En Sıcak Konular

'Bahçeli 9 Işığı bile sayamaz!'

12 Ocak 2008 21:19 tsi
'Bahçeli 9 Işığı bile sayamaz!' Ülkücü gelenekten gelen siyaset bilimci ve Zaman gazetesi köşe yazarı Mümtaz'er Türköne, ulusalcı çizgideki Yeni Çağ gazetesinde yazan Sebahattin Önkibar'ın kendisi hakkındaki eleştirilerine karşı ezber bozan cevaplar verdi. Türköne'nin açıklamaları ül

Önkibar'ın, "objektif olmanın gereği olarak Diyarbakır"ın adı Amed olmalı mealindeki çıkışıyla kamuoyundan ve de bu sütundan tepki alan Prof. Dr. Mümtaz"er Türköne"ye bırakıyorum" şeklindeki açıklamayla köşesinde Önkibar'a hitaben yaptığı açıklama şöyle:

Türköne, Önkibar'ın "eskiden ülkücüymüş “ ifadesine karşın, ülkücülüğün MHP'lilik olmadığını belirten şu soruları sıralıyor:

"bugün ülkücü kim var? “ Siz ülkücülüğü ne sanıyorsunuz? Parti mensubiyeti mi? Sokağa çıkıp bağırmak mı? Fikirsiz ülkücü olur mu? Kimin ne fikri var? Bırakın dünya ahvalini takip etmeyi, koskoca MHP"de hâlâ resmi doktrin olarak be-nimsenen Dokuz Işık"ı eksiksiz sayabilecek Mehmet Ekici dışında kimse çıkar mı? Ucuz komploların dışına çıkıp, milliyetçilik ile küreselleşme arasındaki ilişkiye dair üç esaslı cümleyi arka arkaya sıralayacak bir ülkücü ile karşılaştınız mı?"

KİMİ ÜLKÜCÜLER ÇEK- SENETÇİ ÇETE OLDU

Türköne ardından 'bugünün sahte ülkücülerinden utanıyorum' diyerek, ülkücülerin bulunduğu girdapla ilgili şu sözleri sarfediyor: 

"Onları ilk Sovyetler Birliği dağıldığında tanıdım. Orta Asya"da uçkurlarının bağını toparlayamadan dolaşıyorlardı. Çek-senet tahsilatı ile ülkücülüğü rezil ettikten sonra, çeteciliğe terfi ettiler. MHP"li koalisyon hükümetinde katlanmadıkları külfetlerin karşılığı nimetler aradılar. Dün şehid cenazelerinde cami avlularını miting alanına çevirenler de onlardı"

"Kürdü sevmeyen, Kürdü bağrına basmayı beceremeyen adamdan ülkücü olmaz." diyen Türköne, ayrıca Hrant Dink"in bizatihi varlığı ile geleceğimiz için bir imkân ve ihtimal olduğunun farkına varamayan ve kaybından üzüntü duymayan kişilerin ülkücü olamayacağını düşünüyor.

Türköne ülkücülüğün diğer kriterlerini şöyle sıralıyor:

"Kendi inancına, imanına güvenmeyip Hristiyan din adamlarına saldıran adam ancak başkalarının maşası olur, ülkücü olamaz.
Devletin de milletin de hukukla var olduğunu ve hukukla yaşayacağını, tarihin hülasası olarak idrak etmemiş adam ülkücü olamaz.
Milliyetçi, kendi milletine sadakat gösterir. Milletini adam yerine koymayan, onun iradesine saygı duymayan kişi milliyetçi değildir. Öyleyse demokrasiye yürekten bağlı olmayan adamdan ülkücü olmaz.
Bu kadarı yeter mi? Şimdi ” ülkücüyüm “ diyen bir adım öne çıksın"

BOZKURT'U BIRAKALIM

Türköne, 1978 yılında Genç Arkadaş dergisinde çalışırken başlıktan dolayı Alparslan Türkeş'in kendisine "İslâmcıysan İslâmcıların, Komünistsen Komünistlerin yanına git “ diyerek azarladığını ve buna Namık Kemal Zeybek"in şahid olduğunu söylüyor. Türköne, Şubat 1992 sayılı Türk Yurdu Dergisi"nde "Dışarıdaki Türkler-İçerdeki Kürtler" başlıklı yazısı yüzünden ” Kürtçü “ ithamına maruz kaldığına da değinirken, bu suçlamaların sebeplerini ülkücülüğün sığlaştırılmasıyla bağlantılı olarak şöyle belirtiyor:

"Bozkurt gibi, Moğol efsanelerinden aşırma ve Kurtuluş Savaşı sırasında Yakup Kadri"nin icat ettiği bir sembolü bırakıp, bütün Türkiye"yi kucaklayalım dediğim zaman da ağır hakaretlere uğrayacağımı biliyordum. Deniz tükendi. Ezberlediklerimiz artık işe yaramıyor. Türkiye"nin tek parça halinde kalması ve yarınlarından emin olması herkesin bu durumu fark etmesine bağlı."

SİYASİ ÇİZGİSİ ZAMANLA DEĞİŞTİ

Türköne, 12 Eylül öncesi ülkücü hareket içinde yer almıştı. 12 Eylül'den sonra Özal ile başlayan liberal çizgiye yakın bir siyasi çizgiye kaymıştı. Başbakanlığı döneminde Tansu Çiller'e danışmanlık yapan Türköne, son dönemde AK Parti çizgisine yakınlığı ile dikkat çekiyor.

yeniçağ



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,888 µs