En Sıcak Konular

Hapisteki Paşa park sefasında!

13 Ocak 2008 12:00 tsi
Hapisteki Paşa park sefasında! Kamuoyunda, “Nereden buldun?” yasası olarak bilinen, “Haksız mal edinme” suçundan Tekirdağ’daki Saray Cezaevi’nde yatan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil, dün İstinye Park’ta ailesiyle ka

4 gün izin aldı, İstinye Park’ta kahvaltı yaptı  
 
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil, kamuoyunda, “Nereden buldun?” yasası olarak bilinen, haksız mal edinme suçundan aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezasının infazı için 3 Temmuz 2007’de Tekirdağ’daki Saray Cezaevi’ne konmuştu. Dün ise Erdil Paşa’ya İstanbul’un yeni gözde alışveriş merkezlerinden İstinye Park’ta rastladık. İlhami Erdil, eşi Füsun Hanım ve kızı Deniz’le Polonez Cafe’de kahvaltı yapıyordu. Erdil Ailesi, Vatan muhabirlerini karşılarında görünce şaşırdı. Muhabirlerimizin “Bir rahatsızlığınız olduğu için mi izin aldınız?” sorusuna İlhami Erdil, “Hayır, kanunda var olan yasal hakkımı kullandım. Cezamın yarısını yattım. Ama şimdi burada ailemle birlikte kahvaltı yapmak için bulunuyoruz” diye cevap verdi.

’Bu izin yasal hakkı’

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Kenan İpek de Erdil’in yasal hakkını kullandığını söyledi. Erdil’in 3 Temmuz 2008’de tahliye olacağını ve aldığı ceza itibariyle açık cezaevinde kalmayı hak ettiğini belirten İpek, “Kendisine Cumhuriyet Savcısı tarafından Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’un 95. maddesine göre üç gün izin, bir gün de yol hakkı olmak üzere toplam 4 gün izin verilmiş. Bu kendisine verilmiş ilk izin. Bundan sonra da yasal çerçevede böyle izinler alabilir” dedi.

 ’Açık cezaevini istemedi’

İpek, yasaya göre bu tür izinler için, hükümlünün kaçmasını önleyecek güvenlik önlemi alınmasının gerekmediğini de belirterek, “Kendisi Saray Cezaevi’nde cezasını çeken bir hükümlü statüsündedir. İsterse şu an açık cezaevine geçebilir. Ama biz zorla götüremeyiz, çünkü açık cezaevine geçmek isteğe bağlıdır. Ama bunu istememiştir. Sağlık nedeni ile istememiş olabilir, onu bilmiyorum” dedi. İpek, Erdil’in izinli olduğu günlerin yasal olarak infazından sayıldığını, yani bu sürenin cezasına eklenmeyeceğini söyledi.

2 izin hakkı daha var

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’a göre, açık cezaevinde kalan veya yatacakları süre itibariyle açık cezaevine gönderilmeye hak kazanan hükümlülere yılda en fazla 3 kez özel izin verilebiliyor. Özel izin, en çok 3 gün olabiliyor, ancak bu süreye yolda geçecek süre de ekleniyor. Yasa özel izin verilme gerekçesini, “aileleriyle bağlarını sürdürmelerini veya güçlendirmelerini ve dış dünyaya uyumlarını sağlamak” olarak açıklıyor. Özel izin verilmesi için cezaevi müdürünün teklifi ve savcının onayı gerekiyor.

Ev hapsine yaşı tutmuyor

Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Erdil’i “haksız mal edinme” suçundan 3 yıl hapse mahkum etmişti. Eski TCK’nın 59. maddesine göre Erdil’in cezası, 6’da 1 oranında indirilerek 2 yıl 6 aya düştü. Rütbesi ere indirilen, madalyaları ve silahları elinden alınan İlhami Erdil infaz yasası gereği 12 ay yatıp çıkacak. 69 yaşındaki İlhami Erdil, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan gibi “evde hapis” olanağından 75 yaşını geçmediği için yararlanamıyor.

İŞTE İZNİN MADDESİ:

Madde 95 - Açık ceza infaz kurumlarında bulunanlarla kapalı ceza infaz kurumunda olup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazananlara, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini veya güçlendirmelerini ve dış dünyaya uyumlarını sağlamak amacıyla kurum en üst amirinin önerisi ve Cumhuriyet Başsavcılığının onayı ile yılda en çok üç kez olmak üzere her defasında yol hariç üç güne kadar izin verilebilir.
 
vatan



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,688 µs