idam serbest mi? | " /> idam serbest mi? | "/>

En Sıcak Konular

TBMM'de idam serbest mi?

12 Ocak 2008 19:27 tsi
TBMM'de idam serbest mi? TBMM'nin, Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde aldığı en radikal kararlardan biri idam cezasının kaldırılmasıydı. İdam, tartışmaların ardından Anayasa ve yasalardan tamamen çıkarıldı. Ama unutulan birşey vardı. Hem de Meclis'te.

TBMM'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sürecinde aldığı en radikal kararlardan biri idam cezasının kaldırılmasıydı. Müebbete çevrilen ölüm cezaları büyük tartışmaların ardından Anayasa ve yasalardan tamamen çıkarıldı.

Ancak, 5 yıl önce idam cezasını tarihe gömen Meclis'in kendi 'anayasası' olarak bilinen İçtüzük'te aynı adımları atmadığı ortaya çıktı. Meclis İçtüzüğü'nün birçok maddesinde idam cezası yürürlükteymiş gibi hükümler yer alıyor. Bu durum 5 yıl sonra nihayet düzeltiliyor. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclis'in çalışma esaslarını belirleyen İçtüzük'te değişiklik öngören taslağı partilerin tartışmasına açtı.

Taslak, AK Parti, CHP, MHP ve DTP gruplarına gönderildi. Grupların genelde mutabık olduğu değişiklikler arasında en ilginç olanı idam cezasına ilişkin. Meclis İçtüzüğü'nün 'Özel Hükümler' başlıklı 92. maddesinde idam cezasıyla ilgili ibareler yer alıyor. Değişiklikle, "Ölüm cezalarının yerine getirilmesine dair kanun tasarıları ile" ibaresi metinden çıkarılıyor.

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç döneminde Meclis'in daha verimli çalışması için bir dizi değişiklik teklifi parti gruplarına sunulmuştu. AK Parti, Arınç döneminde hazırlanan tekliflerden muhalefet partileri ile uzlaşılabilecek bölümlerini Toptan'ın hazırladığı pakete ilave etmek istiyor. Meclis'in çalışma saatlerini 14.00-24.00 olarak belirleyen önerinin pakete girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ömer şahin-zaman



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,524 µs