En Sıcak Konular

Polis bombayı hazırlayanları arıyor

14 Ocak 2008 11:49 tsi
Diyarbakır bombacısı Erdal Polat'ın PKK kampında birlikte fotoğraf çektirdiği arkadaşının Haziran'da öldürüldüğü anlaşıldı. Polis, kimliğini belirlediği bombayı hazırlayanların peşinde..

Diyarbakır'da 3 Ocak günü 5'i öğrenci 6 kişinin ölümü, 67 kişinin de yaralanması neden olan bombalı saldırının faili olarak yakalanan 'Botan' kod adlı Erdal Polat'ın, PKK kampında birlikte fotoğraf çektirdiği arkadaşı 'Tekoşer' kod adlı Bedri Odabaşı'nın geçen haziran ayında çatışmada öldüğü ortaya çıktı.

Bombacı Erdal Polat'ın tutuklanması üzerine, güvenlik güçleri olayda bombacıya yardımcı olan 'Rızgar' ve 'Hacı' kod adlı teröristlerin peşine düştü. İki teröristen yakalannası için il genelinde ve kırsal alanda yoğun operasyonlar sürdürülürken, kullandıkları belirlenen telefon numaraları ise baz istasyonları aracılığıyla yakın takibe alındı.

Diyarbakır'da polis ve jandarma bombacı Erdal Polat'ın verdiği bilgilerden yola çıkarak kent merkezindeki operasyonlarını genişletirken, kırsal kesime açılan ilçe yollarında da jandarma timleri denetimleri en üst seviyeye çıkardı. Jandarma ekipleri bombanın getirildiği Diyarbakır'ın Lice İlçesi ile Kulp İlçelerine giden yol güzergahlarını sıkı kontrol altına aldı.

KURYENİN OTOMOBİLİ SAPTANDI
Bombayı Diyarbakır'a getirip Erdal Polat'a teslim eden ve açık kimliği henüz tespit edilmeyen ancak eşgali belirlenen 'Hacı' kod adlı kuryenin yakalanması için teknik takip ve operasyonlar devam ediyor.
'Hacı' kod adlı terörist kuryenin Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde ailesiyle birlikte yaşadığı, kendisine ait 06 plakalı beyaz renkli LPG'li Kartal marka bir otomobilinin olduğu saptandı. Güvenlik güçleri, trafik tescil kayıtlarından yola çıkarak LPG'si araç ruhsatına işlenen Lice'deki Kartal marka otomobiller üzerinden çalışma yaparak kurye teröriste ulaşmaya çalışıyor.

'RIZGAR'IN KİMLİĞİ BELİRLENDİ
Diyarbakır'daki bombalı saldırıda yeralan 'Rızgar' kod adlı teröristin, dağ kadrosunda Erdal Polat ile birlikte silahlı faaliyet yürüttüğü, bu kişinin Lice İlçesi Derhust Köyü nüfusuna kayıtlı Mehmet Söğüt olduğu saptandı.
'Rızgar' kod adlı Mehmet Söğüt'ün, örgüt içinde birim sorumluluğu yaptığı, PKK'nın sözde 'Amed' eyalet sorumlusu olan ve halen Diyarbakır kırsalında faaliyet gösteren 'Rubar' kod adlı Seyfettin Işık'tan talimat aldığı belirlendi.
31 yaşındaki 'Rızgar' kod adlı Mehmet Söğüt'ün, 1993 yılında PKK'ya katıldığı, Diyarbakır'ın Silvan ile Kulp İlçesi arasında kalan ve örgütün 'Şehit Kendal' alanı dediği bölgede birim sorumlusu olduğu, Kuzey Irak'taki örgütün ana karargahıyla bağlantı kurduğu, büyük telsiz kodunun 'Avaşin' olduğu, kalaşnikof tüfek, küçük telsiz, cep telefonu ve 2 el bombası taşıdığı tespit edildi.

BOMBAYI HAZIRLAYAN KİŞİ
Terörst Mehmet Söğüt'ün ayrıca patlayıcı uzmanı olması nedeniyle bombayı hazırlayan kişi olduğu ve bu nedenle 'Hacı' kod adlı kurye ile birlikte Diyarbakır kent merkezine geldiği belirlendi.
Söğüt'ün kendisine bağlı 13 kişilik grupla 2004'ün Haziran ayında Kuzey Irak'tan çıkış yaparak Diyarbakır'ın Silvan İlçesi kırsalına geldiği kaydedildi. 2000 yılında ise örgüt içinde yaşanan kaos nedeniyle Haftanin Kampı'ndan kaçarak Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentine gittiği, bir süre sonra örgüt tarafından ikna edilerek geri çağrıldığı ve tekrar silahlı faaliyetlerine başladığı kaydedildi.

KATILDIĞI EYLEMLER
'Rızgar' kod adlı teröristin Diyarbakır kırsalındaki gerçekleştirdiği eylemler ise şöyle sıralandı:
- 27 Mayıs 2005: Lice'nin Kayacık Köyü yakınlarında uzaktan kumandalı mayının patlatılması sonucu 2 askerin şehit edilmesi 2 sivilin öldürülmesi.
- 14 Ekim 2005: Lice İlçesi Fis Ovası'nda uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu jandarma astsubay Erbu Serpan'ın şehit edilmesi.
- 15 Ekim 2005: Diyarbakır'ın Lice İlçesi Dibek Köyü'nde 1 askerin şehit edilmesi.
- 28 Eylül 2005: Lice karayolunda askeri araca uzaktan kumandalı mayınlı saldırı.
- 28 Ekim 2005: Lice İlçesi Akçabulak Köyü kırsalında güvenlik güçlerine açılan ateş sonucu 4 askerin yaralanması.
- 15 Kasım 2005: Orman İşletme Müdürlüğüne ait aracın yakılması.

FOTOĞRAFTAKİ ARKADAŞI ÇATIŞMADA ÖLDÜ
Bu arada Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından basına dağıtılan ve sığınak içerisinde çekilen fotoğraf karesinde Erdal Polat ile birlikte görülen kişinin de, geçen Haziran ayında Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'ne bağlı Boşat Köyü'nde çıkan ve 1 korucunun şehit edildiği çatışmada ölü ele geçirilen PKK'nın Lice bölge sorumlusu Çermik İlçesi Alos Köyü nüfusuna kayıtlı 'Tekoşer' kod adlı Bedri Odabaşı olduğu saptandı.
Fotoğraf karesinde yer alan Erdal Polat, Diyarbakır'daki saldırıdan dolayı tutuklanıp cezaevine konulurken, Odabaşı'nın da çıkan çatışmada öldüğü kaydedildi.

Milliyet
 



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,630 µs