En Sıcak Konular

ABD'den savaş sinyali

14 Ocak 2008 09:52 tsi
ABD'den savaş sinyali ABD Başkanı Bush, İran’la ilgili en sert konuşmasını yaptı. “İran halkı daha iyi bir yönetim hak ediyor” dedi

Amerikan yönetiminin İran’a karşı operasyon düzenleme hayali ülkenin önde gelen 18 istihbarat ofisinin ortak raporla Tahran’ın elinde nükleer silah olmadığını söylemesiyle suya düşmüştü. Hürmüz Boğazı’nda geçen hafta meydana geldiği iddia edilen gerginlikten sonra ABD Başkanı George W. Bush, İran karşıtı söylemini tekrar güçlendirdi. Ortadoğu gezisinin beşinci gününde Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret eden Bush, Abu Dabi’de bir konuşma yaptı.

‘Tehlikeye karşı birleşelim’

“ABD ve Arap ülkeleri biraraya gelip İran tehlikesiyle geç olmadan yüzleşmeli”diyen Bush, konuşmasında İranlılar’a hitap ederek “Sizin isteklerinizi dinleyen, yeteneklerinize saygı gösteren ve aileleriniz için daha iyi bir hayat kurmanızı sağlayabilen bir rejim altında yaşama hakkınız var. Ne yazık ki hükümetiniz bu şansları reddediyor ve komşularınızın barış ve istikrarını tehdit ediyor” dedi. Bush’un “İran halkının özgürlük ve adaleti savunan bir hükümete sahip olacağı bir gün gelecek. O gün geldiğinde ABD’den daha iyi bir dostunuz olmayacak” sözleri bir operasyon ihtimalinin yaklaştığı sinyallerini verdi.

’Ölümcül derecede önemli’

Bush’un konuşmasıyla aynı saatlerde Beyaz Saray da Hürmüz Boğazı olayıyla ilgili bir açıklama yaptı. Sözcü Dana Perino, Bush’un Umman’daki 5’inci filonun generali Kecin Cosgriff ile görüştüğünü hatırlatarak “General telsizden gelen ’Sizi patlatacağız’ mesajını ölümcül derecede önemli olarak nitelendirdi” dedi. Ordu daha bir gün önce telsiz mesajlarının İran botlarından gelip gelmediğini bilmedimediklerini, yanlış anlama olabileceğini söylemişti.

‘Bizi çökertemezler’

İran Dışişleri Bakanlığı olaylarla ilgili “ABD İran karşıtı bir hava yaratmaya çalışıyor” derken, ülkenin dini lideri Hamaney de “ABD’nin derdi nükleer silah değil. Ama ne yaparlarsa yapsınlar İran’ı dizlerinin üzerine çökertemeyecekler” dedi. Bu arada İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın ülkedeki nükleer çalışmalarla ilgili kalan sorularını da yanıtlamaya hazır olduklarını söyledi.

‘İran terörün en büyük destekçisidir’

İnsan hakları konusunda dünyanın en zayıf ülkelerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde konuşan ABD Başkanı George W. Bush, İran’ın daha demokratik olması gerektiğinden bahsetti. “Hiçbir ülke politikacılarını ya da muhalefet liderlerini engelleyip hapse atarak halkını, onları daha iyi bir gelecek beklediğine ikna edemez” diyen Bush, bazı Arap ülkelerinin gelişme kaydettiğini ama İran’ın vatandaşlarına karşı daha sorumlu olması gerektiğini de söyledi. İran’ın terör konusundaki “suçlarını” da bir bir sıralayan Bush konuşmasında “İran dünyada terörün en büyük sponsoru” dedi. Bush, şöyle devam etti: “İran terörist radikallere finansman sağlıyor, Lübnan’da istikrarı bozmaya çalışıyor, Taliban’a silah yolluyor, komşularını sürekli tehdit ediyor ve Birleşmiş Milletler’in nükleer programyıla ilgili soruşturmasına yardımcı olmuyor.

vatan



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,126 µs