Bush bana söz bırakmadı | " /> Bush bana söz bırakmadı | "/>

En Sıcak Konular

Gül: Bush bana söz bırakmadı

13 Ocak 2008 09:11 tsi
Gül: Bush bana söz bırakmadı Amerika gezisini değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Bush'un görüşme sonrasında Türkiye'nin dışarıdan gelen teröre karşı hassasiyetlerini ve beklentilerini çok iyi ifade ettiğini kaydetti.

Fehmi Koru / Yeni Şafak
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dönüş yolunda gazetecilere ABD gezisini değerlendirdi. Beyaz Saray'daki görüşmenin iki ülke arasındaki yakınlaşmayı pekiştirdiğini söyleyen Gül, içeride yaptıkları konuşmaları ikili basın toplantısında en iyi biçimde aktaran ABD Başkanı Bush için, “Bana söz bırakmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı terörle mücadele konusunda yapacaklarını şöyle özetledi: “Popülizmden uzağım, oy kaygım yok, birinin çıkıp doğruları söylemesi gerektiğinde o ben olacağım. Bunun için de devletin kurumları arasında Anayasa'nın aradığı ahengi sağlamak için azami gayreti göstereceğim.”

New York-Ankara uçuşunda Abdullah Gül'e yöneltilen soru ve yanıtları şöyle:

Beyaz Saray'daki yemekte sohbet ne üzerine geçti?

Pakistan'dan konuştuk. Sonra Başkan Ortadoğu gezisine çıkacağı için bölgeyi ele aldık. Ben, 'Bu kez barış için biraz zorlayın onları, 2008 sizin son seneniz' dedim.

Bush'un tepkisi ne oldu?

Herkes bizden bekliyor görüşündeydi, beklentinin büyük olduğu havasını sezdim. “Yok öyle değil, bölge ülkeleri de konuya sahip çıkıyor. Mesela ben sizden önce Mübarek'i göreceğim, isterseniz ben de söyleyeyim” dedim. Sonra kendi katkılarımızı anlattım, etrafı biliyor tabii.

Sohbet rahat geçti öyleyse...

Evet, zaten kendisi de 'Ben Türkiye ile ilişkilerde hiç gerginlik hissetmedim' diyor. Sonra Irak gibi sorunlu ülkeleri sayıyor.

CONDİ DİNLEMEYİ ÇOK İYİ BİLİYOR

Yeni bir dönem açıldı o zaman...

Zaten ben Condi'ye (Rice) söylemiştim. Başkan Bush'a da tekrarladı: Alın bir kağıt nelerle ilgilisiniz yazın... Biz de yazalım. Bakın ne çok müşterek var. Afganistan, Irak, Kafkaslar, Lübnan. Başka hangi ülkeyle olur ki?

Bu gezide enerji de ön plana çıktı galiba?

Evet ben Amerikalıları enerji yolu olmamız konusunda çok ilgili gördüm. Geçen ziyarette Dick Cheney ile görüşürken, 'İşte kuzeyden gelecek, doğudan gelecek' deyince durdurdu, bir harita istedi, üzerinde konuşmuştuk.

Rice ile sabah kahvaltısı nasıl geçti?

Onunla çok iyi çalışıyoruz. Dinlemeyi çok iyi bilen bir hanım. Saatlerce anlattığım oldu. 'Arabada bana anlatmıştın, unutmadım' diyor.

ASKER GÜVENLE ÇALIŞIYOR

Bu gezide 'ABD'den operasyon ne zaman bitecek sorusu' geldi mi?

Hayır, önemli olan kararın verilmesidir, ondan sonrasının işin doğası neyse onun yapılması olduğunu Amerikalılar bilirler. Askerlerimiz şeffaf ve karşılıklı güven içinde çalışıyor.

Yani 'PKK bitene kadar devam' diyoruz.

Evet. Zaten Başkan Bush görüşmeden sonra yaptığımız basın toplantısında, içeride bana ne söylediyse hepsini anlattı, bana söyleyecek söz bırakmadı.

Peki siyasi çözüm pazarlığı iddiası nasıl çıktı?

Bir yetkiliye atfen diyorlar. Ama nasıl yetkiliyse, okuduysanız, benim için Tayyip Erdoğan'ın yerine Cumhurbaşkanı seçildi diyor. Meseleden o kadar uzak yani. Görüşmeye katılan ABD Büyükelçisi yanlışı düzeltti zaten.

Hamaset iyi değil yanlış ve tehlikeli

Eve dönüş yasası istenen sonucu vermedi, bu kez ne olur?

Tabii ki hükümetin işi bu...Ama herşeyi düşünmek lazım. 'Ben daha vatanseverim, sen daha az vatanseversin' türü hamaset iyi değil; yanlış ve tehlikeli. Bakın Hilmi Paşa (Özkök) ve eski komutanlar ne diyor? Benim tek sorumluluğum, birileri doğruları söyleyemiyorsa, çıkıp söylemek...

Neden?

Popülizmden uzağım, oy kaygım yok. Doğru bildiğimi söylerim. Yardımcı olurum. Terör olur, Kıbrıs olur, ekonomi olur, her konuda. Ama tabii asıl karar, siyasi sorumluluğu taşıyanlarındır. Bir de bunun için devletin kurumları arasında Anayasa'nın aradığı ahengi sağlamak için azami gayreti göstereceğim.


Cumhurbaşkanı Mısır yolcusu

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in resmi davetlisi olarak 14-16 Ocak günleri arasında bu ülkeye ziyaret edecek. Kahire ve İskenderiye kentlerini kapsayacak ziyarette, Cumhurbaşkanı Gül'e Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile iş adamları ve medya mensuplarından oluşan bir heyet refakat edecek. İkili konular ile

bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınacağı görüşmelerde, bu çerçevede Orta Doğu Barış Süreci'ndeki gelişmeler, Filistin, Lübnan ve Irak'taki durum, Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın korunmasına yönelik adımlar ile terörizmle mücadelede uluslararası planda sürdürülen işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunulacak.

 



Bu haber 266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,554 µs