-2012'nin hangi döneminde yapılacağını gösteren takvim de bulunmasına rağmen, basın toplantısında dağıtılan kitapçıkta yer almaması da 'Hükümet bu konuda kafa karışıklığı içinde mi? Kendisini bağlamak istemiyor mu?' sorusunu gündeme getirdi.

Ekren Ekim'de açıklamıştı

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in 2007 yılı ekim ayı başında 60'ıncı Erdoğan hükümetinin 'Üç Aylık Eylem Planı' başlığı altında açıkladığı planda 27 yasal düzenleme ve 73 faaliyet konusu vardı. Faaliyet konuları istihdam artışı, güçlü sanayi, teknolojik gelişme, istihdam ve istikrar olarak beş temel eksene oturtulmuştu. 27 yasal düzenlemenin ikisi gerçekleştirilebildi, faaliyet konularında ise önemli bir gelişme sağlanamadı.

FT: Ayrıntılar sonuçsuz

Financial Times, Erdoğan'ın seçimden altı aya yakın bir süre sonra bir 'eylem planı' açıkladığına dikkat çekerek "Türk hükümeti, analistlerin 'iddialı ancak ayrıntısız' dedikleri bir program kapsamında işverenlere daha adil vergi sistemi ve daha düşük sosyal güvenlik primleri sözünü verdi" diye yazdı.

Yatırımcıların, planın unsurlarının arasında sosyal güvenlik katkılarındaki 5 puanlık indirime ve tarıma yönelik doğrudan gelir desteğinin kaldırılmasına odaklanmalarının beklenebileceğini kaydeden gazete şu yorumu yaptı: "Ancak eylem noktalarının birçoğunun ayrıntıları henüz sonuçlandırılmadı. Büyük ölçüde yeni anayasa üzerinde mutabakat sağlanmasına ve bir referandumda onaylanmasına, sosyal güvenlik reformunun planlandığı gibi bu yıl yürürlüğe girmesine bağlı." Analitlerin eylem planına tepkilerinin 'karışık' olduğuna işaret eden gazete, bu çerçevede Ekspres Yatırım'ın yatırımcılara yönelik notasında planın Türk piyasalarındaki hissiyatını güçlendirecek 'net bir takvimi' bulunmadığını belirttiğine dikkat çekti.

Mahfi Eğilmez: Önce Merkez Bankası'nı taşımak mı?

Ekonomist Mahfi Eğilmez planda olması gerekenler yerine olmaması gerekenlerin bulunduğunu belirterek "Kamu bankalarının ve Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasının bu planda ne işi var? Ben taşınmadan yanayım. Bu bankalar İstanbul'a gelirse hiç olmazsa siyasetin etkisinden uzaklaşır. Ancak bunlar Acil Eylem Planı'nda yer alacak işler midir? Türkiye'nin önceliği bunlar mıdır?" dedi. Eğilmez hükümetin birçok konuda sorunları genel ifadelerle geçiştirmeye çalıştığını söyledi.

Taner Berksoy: İsterseniz sevinebilirsiniz Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Taner Berksoy da planda alışık olunan ifadelerin yer aldığını belirterek şunları söyledi: "Somut ve yeni bir şey yok. Hükümet ilk iktidar döneminde daha odaklanmış ve koordinasyon sağlayabilen bir yapıdaydı. Seçimden sonra bir odaklanma sorunu yaşamaya başladıklarını gördük, bu durum ortadan kalktı. Dağıldılar. Planda yeni bir şey bulunmamasına rağmen sevinmek istiyorsanız Başbakan döndü artık ekonomiyle ilgilenmeye başladı diyebilirsiniz."

Uğur Gürses: Hükümet de bilmiyor Ekonomist Uğur Gürses de plana olumsuz bakanlardan. Gürses acil eylem planıyla ilgili şunları söyledi:

"Programda neyin ne zaman ve nasıl yapılacağı belli değil. Bunların hangi reformla yapılacağını sanırız hükümet de bilmiyor. Hani 'programsızlıktan' bahsediyorduk, ama bu kadar da 'iktidar yorgunluğu' olabileceğini, bu kadar enerjisiz, amaçsız, akışa bırakılmış bir yönetim tercihi de beklemiyorduk doğrusu.

Şurası kesin ki, dış dünyadaki olumsuz gelişmelerin bile farkında bir program yoktur ortada.

60. hükümetin önceki gün açıkladığı program, 'Avrupa Birliği uyum yasalarını ve bağlantılı düzenlemeleri, şöyle bir takvimle hayata geçireceğiz' deseydi, bu bile heyecan verici olurdu. 'Açıklanan nedir?' denilirse, yorgun iktidarın enerjisiz ve eylemsiz bir temenniler dizisi demek daha doğru olur!"

 

--------------------------------------------------------------------------------

İş dünyası ihtiyatlı karşıladı


Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer ihtiyatlı. Koçer'e göre üretime ve istihdama daha çok arka çıkılır duruma gelinmesi gerekir ve bu eylem planı detayları ile birlikte 2008 yılı içinde hızla harekete geçirildiğinde bir dinamik yapı getirebilir.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Genel Başkanı Hazim Sesli açıklanan eylem planının çelişkiler içerdiğini belirterek "Örneğin leasingde KDV artırımı eylem planıyla örtüşmüyor. KOBİ'ler için tutunacak tek dal olan leasing imkânını ellerinden almak haksızlık olacaktır" dedi.

İstihdama vurgu


Salim Uslu (Hak-İş Genel Başkanı): Son beş yılda sağlanan ekonomik istikrarın korunmasına ilişkin olarak verilen hedefler, güçlü bir iradenin göstergesidir. Sağlık sisteminden tarımsal üretime, altyapıdan savunmaya ve dış politikaya kadar ayrıntılı ve iddialı bir hedef ortaya koyan Eylem Planı'nda ekonomik hedeflerle istihdam ilişkisi ise zayıftır. Planda, gelir dağılımı, yoksullukla mücadele, asgari ücret ve işsizlikle mücadele konularına yer verilmeyerek, sosyal perspektif eksik bırakılmaktadır. Ekonomik kalkınma hedefleriyle sosyal kalkınma hedefleri örtüştürülmelidir.

Murat Yalçıntaş (İTO Başkanı): Açıklanan planda 2007'de ertelenen ekonomik reformların devamına dair vurgu yapılması, 2008 yılına ilişkin umutlarımızı kuvvetlendirdi. Merkez Bankası ve kamu bankalarının İstanbul'a taşınması ise gerek ülke ekonomisinin dinamizmi ve gerekse iş dünyası için son derece önemli.

radikal



Bu haber 294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,393 µs