En Sıcak Konular

Baradey Ahmedinecad ile görüştü

12 Ocak 2008 21:00 tsi
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Muhammed El Baradey, İran'ın nükleer programına ilişkin temaslarda bulunmak üzere Tahran'da. Baradey bugün İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile bir araya geldi.

Ahmedinecad ile görüşmesinden önce İran'ın baş nükleer müzakerecisi Said Celili ile bir araya gelen El Baradey'in, Ahmedinecad ile görüşmesiyle ilgili bilgi verilmedi.
 
El Baradey, 2 günlük ziyaret amacıyla dün geldiği Tahran'da, ülkede nükleer siyaset konusunda son söze sahip İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile de görüşecek.
 
Üst düzey bir İranlı yetkili El Baradey ile dün görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, IAEA Başkanı'nın Hamaney ile görüşmesinde önemlibilgi alışverişi yapılacağını bildirmişti.
 
Baradey, İranlı yetkililerle yaptığı görüşmelerin dostane ve dürüst bir havada geçtiğini söyledi.
 
Mart ayında İran'ın nükleer programı hakkında yeni bir rapor açıklayacak olan Baradey ilk olarak İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulamrıza Agazade ile görüştü.
 
Baradey bu görüşmede İran'ı rapor tamamlanmadan önce tüm soru işaretlerinin giderilmesi için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'yla işbirliğini hızlandırmaya çağırdı. 
 
El Baradey'in iki günlük ziyareti sırasında İranlı liderlerle yapacağı görüşmeler, Tahran'ın talebiyle mart ayına erteleneceği tahmin edilen İran'ın nükleer programıyla ilgili rapor için kritik olarak nitelendiriliyor.
 
Ayrıca bu temasların, İran'ın nükleer silah programını 2003'te durdurduğu ve yeniden de başlatmadığı yönündeki Amerikan istihbarat raporunun geçen ay yayımlanmasından sonra yapılacak olması da dikkat çekiyor.
 
İran'ın Atom Enerjisi Kurumu'nun başkan yardımcısı Muhammed Saedi, Tahran'ın IAEA ile işbirliğinin "yeni bir aşamaya" girdiğini söyledi.
 
Saedi, İran'ın nükleer programıyla ilgili IAEA ile aktif işbirliğinin köklü ve önemli konuların çözümüyle Tahran ile IAEA arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini belirtti.
 
"İran doğruları söyledi"
 
IAEA'nın kasım ayındaki raporunda, İran'ın geçmişteki uranyum zenginleştirme faaliyetleri hakkında doğruları söylediği kaydedilmişti.
 
ABD ve bazı müttefikleri İran'ı nükleer silah elde etmeye çalışmakla suçlarken, Tahran iddiaları reddederek, nükleer programının sadece enerji üretmek için olduğunu belirtiyor.

cnnturk.com



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,683 µs