'öldürmeye devam ediyor' | " /> 'öldürmeye devam ediyor' | "/>

En Sıcak Konular

Amerika'ya dönen askerler 'öldürmeye devam ediyor'

13 Ocak 2008 13:13 tsi
Amerika'ya dönen askerler 'öldürmeye devam ediyor'
Afganistan ve Irak'taki görevinden emekli olup Amerika'ya dönen askerler, burada da öldürmeye devam ediyor.

Afganistan'da veya Irak'ta görev yaptıktan sonra emekli olarak ülkesine dönen Amerikalı askerlerin, ülkelerine döndükten sonra da "adam öldürmekten uzak kalmadıkları" ortaya çıktı. Amerika'da yayınlanan New York Times gazetesi, Afganistan'da savaştıktan sonra ABD'ye dönen askerlerden en az 121'inin, en az bir defa cinayetle suçlandığı veya cinayet işlediğini yazdı. Gazeteye göre askerler, en çok sevgililerini ve yakın akrabalarını öldürüyor.

Gazete verilen başka bir ilginç bilgi ise Irak veya Afganistan'dan daha önce gelmiş kişilerin, bu bölgelerden emekli olarak Amerika'ya yeni dönen askerleri öldürmeye kalkışmaları.

Gazeteye göre ayrıca Afganistan'da ve daha sonra Irak'ta savaşların başladığı son 6 yıldan bu yana, askerden yeni emekli olanlar ve halen görevinin başında bulunan askerler arasında 349 intihar olayı yaşandı. Gazeteye göre intihar oranı, bir önceki altı yıllık döneme göre yüzde 89 arttı.

Amerikan ordusunda intihar eden askerlerin dörtte üçü Irak'ta veya Afganistan'da görev yapmış. Ancak gazete, Irak ve Afganistan'daki savaşlarla 121 cinayet vakası arasında bu tür bir ilişki kurmamış.

SAVUNMA BAKANLIĞI VE GENELKURMAY CEVAP VERMİYOR

Gazete, bu haberi hazırlarken yerel haberlerden, polis kayıtlarından ve incelemelerinden, askeri ve mahkeme kayıtlarından faydalanmış. Askerlerin aileleriyle, kurbanlarla, kurbanların aileleriyle ve avukatlarla röportajlar yapmış.

Ancak gazete Savunma Bakanlığı'nın veya Amerikan Genelkurmay Başkanlığı'nın, bu konudaki telefonlarına cevap vermediğini belirtiyor.

Ancak ordu sözcülerinden Albay Les Melnyk, gazeteye açıklama yaparak haberin hazırlanış şeklini eleştirmiş. Rakamların gazete tarafından abartıldığını öne süren Melnyk, görev sırasında veya emekli olduktan sonra askerlerin intihar etme oranındaki artışın "sadece gazetecilerin 11 Eylül'den sonra ordu konusunda daha fazla araştırma yapmasının bir sonucu" olduğunu savunuyor.

Gazeteye göre ne Savunma Bakanlığı ne de Adalet Bakanlığı, emekli askerlerin karıştığı cinayetlerle ilgilenmiyor. Davalar genellikle sivil mahkemelerde görülüyor.

EMEKLİ ASKERLER, KENDİLERİNDEN SONRA IRAK VE AFGANİSTAN'DAN GELENLERİ ÖLDÜRÜYOR

Gazetede bahsi geçen 121 öldürme vakası arasında alkollü araç kullanarak adam ezme, küvette boğma, bıçaklama ve silahla vurma gibi vakalar bulunuyor. 121 olaydan biri hariç hepsine karışan askerlerin de erkek olduğu kaydediliyor.

Araştırmaya göre öldürülenlerin 3'te birini de askerlerin sevgilileri veya yakın akrabaları oluşturuyor. Bunlardan birinde de Irak'ta yaralandıktan sonra Amerika'ya dönen bir askerin, iyileşmekte olduğu sırada 2 yaşındaki çocuğunu öldürmesi bulunuyor.

Cinayete kurban gidenlerin dörtte birini de yine askerler oluşturuyor. Gazeteye göre bu kişiler, Irak'tan döndükten sonra birkaç gün içinde kendilerinden önce gelmiş olan asker arkadaşları tarafından bıçaklanıyor veya vuruluyor.

dunyabulteni



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,438 µs