En Sıcak Konular

Baas'tan Arındırma Yasası onaylandı

12 Ocak 2008 21:02 tsi
Irak parlamentosu, 'Baas'tan Arındırma Yasası' olarak bilinen yasa tasarısını onayladı, Saddam Hüseyin'in Baas Partisi üyelerinin kamuda görevlendirilmesini mümkün kılacak yasayı kabul etti.

Irak'ta ulusal uzlaşının sağlanmasının önündeki en önemli engellerden birisi kalktı.
 
ABD'nin de istediği ve uzun süredir çıkması için çaba gösterilen kanunla Saddam'a bağlılıkları süren Sünni Arap kesimlerin, ülkedeki siyasal sürecin içerisine daha fazla çekilmesi hedefleniyor.
 
Yeni kanun, binlerce eski Baas Partisi üyesine, kamu kesimi ve ordudaki eski işlerine dönüş için başvuruda bulunma hakkı veriyor. Baas üyeleri, devletteki eski görevlerine dönmek üzere başvuruda bulunabilecek.
 
Şimdiye kadar "Baas'tan Arındırma Yasası" olarak bilinen yeni yasanın adı "Hesapverebilirlik ve Adalet Yasası" olarak değiştirildi.
 
30 maddeden oluşan yasaya göre, önce eski Baas Arındırma Komitesi'nin yerini alacak 7 üyeli bir komite oluşturulacak.
 
Yeni komite, eski Baasçıların yeniden kamu görevlerine getirilmesi ve kamu görevi yasağı süren kıdemli üyelere de emekli maaşı verilmesi sürecini denetleyecek.
 
Eski Baasçılar, yeniden kamu görevine gelebilmek için 2 ay içinde buşvuruda bulunmak zorunda. Başvuruda bulunanlar, ya eski görevlerine ya da pozisyonun boş olmaması halinde ona eşdeğer bir başka göreve devlet başkanı ve yardımcılarının onayıyla atanacak.
 
Baas Partisi'nin üst düzey üyeleri kamu görevine gelemeyecek, ancak parti hizmetinden dolayı emekli maaşı alabilecek. Doğrudan, Baas üyesi oldukları ya da Saddam Hüseyin'in güvenlik güçlerinde yer aldıkları için sorun yaşayanlar dava açabilecek.
 
Sünni Araplar yeniden siyasi sürece katılacak
 
Yeni yasa, Sünni Arapların Irak'taki siyasi sürece yeniden katılımları açısından önemli. Irak'ta ulusal uzlaşıya giden süreçte yeni yasanın Şiiler ve Sünniler arasındaki gerilimi azaltması umuluyor.
 
Yasayla devrik Baas rejimine bağlı Sünni Arap kesimlerin, ülkedeki siyasal sürecin içerisine daha fazla çekilmesi hedefleniyor.
 
2003'teki Amerikan işgalinden ve Saddam'ın devrilmesinden sonra, Baas Partisi'yle bağlantılı olan Sünni Araplar görevden alınmış, tecrite varan uygulamalarla sosyal hakları da alınmıştı.
 
Bu da Şii ağırlıklı yönetime ve Amerikan güçlerine karşı direnişi tecrite varan körüklemişti.
 
Türkiye'nin desteğiyle Irak'ta siyasi sürece katılan Sünni Araplar artık rekabet halindeki Şii ve Kürt gruplar arasında önemli bir denge unsuru.
 
Böylece Irak, Washington'ın ülkede ulusal uzlaşının sağlanması için koyduğu ana hedeflerden birisine ulaştı. ABD'nin ülkede ulusal uzlaşı için koyduğu diğer hedefler ise, Kerkük sorunu ve petrol gelirlerinin dağıtılması.

cnnturk.com



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,382 µs